Ύπνωση, διαλογισμός και πόνος
Η ύπνωση και ο διαλογισμός
είναι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις
για την ανακούφιση
από το πόνο
Η ύπνωση και ο διαλογισμός είναι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την ανακούφιση από το πόνο.
Καλύτερα
μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
Οι ενήλικες που επεδίωξαν την ανακούφιση από το πόνο μέσω του διαλογισμού και ύπνωσης της είχαν καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα απ’ όσους- όσες έλαβαν εκπαίδευση στη διαχείριση του πόνου.
Αυτό έδειξαν τα ευρήματα της κοινής μελέτης, που διενήργησαν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και ενός εκ των συστημάτων υγείας για τους βετεράνους των Η.Π.Α. Τα πορίσματα της μεγάλης ερευνητικής μελέτης, που αφορούν στο μη φαρμακευτικό έλεγχο και στην ανακούφιση του πόνου δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Pain» .
Τι εξέτασαν
οι ερευνητές
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα δύο μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων πόνου έναντι ενός εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου (ελέγχου) σ’ ένα πληθυσμό βετεράνων του στρατού των ΗΠΑ που έλαβαν φροντίδα μεταξύ των ετών 2015 και 2020. Οι συμμετέχοντες είχαν βιώσει χρόνιο πόνο που δε συσχετίζεται με το καρκίνο για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Δήλωση καθηγητή
ιατρικής αποκατάστασης
«Για πολλά χρόνια, παρατήρησα ότι σε ασθενείς με χρόνιο πόνο προσφέρονταν μόνο παυσίπονα. Αλλά ακόμη και με τα λεγόμενα παυσίπονα, συνέχισαν αυτοί οι ασθενείς να βιώνουν σημαντικό πόνο, αλλά τώρα και με τις παρενέργειες των φαρμάκων. Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένας καλύτερος τρόπος», δήλωσε ο καθηγητής ιατρικής αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον,Δρ. Μαρκ Τζένσεν.
Στατιστικά στοιχεία
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υπολογίζεται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες:
🟤Το 19% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο.
🟤Μέχρι και το 65% των βετεράνων του στρατού βιώνουν πόνο.
Τι ένιωθαν οι συμμετέχοντες
«Στην αρχή της μελέτης από 328 συμμετέχοντες αναφέρθηκε μέτριος ή χειρότερος πόνος. Πολλοί είχαν κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες και διαταραχές ύπνου. Αποτελούσαν ένα πολύ διαφορετικό πληθυσμό για μια κλινική δοκιμή θεραπειών πόνου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της έρευνας και καθηγήτρια ιατρικής αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον,Δρ. Ρόντα Ουίλιαμς.
«Θέλαμε να δούμε ποιες από τις παρεμβάσεις «οδήγησαν» στη μεγαλύτερη βελτίωση στην ένταση του πόνου, στη παρέμβαση στο πόνο, στο άγχος, στη κατάθλιψη, στον ύπνο, στη χρήση οπιοειδών φαρμάκων και στις παγκόσμιες αντιλήψεις για την αλλαγή», είπε η Δρ. Ουίλιαμς.
H ίδια ανέφερε ότι αυτό που την εξέπληξε ήταν το πόσο ενθουσιασμένοι εμφανίστηκαν οι βετεράνοι του στρατού, οι οποίοι έλαβαν τις θεραπείες, ακόμη και μετά από το τέλος της μελέτης.
Κλινικά σημαντικές βελτιώσεις
Έξι μήνες μετά εκ της θεραπείας αναφέρθηκαν κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στην ένταση του πόνου από:
✅Περίπου το 25% των ανθρώπων που είχαν μάθει την αυτό-ύπνωση.
✅Περίπου το 22% όσων έλαβαν εκπαίδευση στο διαλογισμό επίγνωσης.
✅Περίπου το 9% αυτών που έλαβαν εκπαίδευση για το πόνο.
Οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες παρουσίασαν βελτιώσεις στην ένταση του πόνου, στην παρεμβολή του πόνου και στη διάθεση στο τέλος της θεραπείας, Ωστόσο, η διατήρηση των οφελών διέφερε ανάλογα με τη θεραπεία.
Τα αποτελέσματα
Η συμμετοχή στον ενσυνείδητο διαλογισμό είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση ένταση και στη παρέμβαση του πόνου συγκριτικά με την ομάδα εκπαίδευσης στο πόνο. Οι μειώσεις αυτές σημειώθηκαν έξι μήνες μετά από τη θεραπεία.
Η συμμετοχή στην ύπνωση είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση ένταση, στη παρεμβολή πόνου και στα καταθλιπτικά συμπτώματα σε τρεις έως και έξι μήνες μετά από τη θεραπεία!
Τι δείχνουν
τα ευρήματα
Δε παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ύπνωσης και του ενσυνείδητου διαλογισμού σε κανένα μέτρο της έκβασης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι και οι τρεις παρεμβάσεις παρέχουν οφέλη μετά από τη θεραπεία και μια σειρά αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, τα οφέλη της ύπνωσης και του ενσυνείδητου διαλογισμού φάνηκε ότι είναι πιο πιθανό να επιμείνουν, ενώ οι βελτιώσεις, που συσχετίζονται με την εκπαίδευση του πόνου φάνηκαν να εξαφανίζονται με τη πάροδο του χρόνου.
Το επόμενο βήμα
Οι Δρ. Ουίλιαμς και Τζένσεν παρατήρησαν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής μελέτης ότι ορισμένα άτομα ωφελούνταν περισσότερο από συγκεκριμένες θεραπείες. Έτσι, ανέφεραν ότι το επόμενο ερευνητικό βήμα θα είναι η προσπάθεια το να ταιριάξουν τ’ άτομα με εκείνη τη θεραπεία που είναι πιο πιθανό να τους προσφέρει όφελος.
Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠA (1R01AT008336-01).
©Typologos.com 2023