Η Τέχνη Ανάπτυξης Αυτοελέγχου
Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου
Ακαδημαϊκός
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να έχουμε μια ικανοποιητική καριέρα, μια ενδιαφέρουσα κοινωνική ζωή, καλές σχέσεις με τα αγαπημένα πρόσωπά μας,και να είμαστε υγιείς.
Για να πραγματοποιήσουμε όλα αυτά τα όμορφα πράγματα χρειαζόμαστε αυτοέλεγχο.
Η δυσκολία επίτευξης
του αυτοελέγχου
Γιατί είναι τόσο δύσκολο, όμως, να το πετύχουμε; Κάθε ημέρα, έχουμε την επιλογή να κάνουμε κάτι που αποδίδει αργότερα αντί τώρα. Το να πηγαίνετε στη παραλία, να παρακολουθείτε τηλεοπτικές εκπομπές, να διαβάζετε κουτσομπολιά, να πίνετε αλκοόλ ή κάθε άλλη ευχάριστη δραστηριότητα στη ζωή σας δίνει πάντα μια άμεση απόδοση. Νιώθετε προσωρινά καλά. Αλλά, σε ένα χρόνο, δύο χρόνια, πέντε χρόνια από τώρα, κοιτάτε πίσω και δε βλέπετε πρόοδο.
Η «εντροπία»
Στη ζωή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ιδέα που ονομάζεται «εντροπία». Η εντροπία είναι ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής και σημαίνει το βαθμό διαταραχής ή αβεβαιότητας σ’ ένα σύστημα. Η βασική ιδέα είναι ότι όλα μέσα σε ένα σύστημα κινούνται προς αποδιοργάνωση.
Ο χρόνος
Γι’ αυτό οι άνθρωποι συχνά λένε: «Προσαρμοστείτε ή πεθάνετε». Εάν δε προχωρήσετε, όλα όσα συσχετίζονται με εσάς ως άνθρωπος θα επιδεινωθούν. Αυτή είναι μια τρομακτική προοπτική. Αλλά, εδώ είναι το πρόβλημα. Ο βαθμός φθοράς είναι τόσο μικρός που δε παρατηρούμε τίποτα σε καθημερινή βάση. Η εντροπία στον άνθρωπο λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό δεν αισθανόμαστε άμεσα την ανάγκη να βελτιωθούμε. Χρειαζόμαστε τον αυτοέλεγχο για να επενδύσουμε στον εαυτό μας παρά την έλλειψη της καθημερινής βελτίωσης.
Πώς να αναπτύξετε
περισσότερο αυτοέλεγχο
Στρέψτε την ενέργειά σας
προς μια χρήσιμη επιδίωξη
Αυτό είναι ένα κοινό θέμα με κάθε άτομο που επιδεικνύει υψηλό βαθμό αυτοέλεγχου. Υπάρχει πάντα υψηλότερη επιδίωξη ή στόχος. Οι ρηχές αναζητήσεις που ικανοποιούν μόνο τις υλιστικές επιθυμίες μας, δε θα μας παρακινήσουν να ελέγξουμε τις επιθυμίες μας. Χρειαζόμαστε κάτι τόσο σημαντικό για να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται.
Ορίστε
μακροπρόθεσμους στόχους
Σε καθημερινή βάση, βασιστείτε σε ένα σύστημα που θα σας «κρατά» παραγωγικούς. Ένα σύστημα είναι ένας συνδυασμός στρατηγικών παραγωγικότητας που σας βοηθούν να παραμείνετε συνεπείς.
Αλλά, όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμη κίνηση, φροντίστε να θέσετε στόχους, γιατί θα σας δώσουν μια σαφή αίσθηση κατεύθυνσης. Σε ποια κατεύθυνση θέλετε να οδηγήσετε τη ζωή σας, τα επόμενα τρία, πέντε, δέκα και είκοσι χρόνια; Αυτό είναι ένα πολύ σκληρό πείραμα σκέψης αν το λάβετε σοβαρά υπόψη. Εξασκηθείτε στον αυτοέλεγχο αναγκάζοντας τον εαυτό σας, να επιλέξει μια κατεύθυνση στη ζωή. Μπορείτε πάντα, φυσικά, να προσαρμόζεστε.Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που μπορεί να θέσατε για τον εαυτό σας, πριν από πέντε χρόνια έχουν αλλάξει σήμερα. Αλλά, τουλάχιστον σας έκαναν να «κινήστε».
Ελαχιστοποιήστε
το άγχος
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το άγχος σαμποτάρει τον αυτοέλεγχο. Όταν έχετε μια αγχωτική στιγμή στη δουλειά, είναι δελεαστικό να καπνίσετε ένα τσιγάρο για να απελευθερώσετε το άγχος, σωστά;
Η ίδια αναλογία ισχύει για κάθε άλλη συμπεριφορά που συσχετίζεται με το άγχος. Εάν εξετάσετε τη ζωή σας, θα διαπιστώσετε ότι κάνετε πολλά πράγματα για να διαχειριστείτε απλά το άγχος. Στη πραγματικότητα, πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς, κάνουμε μόνον αυτό.
Αλλά, με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζουμε μόνο τα συμπτώματα. Μπορείτε να κάνετε όσες διακοπές θέλετε ή να αγοράσετε όσα πράγματα θέλετε από το διαδίκτυο, κανένα από αυτά δε θα ανακουφίσει το άγχος σας. Εάν θέλετε πραγματικά να ελαχιστοποιήσετε το άγχος,πρέπει να σχεδιάσετε τη ζωή σας, με τρόπο που να σας δίνει έναεπίπεδο άγχους, το οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε.
Ο σχεδιασμός της ζωής
για λιγότερο άγχος
Μερικές καταστάσεις μας προκαλούν πολύ άγχος. Μια κακή σχέση είναι μια άλλη κοινή αιτία άγχους. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απλές συμβουλές «βήμα προς βήμα» για τη διαχείριση του άγχους.
Σίγουρα, μπορείτε να διαλογιστείτε, να κάνετε μεγάλες βόλτες ή να διαβάσετε. Όλα αυτά τα πράγματα θα μειώσουν το άγχος,αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να σχεδιάσετε μια ζωή που προκαλεί λιγότερο υπερβολικό άγχος. Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε κάθε άγχος.
Το «κλειδί»
και η αυτογνωσία
Κάθε επίπεδο άγχους είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς και θα επιβραδύνει την εντροπία. Πρέπει να μάθουμε ποιο είναι αυτό το επίπεδο για τον εαυτό μας. Κάθε άτομο έχει διαφορετική ανοχή στο στρες. Το «κλειδί» είναι να βελτιώσουμε την αυτογνωσία μας, και να κατανοήσουμε τι μας αγχώνει. Στη συνέχεια, θέλουμε να το χαμηλώσουμε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να διαχειριστούμε χωρίς να απογοητευτούμε.
Μη ξεχνάτε ότι ο αυτοέλεγχος υποδηλώνει την ικανότητά μας, να αντισταθούμε στους πειρασμούς και να ασκούμε έλεγχο στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά μας.
Η αύξηση της ποιότητας
των αποφάσεων
Αυτές οι δύο πτυχές θα αυξήσουν τη ποιότητα των αποφάσεών μας και, ως εκ τούτου, τη ζωή μας. Η κατεύθυνση της ενέργειάς σας, προς μια χρήσιμη επιδίωξη, ο καθορισμός μακροπρόθεσμων στόχων και η ελαχιστοποίηση του άγχους είναι όλοι καλοί τρόποι να ρυθμίσετε τον εαυτό σας για περισσότερο αυτοέλεγχο.
Η ενίσχυση του αυτοελέγχου είναι ένα από αυτά τα πράγματα που δεν έχουν τελικό στόχο. Είναι μια ατελείωτη διαδικασία που θα μας ωφελήσει όσο περισσότερο το καταφέρνουμε. Πότε ακούσατε την τελευταία φορά: «Αυτό το άτομο έχει υπερβολικό αυτοέλεγχο;». Ακριβώς! Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.
©Typologos.com 2022