Ημερίδα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη
Από την οικεία
Διεύθυνση Αστυνομίας
Τα 8 «βήματα» βοήθειας
για τα θύματα
«Προστασία της οικογένειας και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», ήταν το θέμα της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Μαΐου 2023 με πρωτοβουλία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και η οποία έγινε στο πλαίσιο των δρώμενων του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της οικογένειας.
Χαιρετισμοί
Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε υπό τη παρουσία του γενικού επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος -αντιστράτηγου, Σπύρου Σκλάβου και απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης- υποστράτηγος κ. Χρήστος Μπουλούμπασης.
Οι ομιλήτριες
Στην ημερίδα μίλησαν:
🔵Η επικεφαλής του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και αστυνόμος Β’, Κωνσταντίνα Καπετανίδου, με αντικείμενο εισήγησης: «Ο ρόλος των επιχειρησιακών γραφείων ενδοοικογενειακής βίας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας».
🔵Εκ του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, η αστυνόμος Β’, Καλλιόπη Γκούρμη με τίτλο: «Νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας- ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την ορθή διαχείριση των περιστατικών».
🔵Η ψυχολόγος της Διεύθυνσης Αστυνομίας και υπαστυνόμος Β’, Βασιλική Νικοπούλου με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία: Προκλήσεις και Τεχνικές επικοινωνίας».
🔵Η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης, Αναστασία Ζδράλη, με αντικείμενο εισήγησης: «Το δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών».
Συμμετέχοντες
Την ημερίδα παρακολούθησαν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, καθώς και τα μέλη του προσωπικού Διευθύνσεων της ΓΑΔΘ, που χειρίζονται θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Το «παρών» έδωσε και η βουλευτής, Έλενα Ράπτη.
Αυτεπάγγελτη δίωξη
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του νόμου 3500/2006.
Τα βήματα βοήθειας
που πρέπει να κάνουν
τα θύματα
ενδοοικογενειακής βίας
Αν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής 8 «βήματα» βοήθειας:
1.
Καλέστε το 100.
2.
Αν δε μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα κινητής τηλεφωνίας (SMS) στο 100, με:
🔴Την ακριβή διεύθυνση.
🔴Το ονοματεπώνυμο.
🔴Το είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»).
3.
Εάν δε μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, τότε ζητήστε από κάποιον άλλο να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
4.
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
5.
Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
6.
Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σ όλη την επικράτεια.
7.
Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.
©Typologos.com 2023