likes στα social media και υγιεινά τρόφιμα
Οι «συμπάθειες»
στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
επηρεάζουν θετικά
τις επιλογές υγιεινών τροφίμων
Οι εικόνες των υγιεινών τροφίμων με τα περισσότερα likes είναι πιθανό να στρέψουν τους χρήστες των ηλεκτρονικών και των ψηφιακών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (social media) σε μια πιο υγιεινή διατροφή.
Η διαπίστωση
Πρόκειται για τη διαπίστωση μιας έρευνας, που διενήργησαν οι ψυχολόγοι του Κολεγίου Υγείας και Ζωής του Πανεπιστημίου του Άστον και η οποία συμπεριλαμβάνεται στο επιστημονικό περιοδικό «Appetite».
Η ώθηση στο Instagram
Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες, που είδαν πολύ δημοφιλείς δημοσιεύσεις φρούτων και λαχανικών στο Instagram έτρωγαν σημαντικά υψηλότερη αναλογία σταφυλιών συγκριτικά με τα μπισκότα!
Η κατανάλωση των σταφυλιών αυξήθηκε κατά 14% περισσότερες θερμίδες, σε σύγκριση με εκείνους που έβλεπαν ότι τους άρεσαν πολύ τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες.
Η οξεία επίδραση
των δημοσιεύσεων
στα social media
Mέσω της μελέτης διερευνήθηκε η οξεία επίδραση των κοινωνικά εγκεκριμένων δημοσιεύσεων στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ότι αφορά στη διατροφική συμπεριφορά των συμμετεχόντων.
Οι 169 συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη, αλλά οι συνολικές ηλικίες σε όλη την ομάδα κυμαίνονταν από τα 18 έως και 48 χρόνια.
Πως έγινε το πείραμα
Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν ψεύτικες αναρτήσεις στο Instagram διαφορετικών τύπων φαγητού, που είχαν λίγα ή πολλά «μου αρέσει». Αργότερα, τους δόθηκε πρόσβαση στα σταφύλια και τα μπισκότα για κατανάλωση.
Εκτός από τη προβολή των εικόνων φρούτων και λαχανικών εξέτασαν οι συμμετέχοντες και λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, δηλαδή τα κέικ ή τα μπισκότα, αλλά και φωτογραφίες μη τροφίμων, π.χ. κομψά εσωτερικά σχέδια.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες συνέχισαν να καταναλώνουν μεγαλύτερο ποσοστό σταφυλιών, αφού είδαν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών που «άρεσαν πολύ» στους χρήστες του διαδικτύου σε σύγκριση με τις άλλες εικόνες.
Επιβλέπων
και κύρια ερευνήτρια
Την όλη έρευνα επέβλεψε ο ανώτερος λέκτορας ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Άστον, Δρ. Τζέισον Τόμας (Dr Jason Thomas) και κύρια ερευνήτρια ήταν η φοιτήτρια Διδακτορικού,Λίλι Χόκινς (Lily Hawkins).
«Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι όχι μόνον η έκθεση σε εικόνες υγιεινών τροφίμων στα ηλεκτρονικά και στα ψηφιακά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και εκείνες που υποστηρίζονται πολύ με τα «μ’ αρέσει» (likes), μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους να επιλέξουν να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα, αντί τα λιγότερο θρεπτικά», είπε η κ. Χόκινς.
Η πίστη
για τη συμπεριφορά
των άλλων
«Αυτό που βλέπουμε να εγκρίνουν οι άλλοι για φαγητό και να το δημοσιεύουν στα ηλεκτρονικά και στα ψηφιακά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να επηρεάσει την πραγματική διατροφική συμπεριφορά μας, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη κατανάλωση πιο υγιεινών γευμάτων και σνακ.
Ένας λόγος για αυτό πιθανότατα είναι η πίστη ότι οι άλλοι κάνουν «like» και τρώνε φρούτα ή λαχανικά ωθεί τους συμμετέχοντες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, για να ταιριάξουν με αυτό που θεωρούν ότι είναι ο κανόνας», παρατήρησε η κ. Χόκινς.
Μερικά στατιστικά στοιχεία
Τα στοιχεία από μία έρευνα υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) έδειξαν ότι το 2018 μόνο το 28 % των ενηλίκων έτρωγε τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Το ίδιο ποσοστό αυτό ήταν 24% στην Ουαλία, 22% στη Σκωτία και 20% στη Βόρεια Ιρλανδία σε ότι αφορά στους ενήλικες.
Για τα παιδιά και για τους νέους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Ο ρόλος των social media
για μια πιο υγιεινή διατροφή
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά και τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης της υγιεινής διατροφής .
Θα μπορούσαν, δε, να ενθαρρύνουν πολλούς χρήστες του διαδικτύου να «ακολουθήσουν» περισσότερους «λογαριασμούς» στα ηλεκτρονικά και στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους οποίους τους «άρεσαν πολύ» οι διατροφικά ισορροπημένες αναρτήσεις, που εμπεριέχουν πιο υγιεινά τρόφιμα.
Το επόμενο βήμα
Οι ερευνητές δημοσιοποίησαν ότι στο επόμενο στάδιο της εργασίας θα δοκιμάσουν μια παρέμβαση χρησιμοποιώντας πραγματικούς λογαριασμούς στο Instagram. Έτσι, θα ελέγξουν, εάν το αίτημα προς τους ανθρώπους να ακολουθήσουν ενεργά περισσότερους λογαριασμούς, που δημοσιεύουν εικόνες με υγιεινά τρόφιμα θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Δήλωση καθηγήτριας
«Γνωρίζουμε ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να διαμορφώσουν έντονα το τι, το πότε και το πόσο τρώμε. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν το σημαντικό ρόλο που έχουν τα ηλεκτρονικά και τα ψηφιακά κοινωνικά μέσα στη διαμόρφωση αυτών των επιρροών στο διαδίκτυο», εξήγησε η , Διευθύντρια της Ερευνητικής Ομάδας Εφαρμοσμένης Υγείας του Πανεπιστημίου Άστον και καθηγήτρια Ψυχολογίας, Κλερ Φάροου (Claire Farrow).
Υποσχόμενο εύρημα
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι δε βλέπουν απλώς παθητικά τις πληροφορίες σχετικά με το τι τρώνε οι άλλοι άνθρωποι στο διαδίκτυο, αλλά ότι αυτές οι ψηφιακές πληροφορίες μπορούν να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις και τις επιλογές των τροφίμων μας, ιδιαίτερα, όταν πιστεύουμε ότι σε πολλούς άλλους αρέσουν ορισμένα τρόφιμα. Είναι πολλά υποσχόμενο το εύρημα ότι η έκθεση σε υγιεινά τρόφιμα, και παρόμοια με αυτά, συσχετίζεται με τη μεγαλύτερη πρόσληψή τους», εξήγησε η κ. Φάροου.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα
«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί, εάν και πώς αυτά τα ευρήματα μπορούν να μεταφραστούν σε ψηφιακές παρεμβάσεις για να βοηθήσουν τα άτομα που θέλουν να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και να κατανοήσουν το πώς οι πλατφόρμες των ηλεκτρονικών και των ψηφιακών κοινωνικών μέσων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την υποστήριξη της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς», κατέληξε η κ. Farrow.
©Typologos.com 2024