Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς άξονες της 20ής ΔΕΒΘ

Τα οφέλη

και οι κίνδυνοι

για τους επαγγελματίες

στο χώρο του βιβλίου

i-techniti-noimosini-apotelese-enas-apo-tous-kentrikous-axones-tis-20is-devth

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI)  αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς άξονες της 20ής  Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που πραγματοποιήθηκε στις 16-19 Μαΐου 2024 από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και η οποία έγινε υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo. Φωτογραφία από myshoun από το Pixabay

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) συζητήθηκε ως ένα από τα θέματα των κεντρικών αξόνων της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι και τις 19 Μαΐου 2024 εκ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

Η 20η ΔΕΘΘ τελέστηκε υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου 

To κεντρικό αφιέρωμα

«Άνθρωπος και Μηχανή»

Αναλυτικότερα, στο κεντρικό αφιέρωμα  της 20ης  ΔΕΒΘ με τίτλο: «Άνθρωπος και Μηχανή», πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με έγκριτους Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη και στους κινδύνους που θα έχουν οι επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου  λόγω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το έγχαρτο βιβλίο

στην εποχή

της τεχνητής νοημοσύνης 

Για το έγχαρτο βιβλίο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης  συνομίλησε ο υφυπουργός Πολιτισμού,  Χρίστος Δήμας με τον εκδότη Γιώργο Μουρούτη στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Athens Bookstore Publications» την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024  στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η τοποθέτηση

του υφυπουργού Πολιτισμού

«Η τεχνολογική εξέλιξη είναι ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε ούτε να το πάρουμε αψήφιστα. Το να προσαρμοστούμε στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και στην επανάσταση που «φέρνει» σε όλους τους κλάδους της οικονομίας η τεχνητή νοημοσύνη, είναι απολύτως απαραίτητο.

Θεωρώ ότι το βιβλίο όχι απλώς δε κινδυνεύει, αλλά αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και άλλες σημαντικές πτυχές του βιβλίου. Άρα το δίλλημα έγχαρτο ή ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να υφίσταται, αλλά δε θεωρώ ότι είναι ουσιαστικό δίλλημα – ή το ένα ή το άλλο. Και τα δύο έχουν χώρο.

Και τα δύο είναι ωφέλιμα και για την κοινωνία. Όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει τα δικαιώματα των δημιουργών», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Τεχνητή νοημοσύνη

και σύγχρονες βιβλιοθήκες

«Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες βιβλιοθήκες», όμως, ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024  στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου τη διοργάνωσαν:

Το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης.

Η Κοβεντάριος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Τα ερωτήματα έθεσε η δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Γούτα και δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

Περιπτώσεις της χρήσης

της Τεχνητής Νοημοσύνης

στους πολιτιστικούς οργανισμούς

Σε περιπτώσεις της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στους  πολιτιστικούς οργανισμούς, στις βιβλιοθήκες και στα μουσεία αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Ευάγγελος Ιωαννίδης, ο οποίος είπε ότι:

 «Οι βιβλιοθηκονόμοι θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητοι και χρήσιμοι στο μέλλον, αλλά θα πρέπει να εξειδικευτούν και να καταρτιστούν στο καινούργιο αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούν να διακρίνουν το αληθινό από το ψεύτικο, τις αξιόπιστες από τις αναξιόπιστες πηγές».

Το εργαλείο «Τurnitin»

Ο υπεύθυνος ψηφιακών εφαρμογών της «INTEROPTICS», Γεώργιος Αναστασάκης,μίλησε για το εργαλείο «Τurnitin» τη διαχείριση του οποίου έχουν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και το χρησιμοποιούν για να κάνουν την ανίχνευση όχι μόνο για λογοκλοπή, αλλά και για να γίνουν ταυτίσεις σε μία βάση δεδομένων με την εργασία που θα έχει «βάλει»  κανείς σε αυτό.

Ο σημασιολογικός ιστός

Ο ερευνητής των Εργαστηρίων Υπολογιστικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΔΠΘ και Μεταδεδομένων  Διαχείρισης Πληροφοριών και Δεδομένων τπυ ΔΙΠΑΕ, Αλέξανδρος Ζ. Σπυρόπουλος απάντησε στο ερώτημα αν η εμφάνιση του σημασιολογικού ιστού επιτρέπει την ενσωμάτωση πρόσθετου επιπέδου ευφυΐας στο περιβάλλον των διαδικτυακών εφαρμογών και τι σημαίνει αυτό για τις βιβλιοθήκες. «Όταν συζητάμε για το σημασιολογικό ιστό, με μία λέξη συζητάμε για το τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε τη μηχανή να «συλλογίζεται»  και το τρόπο που «περνάμε» από τα υπολογιστικά μαθηματικά, στα μαθηματικά των συλλογισμών. Είναι δεδομένο ότι η σημασιολογική αναζήτηση θα βοηθήσει πολύ τους αναγνώστες, ερευνητές, και βιβλιοθηκονόμους στις βιβλιοθήκες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το στοίχημα

της επόμενης εποχής

για τις βιβλιοθήκες

Ο καθηγητής Πληροφορικής, Γιάννης Φαρσάρης, ανέφερε το εξής:

«Το στοίχημα της επόμενης εποχής είναι το  αν θα μπορέσουν οι ακαδημαϊκές, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν, όχι πλέον ως κέντρα πληροφόρησης, ούτε καν γνώσης, αλλά  να επενδύσουν στις ανθρώπινες δεξιότητες χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης,  τα οποία είναι είτε δωρεάν, είτε με πολύ μικρό κόστος,  πράγμα που σημαίνει ότι είναι προσβάσιμα στο καθένα».

Η βοήθεια

της τεχνητής νοημοσύνης

στην έρευνα

Στην ερώτηση  για το εάν τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν μέσω των βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων να βοηθήσουν στην έρευνα απάντησε το  μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού  στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Συστημάτων Μάθησης του ΕΜΠ και συγγραφέας Γεώργιος Σιόλας (εκδόσεις «Στερέωμα»).

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μηχανές, που παράγουν σημαντικές αναπαραστάσεις, γνώση, θεωρίες και συλλογιστική, αλλά καλές προβλεπτικές μηχανές. Αυτό που θα έβλεπα αυτή τη στιγμή ρεαλιστικό για τις βιβλιοθήκες, είναι να επενδύσουν σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ανοικτού κώδικα και να τα εκπαιδεύσουν επάνω στις δικές τους συλλογές. Θα έχουν μία μεγάλη βελτίωση στα αποτελέσματα που θα έχουν στη διαλογική συζήτηση», είπε ο κ. Σιόλας.

«Τεχνητή νοημοσύνη

και λογοτεχνία»

Το τελευταίο τεύχος του 4μηνου περιοδικού για το βιβλίο «Βλάβη» με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Λογοτεχνία» παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις «Αντίποδες» στο πλαίσιο των δρώμενων της 20ης ΔΕΒΘ (16-19 Μαΐου 2024) . Ομιλήτριες ήταν:

Η Ντίνα Σωτηριάδη από τις εκδόσεις «Εκτός Γραμμής».

Η υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Ελένη Τσατσαρώνη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Χρήστος Κρυστάλλης (βιβλιοπωλείο «ΣΚΡΙΠ» και περιοδικό «Βλάβη»), ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε το εξής:

«Για μας η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά χρήσιμη στο βαθμό που μπορούμε να την αναγνωρίσουμε ως προϊόν ανθρώπινης εργασίας».

Τα θέματα της συζήτησης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν οι τρόποι, με τους οποίους η λογοτεχνία δε μπορεί απλώς να φανταστεί και να εμπνεύσει τη τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μπορεί να τη μετασχηματίσει στρέφοντάς τη σε μια πιο ανθρώπινη κατεύθυνση.

Η σχέση μεταξύ

επιστημονικής φαντασίας

και επιστημονικής πραγματικότητας

Η Ελένη Τσατσαρώνη, επισήμανε ότι μέσα από τη διδακτορική διατριβή της διερευνά τη σχέση μεταξύ της επιστημονικής φαντασίας και της επιστημονικής πραγματικότητας και διαπιστώνει μία μετατόπιση στη σύγχρονη επιστημονική φαντασία.

«Από το εκδικητικό ρομπότ και την εκδικητική μορφοπλασία, όπως είναι ο Φρανκεστάιν, φτάσαμε στη φιλική ετερότητα, μία ετερότητα που μας καλεί να τη γνωρίσουμε να συν-αναπτυχθούμε μαζί της, να διαμορφώσουμε από κοινού μία πορεία ανθρώπινου και μη ανθρώπινου παράγοντα.

Σας καλώ, λοιπόν, σε μία νέα διερεύνηση της σχέσης με το τεχνολογικό, σε μία διερεύνηση που δε θα σκέφτεται τόσο πολύ το τι σημαίνει το μέλλον μας σε σχέση με τη τεχνητή νοημοσύνη, όσο το τι σημαίνει η τεχνητή νοημοσύνη στο παρόν και με ποιον τρόπο και με ποιες κοινωνικές συνθήκες παράγουμε τελικά τη τεχνητή νοημοσύνη σήμερα», σημείωσε η ίδια.

Η τεχνητή νοημοσύνη

μπορεί να γράψει λογοτεχνία;

Τη δική της άποψη για το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράψει λογοτεχνία, ανέπτυξε η Ντίνα Σωτηριάδη, (εκδόσεις «Εκτός Γραμμής») λέγοντας ότι:

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και της λογοτεχνίας υπάρχει διαρκώς το ερώτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράψει λογοτεχνία. Αν τελικά στο μέλλον θα διαβάζουμε κάτι και δε θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν το έχει γράψει μία μηχανή ή είναι μία πρωτότυπη παραγωγή, ανθρώπινη δημιουργία.

Η βάση είναι ότι οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί μέσα από τα λογισμικά, τους υπολογιστές, τις νέες τεχνολογίες, στη πραγματικότητα έχει ρυθμιστεί από τον ίδιο τον άνθρωπο. Υπάρχει μία ανθρώπινη εργασία πίσω από αυτό και πάντα θα υπάρχει κάποιος άνθρωπος είτε έχει να κάνει με το χτίσιμο της ίδιας της μηχανής, είτε έχει να κάνει με την ανάλυση των δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη  δε μπορεί να έχει το στοιχείο της φαντασίας και της δημιουργίας».

i-techniti-noimosini-apotelese-enas-apo-tous-kentrikous-axones-tis-20is-devth 2

Παρά τη μαζική διάδοση των ψηφιακών μέσων φαίνεται πως το χαρτί έχει ακόμη το πρώτο λόγο στις επιλογές των φοιτητών- φοιτητριών και των αναγνωστών-ανανωστριών, ειδικά, όταν πρόκειται να κάνουν τη «βαθιά» ανάγνωση κάποιου κειμένου.Φωτογραφία από 1tamara2 από το Pixabay

Ανάγνωση

Αναγνωστικός Γραμματισμός

και Ψηφιακή Γενιά

Στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Επαγγελματικού Προγράμματος της 20ης ΔΕΒΘ  πραγματοποιήθηκε  και μια συζήτηση για τον αντίκτυπο που έχουν οι νέες τεχνολογίες στην ανάγνωση και στην αντίληψη του γραπτού λόγου των κειμένων, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Τη συζήτηση συντόνισε ο ερευνητής, Παναγιώτης Κάπος.

Το «Μανιφέστο

της Λιουμπλιάνα»

Η υπεύθυνη Διαχείρισης Δικαιωμάτων Νεανικού Βιβλίου «Mladinska  knjiga (Σλοβενία)» Σένια Πόζαρ- Senja Pozar αναφέρθηκε στο έργο (project), που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και το οποίο ονομάζεται «Μανιφέστο της Λιουμπλιάνα».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των ανθρώπων του βιβλίου μέσα από την οποία αναπτύσσονται τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το πώς μπορεί να προωθηθεί σήμερα η ανάγνωση. Ακόμη, αναφέρθηκε στην «ανάγνωση υψηλού επιπέδου». Επίσης, αναρωτήθηκε για το  εάν θα φτάσει κάποτε η τεχνητή νοημοσύνη σε τέτοιο επίπεδο, όπου θα κάνει την ανάγνωση αντί για εμάς.

Η έννοια

του Αναγνωστικού Γραμματισμού

Κατόπιν, η Δρ. Παιδείας στα ΜΜΕ και Ψηφιακών Γραμματισμών, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, ανέλυσε την έννοια του Αναγνωστικού Γραμματισμού, για την οποία εξήγησε τις διαφορές, που υφίστανται ανάμεσα στην ανάγνωση στο χαρτί και στην αντίστοιχη στην οθόνη.

Μάλιστα, η ομιλήτρια επισήμανε ότι, παρά τη μαζική διάδοση των ψηφιακών μέσων φαίνεται πως το χαρτί έχει ακόμη το πρώτο λόγο στις επιλογές των φοιτητών- φοιτητριών και των αναγνωστών-ανανωστριών, ειδικά, όταν πρόκειται να κάνουν τη «βαθιά» ανάγνωση κάποιου κειμένου. Επίσης, μίλησε για τα αποτελέσματα ερευνών, τα οποία δείχνουν ότι τα παιδιά  των τάξεων του Λυκείου φαίνεται να «επιστρέφουν» στο χαρτί, αλλά και να προτιμούν τις χάρτινες εφημερίδες.

Μείωση των επισκέψεων

των φοιτητών

στις βιβλιοθήκες

Η υποψήφια διδάκτορας Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ- Βιβλιοθηκονόμος Ανθή Μπάλιου,παρατήρησε ότι μετά από τη περίοδο της πανδημίας έχει μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών-φοιτητριών,που επισκέπτεται τις βιβλιοθήκες. Ωστόσο, πρόσθεσε η ίδια ότι ανάμεσα στην ηλεκτρονική και στην έντυπη ανάγνωση, φαίνεται πως οι φοιτητές-φοιτήτριες προτιμούν ακόμη το χαρτί για τη μελέτη τους.

Τα βιβλία

στην εποχή

της Τεχνητής Νοημοσύνης

 Ακόμη, μια συζήτηση σχετικά με το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κόσμο του βιβλίου, διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του  2ου Διεθνούς Επαγγελματικού Προγράμματος της 20ής ΔΕΒΘ.

Ο τρόπος λειτουργίας

της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Πήτας, εξήγησε το τρόπο λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και το πώς αυτή αντιδιαστέλλεται από την ανθρώπινη νοημοσύνη, καθιστώντας έτσι με απλά λόγια τον επιστημονικό χαρακτήρα της, στο ευρύ κοινό.

Παράλληλα, ο καθηγητής του ΑΠΘ έθεσε και το προβληματισμό γύρω από τις προκλήσεις και τα διλήμματα που «γεννιούνται» από τη διαδεδομένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον εκδοτικό χώρο, δεδομένου του γεγονότος ότι, «η γλώσσα είναι το «τελευταίο οχυρό» που έπεσε» και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να την υιοθετήσει ή να την αναπαραστήσει πειστικά.

Θετική εξέλιξη

η τεχνητή νοημοσύνη

για τις εκδόσεις

Η  αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA), Γκβάντσα  Τζομπάβα- Gvantsa Jobava  μίλησε στην εκδήλωση και συνέδεσε τη διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης με το  σύγχρονο εκδοτικό τοπίο.

Η κ. Τζομπάβα τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί γενικώς θετική εξέλιξη και για το χώρο των εκδόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε η ίδια ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί και νέες προκλήσεις  κυρίως σε σχέση με το κίνδυνο που υπάρχει για τα πνευματικά δικαιώματα.

Επέμεινε, δε, στην ανάγκη για διαφάνεια στο τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες θα εκπαιδεύουν τις μηχανές τους.

Επιπλέον, υπενθύμισε η γνωστή εκδότρια ότι θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση από τον εκδοτικό κόσμο παγκοσμίως ως προς την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε να περιοριστεί η συνήθης πρακτική των πειρατικών αντιγράφων που συνηθίζεται σήμερα.

Μια φιλοσοφική

ηθική επισκόπηση

για το παρόν

και το μέλλον του βιβλίου

Μια φιλοσοφική ηθική επισκόπηση για το παρόν και το μέλλον του βιβλίου επιχείρησε ο Δρ. Φιλοσοφίας και συγγραφέας,  Γιώργος Χατζηβασιλείου, ο οποίις αναφέρθηκε στο Chat GPT  και στο πιθανό κίνδυνο στο μέλλον οι άνθρωποι να μην είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το αν ένα έργο τέχνης ή κείμενο προέρχεται από το ανθρώπινο χέρι ή αποτελεί το δημιούργημα της  τεχνητής νοημοσύνης και επομένως να μη μπορούν να διακρίνουν το τι είναι αλήθεια και το τι όχι.

Ο επιεικής αλγόριθμος

Από την αριστοτελική σκέψη

στη τεχνητή νοημοσύνη

«Ο επιεικής αλγόριθμος- από την Αριστοτελική σκέψη στην Τεχνητή Νοημοσύνη», όμως, είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκου Παρασκευόπουλου, που παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών στο πλαίσιο των δρώμενων της 20ής ΔΕΒΘ

Η αριστοτελική σκέψη

και το δίκαιο

Τρία μέλη της  ακαδημαϊκής κοινότητας  του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μίλησαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συγκεκριμένου βιβλίου και «φώτισαν» με το τρόπο, με τον οποίο δύναται η αριστοτελική σκέψη να γονιμοποιήσει το σύγχρονο προβληματισμό για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης στα θέματα που αφορούν στο δίκαιο.

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ) και διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, Γιώργος Παπαναστασίου.

Τεχνητή Νοημοσύνη

και η

απόδοση της δικαιοσύνης

Ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ),Βασίλης Κάλφας μίλησε για το πόνημα στην εκδήλωση και το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό-πρωτότυπο σε σύλληψη- εκτέλεση»

Για το πρώτο μέρος του βιβλίου είπε ο κ. Κάλφας ότι:

«Θα μπορούσε να είναι μία καλή μονογραφία ακόμη και για την αρχαία φιλοσοφία, αφού μελετά την έννοια της επιείκειας με άξονα τον Αριστοτέλη, αλλά «πηγαίνοντας» και στους προσωκρατικούς και στον Πλάτωνα». Επίσης, ανέφερε ότι ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει επιεικώς για την απόδοση της δικαιοσύνης.

Η συνύπαρξη ανθρώπου

και μηχανής

Ο αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής του του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Άγγελος Κορνηλάκης,αναφέρθηκε στα  ερωτήματα του βιβλίου με κεντρικό το εξής:

Συναντώνται ομαλά οι κλασσικές μέθοδοι νομικής εργασίας με τις σύγχρονες τεχνολογικά και προηγμένες;

Για τη συνύπαρξη ανθρώπου και μηχανής υπογράμμισε ο κ. Κορνηλάκης ότι: «Τα πιο δύσκολα συστήματα που μπορούν να οργανωθούν είναι αυτά που έχουν και άνθρωπο και μηχανή. Γιατί θα πρέπει ο ένας να προσαρμοστεί στον άλλον. Στη βιομηχανική επανάσταση ο άνθρωπος έπρεπε να προσαρμοστεί στη μηχανή. Τώρα – όμως- στην ψηφιακή επανάσταση προσπαθούμε τις μηχανές να τις προσαρμόσουμε στον άνθρωπο και να τις εξανθρωπίσουμε».

Ακόμη, ο αναπληρωτής καθηγητής μίλησε για ην επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης επάνω στα νομικά και ως επιστήμη και ως κοινωνική πρακτική με ένα διττό τρόπο.

Η πρόταξη

του Αριστοτέλη

«Σημαντικό Αριστοτελιστή» χαρακτήρισε η ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, τον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Συνάμα, η ίδια προέτρεψε τους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο, γιατί  και πολλά θα μάθουν, αλλά ταυτόχρονα  θα δεχτούν και ερεθίσματα  για να προβληματιστούν  και να σκεφτούν επάνω σε αυτό το «καυτό» θέμα της εποχής μας.

«Το σκεπτικό επάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η ανάπτυξη του βιβλίου είναι το εξής: Πρόκειται για δύο πολυδιάστατους, αλλά και μακρινούς μεταξύ τους τρόπους σκέψης, τους οποίους επιχειρεί ο συγγραφέας να συνδέσει μέσω της έννοιας της επιείκειας.

Η πρόταξη του Αριστοτέλη κατά το συγγραφέα θεωρείται απαραίτητη, κάτι που με βρίσκει σύμφωνη,γιατί ο Αριστοτέλης συνδυάζει τη θεμελίωση των επιστημών με τη καλλιέργεια της ηθικής και των αρετών. Είναι γνωστή η συμβολή του Αριστοτέλη σε όλες τις επιστήμες. Και στη τεχνητή νοημοσύνη, όπως λέει και ο συγγραφέας,  υπάρχει μία διεπιστημονικότητα», σημείωσε με νόημα η κ. Σφενδόνη-Μέντζου.

Η διαχρονικότητα

του Αριστοτέλη

Τέλος, το λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Παρασκευόπουλος,  ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Η επιλογή του θέματος του βιβλίου μου έχει μέλλον. Από τη μία είναι ο Αριστοτέλης που είναι διαχρονικός και από την άλλη η τεχνητή νοημοσύνη που είναι κάτι καινούργιο και θα διαρκέσει πολύ».

Οι διοργανωτές

της ΔΕΒΘ

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και έγινε σε συνεργασία:

Με τους Έλληνες εκδότες.

♦Τη ΔΕΘ–Helexpo.

Τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

♦Το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Έγινε  με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027.

Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

©Typologos.com 2024