Kίνημα Δημοκρατίας – Κασσελάκης- Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ – Αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης
Πρότεινε
6 Αναπτυξιακά θέματα
υποδομών

«Αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο είναι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Μαρτίου 2025 στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου. Φωτογραφίες-Πηγή: Κίνημα Δημοκρατίας
«Αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο είναι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Μαρτίου 2025 στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου, όπου πρότεινε τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα «ξεκινά» η συλλογή υπογραφών γι’ αυτό.
Κάλεσε, δε, τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία.
6 αναπτυξιακά
θέματα υποδομών
για τη Θεσσαλονίκη
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας παρουσίασε συνολικά 6 αναπτυξιακά θέματα υποδομών , που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, ήτοι:
1.ΔΕΘ-Διπλή ανάπλαση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την αντίθεση του Κινήματος Δημοκρατίας στο project- πρόταση της διοίκησης της ΔΕΘ, για την παραμονή του εκθεσιακού κέντρου στον ίδιο χώρο και η ανάπτυξη εντός αυτού ξενοδοχείων και εμπορικού, επισημαίνοντας ότι:
«Δε μπορεί η τελευταία ευκαιρία της Θεσσαλονίκης για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο κέντρο της, που μπορεί να αλλάξει την οικονομία της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της να «χαθεί» και ο χώρος της ΔΕΘ να γίνει ένα ακόμα ελκυστικό για ιδιώτες real estate και μάλιστα με συμμετοχή δημόσιων πόρων».
Ακόμη, ανέφερε ο ίδιος μετά τις εξελίξεις με το Ταμείο Ανάκαμψης, και τη δυνατότητα εξεύρεσης πόρων, έχει αναπτυχθεί μια άλλη- τελείως διαφορετική λογική για μια άλλη ΔΕΘ , στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή των εκθέσεων Με ένα σχέδιο που προβλέπει να παραμείνει η διοίκηση της ΔΕΘ στο κέντρο και να μεταφερθεί το «σώμα της» στα Δυτικά, όπου θα πραγματοποιούνται οι θεματικές και οι μεγάλες εκθέσεις.
Η διαφορετική λογική
για τη ΔΕΘ
Αυτή η διαφορετική λογική για τη ΔΕΘ προβλέπει:
♦Την παράλληλη μετατροπή της στην πρώτη, μηδενικών ρύπων, έκθεση στην Ελλάδα.
♦Την ανάπτυξη στο σημερινό χώρο της ΔΕΘ ενός πάρκου πρασίνου, με ήπιες αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο για να «αναπνεύσει» η πόλη, όσο και για την ύπαρξη διεξόδου για την Πανεπιστημιούπολη.
♦Την ενίσχυση των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.
2.Συνδυασμένα δίκτυα
μεταφορών και υποδομές
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα συνδυασμένα δίκτυα μεταφορών και στις υποδομές «εστιάζοντας» στις σιδηροδρομικές υποδομές:
Α.
Επέκταση του Μετρό προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
«Οι δυτικές συνοικίες της πόλης, που είναι και το πιο πυκνοκατοικημένο κομμάτι της, θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στο μετρό. Άμεσα και κατά προτεραιότητα. Επίσης, η πόλη πρέπει να αποκτήσει, πέρα από τα 9,7 χιλιόμετρα του σημερινού δικτύου του μετρό, σύνδεση με το αεροδρόμιο. Σήμερα η Θεσσαλονίκη χάρη στην «επιτυχημένη» διαχείριση αποκλειστικά της ΝΔ κατέχει το προνόμιο να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που το μετρό δε συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.
Β.
Επέκταση του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου από την Θεσσαλονίκη προς την Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών.
«Η προαστιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών, αλλά και προς το Κιλκίς είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη που θα «οδηγήσει» στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, με ιδιαίτερα αναπτυξιακό χαρακτήρα και φιλικό προς το περιβάλλον (με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αλλά και με τον περιορισμό της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο», είπε ο κ. Κασσελάκης.
Γ.
Σύνδεση του προαστιακού σιδηρόδρομου με τη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).
«Έτσι μόνο θα μπορούν οι κάτοικοι πχ της Έδεσσας, των Γιαννιτσών, του Κιλκίς και όλων των ευρισκόμενων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής περιοχών να εξακολουθούν να ζουν στην Έδεσσα ή στο Κιλκίς και να εργάζονται καθημερινά στη ΒΙΠΕΘ κι αλλού, βάζοντας τέλος στο υδροκέφαλο μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας, όπου αναπτύσσονταν μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα και μαράζωνε η ύπαιθρος», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.
Δ.
Εμπορευματικός σταθμός στο στρατόπεδο Γκόνου Γιώτα ως ένα σύγχρονο logistic center και η σιδηροδρομική σύνδεση αυτού με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας χαρακτήρισε «εμβληματικό» αυτό το έργο, το οποίο θα διαδραματίσει ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο, καθώς τοποθετείται σε μια περιοχή με άμεση αναφορά στα Βαλκάνια.
«Το γεγονός ότι το έργο αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί δείχνει και την μεγάλη παθογένεια του πολιτικού συστήματος που δε έχει καταφέρει τόσα χρόνια να αναδείξει σε ένα από τα σημαντικότερα logistic centerς της χώρας και της ευρύτερης περιοχής τον εμπορευματικό σταθμό «Γκόνου Γιώτα» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ότι αυτό το γεγονός «σημαίνει την απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, αλλά και την απώλεια της δυνατότητας για την εγκατάσταση μεγάλων εταιρειών, οι οποίες πέραν των θέσεων εργασίας θα μετέφεραν και σημαντική τεχνογνωσία στη χώρα».
3.Οδικοί άξονες
Α.
Αναφερόμενος ο κ. Κασσελλάκης στο δίκτυο του Αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού, του πιο μεγάλου σύγχρονου δημόσιου έργου στη χώρα μας που κατασκευάστηκε με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους υπογράμμισε ότι:
«Αυτό το έργο έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη τυπικά, ο ιδιώτης – όμως- δε το έχει παραλάβει ακόμη, γιατί έχει θέσει 4 προϋποθέσεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη από το δημόσιο και κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη από τα πολλά και ακριβά διόδια, τα οποία συμφώνησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Β.
Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι πρέπει να «προχωρήσουν» οι οδικοί άξονες «Θεσσαλονίκης Έδεσσας» και «Εγνατία -Σκυδρα», περιγράφοντας ότι ο οδικός άξονας από τη γέφυρα του Αξιού μέχρι και την Έδεσσα έχει ενταχθεί στα ΣΔΙΤ, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνει το καλοκαίρι και το «καλό σενάριο» είναι του χρόνου το Πάσχα να υπάρξει υπογραφή σύμβασης για να αρχίσει η παραχώρηση το καλοκαίρι του 2026 και να ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευή του σε 4 χρόνια.
«Το έργο «Εγνατία- Σκύδρα» που ουσιαστικά αποτελεί την σύνδεση της Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με την Εγνατία έπρεπε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό, όμως, δε συνέβη και το έργο επί της ουσίας έχει σταματήσει, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027 του προγράμματος της Περιφέρειας δεν επαρκούν», τόνισε ο ίδιος.
4.Αστικές αναπλάσεις
Για τις αστικές αναπλάσεις επισήμανε ότι «πρέπει να προχωρήσουν» κατά προτεραιότητα:
♦Η διαμόρφωση ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι έως και το Καλοχώρι.
♦Η εξυγίανση και η αποκατάσταση της δυτικής ακτής, η ανάπλαση της παλαιάς παραλίας και η αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Θερμαϊκό, αναφέροντας ο ίδιος το εξής παράδειγμα:
«Η ανάπλαση της όχθης του Γαλλικού ποταμού είναι ένα έργο που μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί πράγματι ως ένας πνεύμονας πρασίνου δίπλα στη ΒΙΠΕ και δίπλα στο ΔΙΠΑΕ να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών στα Δυτικά.
Δυστυχώς, κανένα από αυτά τα project δεν εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να αναλογιστούμε όλοι, γιατί η Θεσσαλονίκη, η Δυτική Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα απουσιάζουν εκκωφαντικά από τη μεγαλύτερη ευκαιρία να αλλάξουμε την χώρα, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για αυτό και πρέπει να αποδοθούν πολιτικά».
Ακόμη,ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε «τεράστιο» το ζήτημα της ανάπλασης της περιοχής του Δενδροποτάμου, για το οποίο επισήμανε ότι:
«Η περιοχή από τα Δικαστήρια μέχρι και το Δενδροπόταμο μπορεί να αποτελέσει το CITY, το οικονομικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πρότυπο των σύγχρονων πόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής».
5.Μαρίνα Καλαμαριάς
(Αρετσού)
Για τη Μαρίνα της Καλαμαριάς στην Αρετσού περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης ότι η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ «προχωρά» μια βεβαιωμένη παραχώρηση σε ιδιώτες, με την πρόβλεψη για ανάπτυξη ξενοδοχείων και πολυώροφων κατοικιών.
«Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις κυρίως για τους όρους της αυξημένης δόμησης στην περιοχή και για το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που υποβαθμίζει το περιβάλλον και ανατρέπει το σχεδιασμό για την υποστήριξη της μαρίνας και της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.
Είναι αναγκαίο να αποσυρθεί αυτή η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» του ΤΑΙΠΕΔ και να εξασφαλιστούν διαφορετικοί όροι παραχώρησης, ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή με αιχμή τις τουριστικές δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Κασσελάκης.
6.Κοινωνική Κατοικία
Για το πώς αντιλαμβάνεται το Κίνημα Δημοκρατίας την ανάπτυξη και το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης την εξής ρηξικέλευθη και ρεαλιστική πρόταση:
«Ο Δήμος Δέλτα, η Σίνδος, διαθέτει πολεοδομημένα, μη δομημένα οικόπεδα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Δίπλα μας, έχουμε μια πόλη που «ασφυκτιά» για κατοικία και γνωρίζετε όλοι που έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των ακινήτων.
Δίπλα μας, έχουμε το ΔΙΠΑΕ στο οποίο φοιτούν περίπου 20.000 φοιτητές (μόνο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο χωρίς τα άλλα δύο). Έχουμε δίπλα τη ΒΙΠΕΘ Θεσσαλονίκης στην οποία εργάζονται καθημερινά εργαζόμενοι από όλη τη Κεντρική Μακεδονία και δεν έχουν που να μείνουν.
Γιατί, λοιπόν, δε θα μπορούσαμε εδώ στη Σίνδο να φτιάξουμε ένα πιλοτικό μοντέλο συνεργασίας Πολιτείας-Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη ποιοτικών σύγχρονων πράσινων κοινωνικών κατοικιών, ώστε επιλυθεί το επιτακτικό πρόβλημα στέγασης προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.
Να πάρει για παράδειγμα ο Δήμος Δέλτα το ποσοστό που δικαιούται και να το χρησιμοποιεί για τους σκοπούς στέγασης των κατοίκων του, να μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και εμπορικά κέντρα, αλλά και θερμοκοιτίδες (incubetors) για ψηφιακούς νομάδες, αλλά και για την ανάπτυξη startup επιχειρήσεων δίπλα στο πανεπιστήμιο, ενώ θα μπορούσε και το Πανεπιστήμιο, ανάλογα με την συνεισφορά του, να πάρει και τη δική του αντιπαροχή. Αυτό είναι ένα τεράστιο project, στο οποίο «χωρούν» ακόμη και οι ιδιώτες».
Η αντίληψη
του Κινήματος Δημοκρατίας
για τη Δυτική Θεσσαλονίκη
O κ. Κασσελάκης «έκλεισε» την παρουσίαση των συγκεκριμένων θέσεων στη συγκεκριμένη εκδήλωση στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας πως αυτή είναι η «αντίληψη του Κινήματος Δημοκρατίας για ένα σύγχρονο συνεργατικό πράσινο και για έντονο κοινωνικό αποτύπωμα project».
©Typologos.com 2025