Καινοτόμα Εφαρμογή Εικονικών Ασθενών για Φορητές Συσκευές εκ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Τι είναι οι εικονικοί ασθενείς

Ενίσχυση του «οπλοστασίου»

της ιατρικής εκπαίδευσης

jpeg-optimizer_virtual patient 1

Μία πλατφόρμα εικονικών ασθενών (Mobile Virtual Patients), η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για «πλοήγηση»  από φορητές ψηφιακές συσκευές (τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα) δημιούργησε το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ). Φωτογραφία: ©Typologos.com 2023

Μία πλατφόρμα εικονικών ασθενών (Mobile Virtual Patients), η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για «πλοήγηση»  από φορητές ψηφιακές συσκευές (τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα) δημιούργησε το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ).

Σύγχρονο

ψηφιοποιημένο περιβάλλον

αντιμετώπισης

διαφόρων περιστατικών

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα εικονικών ασθενών προσφέρει ένα σύγχρονο ψηφιοποιημένο περιβάλλον αντιμετώπισης διαφόρων περιστατικών στους φοιτητές και στις φοιτήτριες ιατρικής.

Σκοπός της εφαρμογής  είναι η εύχρηστη πρόσβαση των φοιτητών-φοιτητριών σε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς.

Συγχρόνως, λειτουργεί συμπληρωματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με αυτό το τρόπο προσφέρεται στους φοιτητές του ΑΠΘ ένα εργαλείο, το οποίο είναι διαθέσιμο συνεχώς και μπορεί να προσφέρει παράλληλα πολύτιμη πληροφορία ή γνώση.

Οι εικονικοί ασθενείς

Οι εικονικοί ασθενείς είναι διαδραστικές προσομοιώσεις υπολογιστή και οι οποίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως μαθησιακές δραστηριότητες στη σύγχρονη εκπαίδευση στο τομέα της υγείας.  Ειδικά χρησιμοποιούνται  στη διδασκαλία της λήψης κλινικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία βασική πρόκληση είναι ο τρόπος της ανάκτησης και της επαναχρησιμοποίησης των εικονικών ασθενών ως μοναδικών τύπων εκπαιδευτικών πόρων μεταξύ διαφορετικών πλατφόρμων λόγω της έλλειψης των  τυποποιημένων μηχανισμών ανάκτησης και της επαναχρησιμοποίησης του περιεχομένου.

jpeg-optimizer_virtual-patient-2

Οι εικονικοί ασθενείς είναι διαδραστικές προσομοιώσεις υπολογιστή και οι οποίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως μαθησιακές δραστηριότητες στη σύγχρονη εκπαίδευση στον τομέα της υγείας.  Ειδικά χρησιμοποιούνται  στη διδασκαλία της λήψης κλινικών αποφάσεων.Φωτογραφία από Peace,love,happiness από το Pixabay 

Ενίσχυση

του «οπλοστασίου»

της ιατρικής εκπαίδευσης

Οι συγκεκριμένες επεκτάσεις «εργαλείων» ενισχύουν το «οπλοστάσιο» της ιατρικής εκπαίδευσης,

Παρέχουν, δε, τις  δυνατότητες περί της δημιουργίας διαφορετικών επεισοδίων μάθησης:

✅Με προσομοίωση ή παιχνίδι.

✅Με μαζικά «ανοικτά» διαδικτυακά μαθήματα.

✅Με μετασχηματισμούς προγραμμάτων σπουδών.

✅Μέσω μίας ισχυρής υποδομής για την ενεργοποίηση της μάθησης δια του κινητού τηλεφώνου.

Δήλωση καθηγητή

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία βασισμένη στη σύγχρονη τάση, η οποία αφορά στη μάθηση βασισμένη στη χρήση φορητών συσκευών και προωθεί την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης» αναφέρει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ-  καθηγητής, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Η εφαρμογή για συσκευές Google είναι διαθέσιμη εδώ.

Ερευνητικές ομάδες

Η έρευνα στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ διεξάγεται από ομάδες ειδικών στους εξής τομείς:

🔴Εφαρμοσμένη και τη συναισθηματική νευροεπιστήμη.

🔴Βοηθητικές τεχνολογίες και επιστήμη του αργύρου.

🔴Βιοϊατρικά ηλεκτρονικά και συσκευές.

🔴Βιοφωτονική και Ρομποτική.

🔴Δοσιμετρία και Προσομοίωση.

🔴Έρευνα Υπηρεσιών Υγείας.

🔴Χαμηλή ιχνηλασιμότητα.

🔴Ιατρική Εκπαίδευση- Πληροφορική.

🔴Ιατρική Απεικόνιση και μη ιονίζουσα ακτινοβολία.

©Typologos.com 2023