Ημερίδα για την Εφαρμογή του Δείκτη Ευφυούς Ετοιμότητας των Κτιρίων (Smart Readiness Indicator – SRI) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη
Στο Εθνικό Κέντρο
Έρευνας
και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
(ΕΚΕΤΑ)
Η εφαρμογή του Δείκτη Ευφυούς Ετοιμότητας των Κτιρίων (Smart Readiness Indicator – SRI) αποτέλεσε το αντικείμενο της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε από το «IsZEB» την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, στο αμφιθέατρο «Μιχαήλ Γεράσιμος Στρίντζης» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.
Ενημέρωση πλήθους ειδικών
Τις εργασίες παρακολούθησε πλήθος ειδικών από τους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και της τεχνολογίας, με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την έναρξη της πιλοτικής φάσης εφαρμογής του SRI στην Ελλάδα.
Ένα επίτευγμα
του Υπουργείου
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο στοχεύει στην αξιολόγηση της ευφυούς ετοιμότητας των κτιρίων και στην προώθηση των τεχνολογιών που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.
Τι παρουσιάστηκε
στην ημερίδα
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα βασικά στάδια της πιλοτικής φάσης του SRI, τα οποία περιλαμβάνουν την εφαρμογή του δείκτη σε διάφορους τύπους κτιρίων και την αξιολόγηση της πρακτικής υλοποίησης της μεθοδολογίας σε εθνικό επίπεδο.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ομιλητές ήταν:
♦Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
♦Ενεργειακοί επιθεωρητές.
♦Εκπρόσωποι της αγοράς και των ιδιοκτητών ακινήτων.
Ακόμη, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις προοπτικές που σχετίζονται με την εφαρμογή των ευφυών τεχνολογιών στα κτίρια.
Οι κεντρικές ομιλίες
Μέσα από τις κεντρικές ομιλίες αναδείχθηκε η σημασία της πιλοτικής φάσης εφαρμογής του SRI στην Ελλάδα, καθώς και οι εφαρμογές αυτού στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την εισαγωγική τοποθέτηση σχετικά με το θέμα πραγματοποίησε ο συντονιστής του LIFE CET Cluster της CINEA, Ρόμπερτ Σιλβέν (Robert Sylvain).
Κατόπιν,πραγματοποιήθηκε μία «ανοιχτή» συζήτηση για το ρόλο της προώθησης των μέτρων και πολιτικών για τα ευφυή κτίρια του μέλλοντος.
Τέσσερα ευρωπαϊκά έργα
Κατόπιν,παρουσιάστηκαν τα τέσσερα ευρωπαϊκά έργα (SRI-ENACT, easySRI, SmartSquare, και SRI2MARKET) που στηρίζει το αρμόδιο υπουργείο στην πιλοτική φάση εφαρμογής του συγκεκριμένου δείκτη.
Δήλωση
των διοργανωτών
«Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση επιβεβαιώνει τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη συνεχή προώθηση και υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δημοσιοποίησαν οι διοργανωτές.
©Typologos.com 2024