«Ιωάννης Hugh Σειραδάκης, μια Μορφή, ένα Όνομα» – Η εκδήλωση
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
στο 1ο Γυμνάσιο Περαίας
«Ιωάννης Hugh Σειραδάκης, μια Μορφή, ένα Όνομα», τιτλοφορείται η εκδήλωση προς μνήμη του αλησμόνητου ομότιμου καθηγητή του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ),που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2024 από το Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Περαίας (οδός Πηγάσου 6) στο κτίριο του ταυτώνυμου σχολικού συγκροτήματος.
Σημειωτέον ότι ο αείμνηστος καθηγητής υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων των αρχαίων Ελλήνων.
Διοργανωτής
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Διδασκόντων, στο πλαίσιο πρότασης που έχει υποβληθεί προς το Δήμο Θερμαϊκού για να δοθεί το όνομα του αείμνηστου καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ στο 1ο Γυμνάσιο Περαίας.
Ομιλητές και ομιλήτριες
Για τη προσωπικότητα και το έργο του Ιωάννη Σειραδάκη θα μιλήσουν:
- Η καθηγήτρια 1ου Γυμνασίου Περαίας, Ελένη Μάντζαρη.
- Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σταύρος Αυγολούπης.
- Ο φυσικός και αναπτυξιακός σύμβουλος, Σπύρος Κάνουρας.
Βιογραφικό
του αείμνηστου καθηγητή
Ο Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1948 στα Χανιά και πέθανε στις 3 Μαίου 2020 στην Περαία.
Πραγματοποίησε εγκύκλιες-πανεπιστημιακές σπουδές στην Αθήνα, απ’ όπου πήρε το πτυχίο Φυσικής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστρονομία (MSc και PhD) στo Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Manchester) της Μεγάλης Βρετανίας.
Εκπαιδευτικό έργο
Αποτέλεσε ερευνητής του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μάξ Πλανκ (Max-Planck-Institüt für Radioastronomie) της Βόννης, των Πανεπιστήμιων του Αμβούργου και της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (San Diego)των ΗΠΑ Το 1985 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Το 1995 εξελίχθηκε στη θέση του καθηγητή και στις 31 Αυγούστου 2015 συνταξιοδοτήθηκε από αυτή. Το Δεκέμβριο του 2015 και μετά από απόφαση της συγκλήτου, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ.
Ερευνητικό έργο
Πραγματοποίησε μελέτες σχετικές με:
- Τους αστέρες νετρονίων.
- Το ουδέτερο υδρογόνο σε γαλαξίες.
- Το κέντρο του γαλαξία μας.
- Τους μεταβλητούς αστέρες.
- Τον Ήλιο.
- Τη Σελήνη.
- Την Αρχαιοαστρονομία.
Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με την Παρατηρησιακή και την Αριθμητική Κοσμολογία, τη Στατιστική Μεγάλης Κλίμακας και τη Δομή του Συστήματος, την Αστροφυσική των Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων , τα σμήνη και τις ομάδες των γαλαξιών, τους αστέρες εκλάμψεων ή τους αστέρες τύπου RS CVn, τους αστέρες νετρονίων-pulsars, καθώς και με το μηχανισμό των Αντικυθήρων των αρχαίων Ελλήνων.
Δημοσιεύσεις
Δημοσίευσε μόνος του ή συνεργαζόμενους με άλλους επιστήμονες τα εξής:
- Τρία διδακτικά βιβλία ή άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία.
- Άρθρα σε συνέδρια και συνολικά επάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές.
- Άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους.
Επίβλεψε διδακτορικές διατριβές, οργάνωσε ή συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια.ενώ υπήρξε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.).
Ο αλησμόνητος αστρονόμος και αστροφυσικός συμμετείχε ως μέλος ή πρόεδρος σε πολλές εθνικές-διεθνείς επιτροπές και ερευνητικά προγράμματα.
Διετέλεσε, δε,γραμματέας και πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Διοικητικό έργο
Το 2011 εκλέχθηκε διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας και τη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του.Αποτέλεσε μέλος της ομάδας «Pulsar Science in Europe» (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο «Καρτέσιος ( Descartes)» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έρευνα
για το αρχαίο
Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Συμμετείχε ως μέλος στη διεθνή ερευνητική ομάδα, η οποία πρωτοστάτησε στη διερεύνηση και στην αναθέρμανση του εγχώριου- διεθνούς ενδιαφέροντος για το αρχαίο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Ο αείμνηστος επιστήμονας υπήρξε ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Ελλάδα και διεθνώς. Από το 2007 και μετά πραγματοποίησε περισσότερες από 200 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό.
Μετά από την εκδήλωση θα ακολουθήσει παρατήρηση των άστρων με τα τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.
©Typologos.com 2024