Μαρόκο – Πορτογαλία 1-0 Η έκπληξη;

Το ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων

στη πράξη

Η Πορτογαλία  

μακριά από το καλό εαυτό της

jpeg-optimizer-Marocco-Portogalia-1-0-i-ekpliksi

Ομάδα  συστήματος τύπου κατενάτσιο με «φαρμακερές» αντεπιθέσεις είναι το εκπληκτικό Μαρόκο, που έφθασε ήδη στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022 και το οποίο απέκλεισε με 1-0 (Γιουσέφ Εν Νεσίρι 42’)  την απογοητευτική Πορτογαλία στο ματς, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Άλ Θουμάνα της Ντόχα.Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay 

Ομάδα  συστήματος τύπου κατενάτσιο με «φαρμακερές» αντεπιθέσεις είναι το εκπληκτικό Μαρόκο, που έφθασε ήδη στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022 και το οποίο απέκλεισε με 1-0 (Γιουσέφ Εν Νεσίρι 42’)  την απογοητευτική Πορτογαλία στο ματς, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Άλ Θουμάνα της Ντόχα.

Πορεία

σαν «παραμύθι»

Η απόδοση της ομάδας του Μαρόκου μπορεί να αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους, αλλά  είναι μια αφρικανική χώρα, που δουλεύει συστηματικά  εδώ και μια 20ετία τον αθλητισμό και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Τίποτα πλέον δεν είναι απίθανο μετά απ’ την όλη αγωνιστική εικόνα, που δείχνει το Μαρόκο σε αυτή την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου. Μια εικόνα, που εκθέτει και τη FIFA, διότι δε το προτίμησε μέχρι και τώρα για τη διοργάνωση ενός μουντιάλ.

Ομάδα συνόλου

Ως εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μας δείχνει το γκρουπ της αφρικανικής χώρας ότι  χρειάζεται ένα σύνολο να έχει τα εξής απλά «συστατικά» επιττυχίας:

1.Διπλή ζώνη άμυνας με αλληλοκάλυψη από τους αμυντικούς.

2.«Φαρμακερές» αντεπιθέσεις, οι οποίες εφαρμόζονται πάντοτε με τριγωνικούς σχηματισμούς ή κάθετες εφορμήσεις από παίκτες «τρεχαντήρια».

3.Ένα πολύ καλό τερματοφύλακα, τον Μπόνο, που αποκρούει και τα πιο δύσκολα σουτ.

4.Καλό κλίμα στα αποδυτήρια με τους ποδοσφαιριστές να εφαρμόζουν πάντοτε το ίδιο αγωνιστικό πλάνο.

jpeg-optimizer-Marocco-Portogalia-1-0-i-ekpliksi-dyo

Τίποτα πλέον δεν είναι απίθανο μετά απ’ την όλη αγωνιστική εικόνα, που δείχνει το Μαρόκο σε αυτή την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου. Μια εικόνα, που εκθέτει και τη FIFA, διότι δε το προτίμησε μέχρι και τώρα για τη διοργάνωση ενός μουντιάλ.Φωτογραφία από Tomislav Jakupec από το Pixabay 

Απογοητευτική η Πορτογαλία

Πάλι στο κρισιμότερο παιχνίδι η Πορτογαλία ήταν απογοητευτική και εμφανίστηκε «κατώτερη των περιστάσεων», διότι:

1.Εν μέρει ευθύνεται ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φερνάντο Σάντος γιατί δε διάβασε σωστά το παιχνίδι στην άμυνα, όπου από την αρχή  χρειαζόταν να τοποθετηθεί ένας ψηλός παίκτης με άλμα, για να εμποδίσει την επαναλαμβανόμενη κομπίνα των Μαροκινών.

2.Χρειαζόταν ένα επιθετικό τακτικό σύστημα γρήγορων εναλλαγών θέσεων στην επίθεση με κοντινές ταχύτατες πάσες και ένα παίκτη στη κορυφή της επίθεσης, που να κάνει τη διαφορά στις σέντρες και στα κόρνερ.

3.Λανθασμένα, δε χρησιμοποιήθηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο από την αρχή του παιχνιδιού στη κορυφή της επίθεσης, ώστε να δώσει εμπειρία και τη δύναμη στην άμυνα των ψηλών Μαροκινών αμυντικών. Χώρια, που ο ίδιος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και πιο πίσω ως μπαλαντέρ μαζί με το Μπρούνο Φερνάντες για να επιχειρήσει μια έως και δυο επελάσεις.

4.Σπατάλησε χρόνο παίζοντας οριζόντιο ποδόσφαιρο και μη πιέζοντας ψηλά στην αντίπαλη άμυνα.

Ο ημιτελικός

είναι το μεγάλο «τεστ»

για το Μαρόκο

Ο ημιτελικός με μια από τις Αγγλία και Γαλλία θα είναι το μεγάλο «τεστ»  για το Μαρόκο, γιατί και οι δύο διαθέτουν επιθετικούς με γερή σωματική δομή (Κέιν- Ζιρού), που μπορούν να κάνουν τη «ζημιά» και αμυντικούς, οι οποίοι γυρίζουν γρήγορα στην άμυνα.

©Typologos.com 2022