Mαθηματική πρόβλεψη για δημοφιλή ή μη τραγούδια;
Με μαθηματικά μοντέλα
μολυσματικών ασθενειών
δύναται να προβλεφθούν
ποια τραγούδια
θα είναι δημοφιλή
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
Η μοντελοποίηση μίας επιδημίας ή μίας πανδημίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει το τι «οδηγεί» τη δημοτικότητα των επιτυχημένων τραγουδιών, τα οποία περιγράφονται συχνά ως «μεταδοτικά» ή «ιογενή» (viral)!
Οι ομοιότητες μεταξύ
μίας μολυσματικής ασθένειας
και τραγουδιού
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αυτή τη σχέση της μουσικής με την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών ανακάλυψαν οι μαθηματικοί του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ του Καναδά.
«Υφίστανται ομοιότητες ανάμεσα στο ξέσπασμα μιας μολυσματικής ασθένειας και στην άνοδο της «κυκλοφορίας» ενός νέου τραγουδιού»διαπιστώνουν οι Καναδοί μαθηματικοί,οι οποίοι δημοσίευσαν τα σχετικά ευρήματα στις 4 Ιουνίου 2021 στο επιστημονικό περιοδικό «Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας Α»!
Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
και μολυσματικές ασθένειες
Όταν μια μολυσματική ασθένεια εισέρχεται για πρώτη φορά σ’ ένα πληθυσμό, τότε αυτή μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Ο παθογόνος παράγοντας τελικά φτάνει στο αποκορύφωμά του. Στη συνέχεια, μειώνεται καθώς λιγότερα άτομα είναι ευαίσθητα ή αναρρώνουν όσοι-όσες μολύνθηκαν.
Η μετάδοση
ενός τραγουδιού
στο πληθυσμό
Μετά από τη «κυκλοφορία» το ίδιο τάχιστα «εξαπλώνεται» γρήγορα κι ένα νέο επιτυχημένο τραγούδι σ’ ένα πληθυσμό. Αυτό γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω των διαφόρων μέσων.
Το τραγούδι φτάνει τελικά στη κορυφή της δημοτικότητάς του, λίγο πριν χάσει την ελκυστικότητά του.
Δήλωση ερευνήτριας
«Στο τέλος της επιδημίας μίας ασθένειας θα έχει μολυνθεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού Ομοίως, στο τέλος της περιόδου της ακραίας δημοτικότητας ενός επιτυχημένου τραγουδιού, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα το αναγνωρίζει», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντόρα Ροζάτι, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, Ντέιβιντ Έρν.
Για τη πραγματοποίηση της έρευνας συνεργάστηκε η κ.Ροζάτι με τον καθηγητή Μαθηματικών-Στατιστικής και Βιολογίας, Μπεν Μπόλκερ και με τον αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής των Τεχνών, Μάθιου Γουλχάζουζ.
1,4 δισεκατομμύρια
λήψεις τραγουδιών!
Οι μαθηματικοί έλαβαν δεδομένα από μια βάση δεδομένων που περιείχε 1,4 δισεκατομμύρια λήψεις μεμονωμένων τραγουδιών από 33 διαφορετικές χώρες μέσω κινητών τηλεφώνων της εταιρείας «Νόκια» σε διάστημα επτά ετών.Τα τραγούδια αυτά περιλάμβαναν διάφορα είδη της μουσικής. όπως είναι η ντάνς,η μέταλ , η ποπ, η ρέγκε, η κάουντρι, η γουέστερν και η ηλεκτρονική. H ανάλυση επικεντρώθηκε σε διάφορες λήψεις τραγουδιών, που έγιναν στη Μεγάλη Βρετανία.
Το αποτέλεσμα
της έρευνας
Έτσι, προσδιόρισαν το πως οι μεταδοτικές διαδικασίες, τις οποίες αποκάλυπτε ένα μαθηματικό μοντέλο για τις μολυσματικές ασθένειες δύναται να λειτουργούν και στην αύξηση της δημοτικότητας του τραγουδιού!Δηλαδή, εξακρίβωσαν πως τόσο η μουσική, όσο και οι μολυσματικές ασθένειες εξαρτώνται από τις κοινωνικές συνδέσεις για να εξαπλωθούν στους πληθυσμούς.
Ο κοινός παρονομαστής
της μετάδοσης
«Απαιτείται μία κάποια κοινωνική επαφή, είτε πρόκειται για μια ασθένεια που μολύνει πολλούς ανθρώπους είτε γι’ ένα τραγούδι που γίνεται δημοφιλές. Για μια μολυσματική ασθένεια, αυτό σημαίνει γενικά τη σωματική επαφή ή την αναπνοή του αέρα κοντά σε ένα μολυσμένο άτομο. Για ένα τραγούδι μπορεί η επαφή να περιλαμβάνει τη φυσική εγγύτητα. Η μετάδοση του τραγουδιού μπορεί να περιλαμβάνει μια εικονική επαφή μέσω των ψηφιακών και των ηλεκτρονικών κοινωνικών μέσων. Σε κάθε περίπτωση βασίζεται η μετάδοση στα κοινωνικά δίκτυα», εξήγησε ο καθηγητής κ.Έρν.
Η μεγάλη μεταδοτικότητα
της ηλεκτρονικής μουσικής
Παραδείγματος χάριν, το μοντέλο προτείνει ότι οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής μοιράζονται τραγούδια πιο ενεργά ή πιο αποτελεσματικά από άλλα μουσικά «ρεύματα», όπως είναι η ποπ! Το κοινωνικό δίκτυο των θαυμαστών της ηλεκτρονικής μουσικής μπορεί να είναι πιο ισχυρά συνδεδεμένο από τις άλλες κοινότητες θαυμαστών ή μπορεί να είναι πιο παθιασμένο με τα αγαπημένα τραγούδια και τις λατρεμένες μπάντες τους.
Πρόβλεψη για δημοφιλή
ή μη τραγούδια;
«Μία άλλη σημαντική συνέπεια των αποτελεσμάτων είναι ότι «ανοίγουν» έναν εντελώς νέο τρόπο έρευνας για τη δημοτικότητα του τραγουδιού στο μέλλον.Με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε τα μαθηματικά μοντέλα εξάπλωσης των ασθενειών για να μάθουμε πράγματα, όπως είναι ο μέσος χρόνος της μόλυνσης ενός ατόμου, το τελικό μέγεθος μιας επιδημίας ή πόσο θα διαρκέσει αυτή, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια μοντέλα για να μάθουν πράγματα, όπως είναι το πόσο ή κατά μέσο όρο θα ακούσει ένα άτομο ένα τραγούδι. Θα μπορούσαμε να μάθουμε πόσοι άνθρωποι συνολικά θα «κατεβάσουν» ένα τραγούδι ή πόσο καιρό μπορεί αυτό να είναι δημοφιλές», ανέφερε η κ. Ροζάτι.
Το μέλλον
στο τραγούδι;
«Συγκεντρώνοντας μεγάλα δεδομένα, μουσική εμπειρία και μαθηματικές ιδέες, αυτή η μελέτη αποτελεί μια επίδειξη της δημιουργικής και διεπιστημονικής έρευνας που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ. Και παρόλο που δε συσχετίζεται με τη πανδημία του COVID-19, δεδομένων των πρόσφατων συλλογικών εμπειριών μας, είναι σίγουρο ότι θα αιχμαλωτίσει τη λαϊκή φαντασία», προέβλεψε ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής των Τεχνών, κ. Γουλχάουζ.
©Typologos.com 2022