Κομβικής σημασίας η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραγωγή και οι συμπράξεις καινοτομίας

 Εκδήλωση του ΕΒΕΘ

και του ΕΚΕΤΑ

στην 88η ΔΕΘ

komvikis-simasias-i-axiopoiisi-ton-erevnitikon-apotelesmaton-stin-paragogi

Η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και η δημιουργία συμπράξεων καινοτομίας ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης, που πραγματοποίησαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας «Σπείρα» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και  Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 στο σταντ 5 του Περιπτέρου 2, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

Η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και η δημιουργία συμπράξεων καινοτομίας ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης, που πραγματοποίησαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας «Σπείρα» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 στο σταντ 5 του Περιπτέρου 2, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της έναρξης της εκδήλωσης απηύθυνε  ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Σχετικά

με τη «Σπείρα»

Το στέλεχος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΣΠΕΙΡΑ – ΕΚΕΤΑ, Μανόλης Χατζηγιάννης, επισήμανε ότι στόχος είναι η «Σπείρα» να μετεξελιχθεί σε μια αυτοδύναμη μονάδα παροχής υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΕΚΕΤΑ, υποστηρίζοντας και άλλους ερευνητικούς οργανισμούς του ελληνικού οικοσυστήματος.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, προς τη κατεύθυνση της ενίσχυσης της λειτουργίας του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας προγραμματίζονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αντίστοιχα γραφεία στο εξωτερικό, επιχειρηματικούς επιταχυντές και συμβούλους ευρεσιτεχνιών στην Ολλανδία και στην Ιρλανδία.

Επίσης, ο κ. Χατζηγιάννης δημοσιοποίησε πως έχουν δρομολογηθεί δράσεις δικτύωσης, όπως είναι:

Οι ημερίδες.

Η συμμετοχή σε διεθνείς τεχνολογικές εκθέσεις.

Η συμμετοχή σε προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης και ανοιχτής καινοτομίας.

Ο ρόλος

του συνεργατικού σχηματισμού

« IsZEB»

Στις καλές πρακτικές και στο ρόλο του συνεργατικού σχηματισμού «IsZEB» στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας αναφέρθηκε η συντονίστριά του, Ζωή Μπουτοπούλου.

Η κ. Μπουτοπούλου εξήγησε πως το «IsZEB» (Ευφυείς Λύσεις για Κτίρια Μηδενικού και Θετικού Ενεργειακού Ισοζυγίου) είναι ένας συνεργατικός σχηματισμός (τύπου ενεργειακού συμπλέγματος-cluster) με επίκεντρο το κατασκευαστικό τομέα. Ιδρύθηκε το 2020 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ιδρυτικά μέλη ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, που  κατέχουν ηγετική θέση στον τομέα των έξυπνων και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων.

Με έμφαση στα έξυπνα και μηδενικού ή θετικού ενεργειακού ισοζυγίου κτίρια, ως ενεργά οικοδομικά στοιχεία των έξυπνων δικτύων «στοχεύει το IsZEB»  να εξερευνήσει σε βάθος πως η ευφυία (π.χ. SRI) και η ενεργειακή αποδοτικότητα μπορούν να συνδυαστούν κάτω από ένα ενιαίο σήμα.

Ο στόχος

του «IsZEB»

Κατά την κ. Μπουτοπούλου, ο στόχος του «IsZEΒ» είναι η δημιουργία εργαλείων και η παροχή συμβουλών και κατευθυντήριων γραμμών για την ανακατασκευή έξυπνων και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, σε ολόκληρο το κύκλο ζωής τους.

Το Κέντρο Ικανοτήτων

«I4byDesign»

Ως ένα  πετυχημένο παράδειγμα σύμπραξης της καινοτομίας παρουσιάστηκε το Κέντρο Ικανοτήτων «I4byDesign» από τον R&I Manager του «I4byDesign», Γρηγόρη Ματενόγλου. Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι ένα έργο, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».

Το «I4byDesign» συμβάλλει στο ψηφιακό και στο τεχνολογικό μετασχηματισμό του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος, «εστιάζοντας» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με εργαλεία από τη βιομηχανία 4.0 και τα logistics 4.0.

©Typologos.com 2024