Ημερίδα προς τιμήν του βιολονίστα Λεόνιντ Κόγκαν (Leonid Kogan) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με τη συμμετοχή

κορυφαίων μουσικών

και μαέστρων

imerida-pros-timin-tou-violonista-Leonid -kogan

Στη διαχρονική μουσική και στο τεράστιο «αποτύπωμα» το οποίο «άφησε» ο μοναδικός βιολονίστας,Λεόνιντ Κόγκαν (Leonid Kogan,1924-1982) στη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά,αναφέρθηκαν κορυφαίοι μουσικοί και μαέστροι μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), όπου έγινε στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Στη διαχρονική μουσική και στο τεράστιο «αποτύπωμα» το οποίο «άφησε» ο μοναδικός βιολονίστας, Λεόνιντ Κόγκαν (Leonid Kogan,1924-1982) στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά,  αναφέρθηκαν κορυφαίοι μουσικοί και μαέστροι μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), όπου έγινε στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Μέσα

σε κλίμα συγκίνησης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικράτησε κλίμα συγκίνησης σχετικά με τον τεράστιο αυτό μουσικό του 20ου αιώνα, για τον οποίο μίλησαν:

Ο διάσημος Έλληνας βιολονίστας, Λεωνίδας Καβάκος.

Η διεθνούς φήμης βιολονίστα, Βικτόρια Μουλόβα (Viktoria Mullova), η οποία μαθήτευσε κοντά στον Λεόνιντ Κόγκαν.

Οι φημισμένοι μαέστροι, Ζαν-Κλοντ Κασαντέσους (Jean-Claude Casadesus) και Κριστιάν Μαντεάλ (Cristian Mandeal)

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης,Χρίστος Γαλιλαίας, του οποίου έμπνευση αποτέλεσε το πολυήμερο αφιέρωμα στο μεγάλο βιολονίστα. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Λένα Αρώνη.

Η αφήγηση

της κ. Μουλόβα

«Δεν ήταν μάθημα με τη κλασσική έννοια του όρου», ανέφερε η κ. Μουλόβα. «Δε με διόρθωνε, ούτε μου έδινε συμβουλές. Απλώς παίζαμε μαζί βιολί.  Δεν υποδείκνυε τι κάνω λάθος ή τι κάνω σωστά, απλώς έπαιζε μαζί μου», αφηγήθηκε η ίδια και συμπλήρωσε:

«Είχα φυσικά πάντα αρκετό άγχος, όταν έπαιζα βιολί μπροστά του. Είχα άγχος ακόμα και  όταν έπαιρνα τηλέφωνο για να κλείσω μάθημα μαζί του! Ήταν- όμως- αρκετά συναισθηματικός άνθρωπος, παρόλο που διατηρούσε μια αυστηρή και ανέκφραστη σκηνική παρουσία».

Από την ομιλία

του Λεωνίδα Καβάκου

«Η μουσική του Κόγκαν είναι τόσο διαχρονική και έχει τεράστιο αποτύπωμα στην παγκόσμια μουσική κληρονομιά», τόνισε από την πλευρά του ο  Λεωνίδας Καβάκος. «Ήταν απολύτως μοναδικός ο τρόπος που έπαιζε, υπήρχε μια ηθική αξία στο τρόπο αυτό. Τον έβλεπες να έχει μια σταθερή στάση στο σώμα του, στη μορφή του. Το πρόσωπό του δεν έκανε μορφασμούς, όμως,  διοχέτευε όλη του την ενέργεια στη μουσική του.

Η αναφορά του

Χρίστου Γαλιλαία

 «Ο Λεόνιντ Κόγκαν ήταν ένας αρκετά δοτικός άνθρωπος, με σημαντικά δείγματα ενσυναίσθησης και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς, ακούγοντας τη μουσική του», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης,  Χρίστος Γαλιλαίας.

Η εξιστόρηση

του κ. Κασαντέσους

Με τον Λεόνιντ Κόγκαν είχε συνεργαστεί και ο θρυλικός μαέστρος, Ζαν-Κλοντ Κασαντέσους, ο οποίος -ανάμεσα σε άλλα- εξιστόρησε ότι :

«Ήμουν αρκετά τυχερός στη ζωή μου και τη καλλιτεχνική μου πορεία, μιας και συνεργάστηκα μαζί του. Ήμουν πάντα πολύ ενθουσιασμένος με το τρόπο που παρουσίαζε τον εαυτό του και από την αυστηρότητα και την ακρίβεια με την οποία έπαιζε βιολί».

©Typologos.com 2024