Η ιστορία των 100 χρόνων του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη σημερινή και μελλοντική κοινωνία
Ημερίδα του ΙΣΘ
για τα 100 χρόνια
από την ίδρυσή του
«Ευχαριστούμε τους συναδέλφους -μέλη του συλλόγου μας για όσα έπραξαν και πράττουν, ώστε η ιστορία των 100 χρόνων να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη σημερινή κοινωνία, αλλά και του μέλλοντος».
Τάδε έφη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας μιλώντας το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 στην ημερίδα, που πραγματοποίησε ο συγκεκριμένος φορέας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λειτουργία του, στο «Ολύμπιον».
Οι προσωπικές εμπειρίες
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τα 100 χρόνια του ΙΣΘ «κατατέθηκαν» προσωπικές εμπειρίες, εκτιμήσεις για το μέλλον της περίθαλψης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και ευχές από γιατρούς και εκπρόσωπους της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, των κομμάτων, των επιστημονικών φορέων, καθώς και της κοινωνίας.
Η όλη εκδήλωση έγινε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ, Νίκου Νίτσα και σ’ αυτήν αναδείχθηκαν -μεταξύ άλλων- τα εξής θέματα:
♦Τα συστήματα υγείας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
♦Η ψηφιακή αθανασία.
♦Η μετά- ανθρώπινη εποχή.
♦Οι μύθοι.
♦Οι προοπτικές και οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος,
Οι χαιρετισμοί
Στην επετειακή εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι της πολιτείας ή της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Την ευλογία του στα χιλιάδες μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έδωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος με σύντομο χαιρετισμό.
Τεχνική νοημοσύνη
και ιατρική
Ομιλητές ήταν κορυφαίοι επιστήμονες, οι οποίοι ανέπτυξαν τη σκέψη τους για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και κυρίως της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική και στην περίθαλψη, ενώ ανέλυσαν διεξοδικά τα όσα ενδέχεται να γίνουν στο κοντινό μέλλον.
Αναλυτικότερα, ο καθηγητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και τέως πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ( και πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Α. Μήτκας μίλησε για τη ψηφιακή αθανασία.
Ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, των Πανεπιστημίων Κρήτης, Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας, Ηλίας Μόσιαλος παρουσίασε: «Τα συστήματα υγείας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τις προκλήσεις και τις προοπτικές».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοιατρικής Τεχνολογίας ΕΛΕΒΙΤ και HL7Hellas, καθηγητής ιατρικής φυσικής και πληροφορικής στην ιατρική εκπαίδευση, διευθυντής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας της ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης «εστίασε» στο θέμα: «Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία».
Μετά μίλησε ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Γραμματολογίας στην έδρα «Γιώργος Σεφέρης» (George Seferis Professor of Modern Greek Studies and of Comparative Literature) του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροιλός.
Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της ιατρικής («Artificial Intelligence, the Future of Medicine and… Potter») «στάθηκε» ο καθηγητής χειρουργικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαντ, διευθυντής κλινικής τραύματος, επείγουσας χειρουργικής και εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης- επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ιατρικής της σχολής επιστημών υγείας του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Βέλμαχος, MD, PhD, MSEd.
Οι ομιλίες
των προέδρων
του ΙΣΘ και του ΠΙΣ
Για τα «100 χρόνια του ΙΣΘ, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον» μίλησαν έπειτα:
♦Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.
♦Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Το ιστορικό αρχείο
του ΙΣΘ
Ακολούθησε «στρογγυλό τραπέζι» για το ιστορικό αρχείο του ΙΣΘ έκτασης 8.000 σελίδων, το οποίο ύστερα από πρωτοβουλία του κ Νίτσα ψηφιοποιήθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει συνεδριάσεις, ψηφίσματα, αποφάσεις κλπ.
Το «στρογγυλό τραπέζι» συντόνισε η ιστορικός, MSc στην Ιστορία της Ιατρικής και υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου του ΙΣΘ, Μαλαματένια Κατιρλιώτου. Τα θέματα εισηγήθηκαν:
♦Ο ομότιμος καθηγητής ορθοπεδικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Καπετάνος.
♦Η ιατρός παθολογοανατόμος, Αναστασία Κιζιρίδου Md, Phd.
♦Ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος.
♦Ο πνευμονολόγος και υπεύθυνος σύνταξης ιατρικών θεμάτων του ΙΣΘ, Αντώνιος Παπαγιάννης.
Η παρουσίαση
του ιστορικού αρχείου
του ΙΣΘ
Το περιεχόμενο του ιστορικού αρχείου του ΙΣΘ παρουσίασε η ιστορικός, Μαλαματένια Κατιρλιώτου, η οποία -μεταξύ άλλων- επισήμανε ότι:
«Το Ιστορικό Αρχείο περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν στις διοικητικές διαδικασίες του συλλόγου, στα βιβλία Μητρώου και στους φακέλους ιατρών-μελών εγγεγραμμένων από το 1924 και εξής. Στο αρχείο ανήκει και έντυπο υλικό του Ιατρικού Συνδέσμου, του πρώτου επαγγελματικού σωματείου ιατρών, το οποίο παραδόθηκε στον ΙΣΘ μετά την ίδρυσή του. Η παλαιότητα του ιστορικού αρχείου, τα περισσότερα τεκμήρια πλησιάζουν ή έχουν ήδη συμπληρώσει τον έναν αιώνα ζωής, καθόρισε και τις επιλογές ως προς τη διαχείρισή του.
Ο στόχος είναι διπλός: Η προστασία και διάσωση των τεκμηρίων ταυτόχρονα με τη καταχώριση και τη διαφύλαξη της ιστορικής πληροφορίας. Το Ιστορικό Αρχείο διανύει μία δημιουργική περίοδο. Γίνεται, ήδη, μία στοιχειώδης συντήρηση, ώστε να ανασταλεί η διάβρωση των εγγράφων και ακολουθεί η τοποθέτησή τους σε ειδικά κουτιά αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται από τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία για τη φύλαξη μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού. Έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των βιβλίων και «προχωρά» η ψηφιακή καταγραφή και διαχείριση, με την οργάνωση του Ψηφιακού Ιστορικού Αρχείου».
Η ανθρωπογεωγραφία
των ιατρών της Θεσσαλονίκης
Η ενότητα έκλεισε με την ομιλία της καθηγήτριας της ιστορίας της ιατρικής και διευθύντριας του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Νίκης Παπαβραμίδου για την «ανθρωπογεωγραφία των ιατρών της Θεσσαλονίκης». Η κ. Παπαβραμίδου τιμήθηκε για την έρευνα και την προσφορά της από τον ΙΣΘ.
Το διαχρονικό
και σημαντικό έργο
της γυναίκας ιατρού
Μετά, έγινε μια συζήτηση για το διαχρονικό και σημαντικό έργο της γυναίκας ιατρού με συντονίστρια την Α’ αντιπρόεδρο του ΙΣΘ βιοπαθολόγο, καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανοσολογίας του τμήματος Βιοιατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Μαρία Χατζηδημητρίου.
Τα θέματα ανέπτυξαν:
♦Η μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ του ΑΠΘ, γενικός γραμματέας της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, Βιολέτα Βαΐτση,
♦Η παιδίατρος εντατικολόγος νεογνολόγος, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής εντατικολογίας στη Μονάδα Παίδων του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και ειδική γραμματέας ιατρών του ΕΣΥ στον ΙΣΘ Ελπίδα Χοχλιούρου.
Η πρώτη
γυναίκα γιατρός
της Θεσσαλονίκης
Η κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε και στην πρώτη γυναίκα γιατρό που εγκαταστάθηκε το 1914 στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την Βικτώρια Μαργαριτοπούλου γυναικολόγο και μάλιστα γιαγιά-θεία του σημερινού προέδρου του ΙΣΘ, Νίκου Νίτσα.
«Είχε μπει το 1911 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν μία από τις δυο γυναίκες ανάμεσα σε 200 επιτυχόντες άνδρες με αξιομνημόνευτη την επίδοσή της που ήταν άριστα! Κατόρθωσε χάρη στην επιστημονική της κατάρτιση να σταθεί ισάξια στον επαγγελματικό στίβο με τους άνδρες συναδέλφους, ενώ μετά από το 1925 αρχίζουν σταδιοδρομία στη Θεσσαλονίκη άλλες τέσσερις γυναίκες γιατροί και ο αριθμός τους φτάνει τις δώδεκα στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», εξιστόρησε η Α’ αντιπρόεδρος του ΙΣΘ.
Η βράβευση
των πρώην προέδρων
του ΙΣΘ
Στο πλαίσιο της ημερίδας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τιμήθηκαν οι πρώην πρόεδροι του ΙΣΘ, από το 1975 μέχρι και σήμερα, ήτοι οι:
♦Περικλής Σφυρίδης.
♦Αναστάσιος Σπηλιόπουλος.
♦Νικόλαος Αγγελίδης.
♦Χρήστος Παπακωνσταντίνου.
♦Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
♦Δημήτρης Τσάμης.
Τα τιμητικά βραβεία
των δύο εκλιπόντων
Τα τιμητικά βραβεία των δύο εκλιπόντων εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας, Αθανάσιου Παπούλη και Αθανάσιου Νικολαΐδη παρέλαβαν οι συγγενείς και οι παλαιοί συνεργάτες, οι οποίοι επισήμαναν τη συγκίνησή τους για την αναγνώριση των προσπαθειών τους.
Προ της βράβευσης των πρώην προέδρων, Περικλή Σφυρίδη Αναστάσιου Σπηλιόπουλου, Νικόλαου Αγγελίδη, Χρήστου Παπακωνσταντίνου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και Δημήτρη Τσάμη προβλήθηκαν αποσπάσματα από τα όσα εξιστόρησαν για τις δικές τους θητείες, στο μικρόφωνο του ΙΣΘ.
Μεταξύ άλλων οι πρώην πρόεδροι μίλησαν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του γιατρού στη κοινωνία, για τη συνεργασία -ή καλύτερα για τη μη συνεργασία με το υπουργείο υγείας και την εκάστοτε κυβέρνηση διαχρονικά- για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των γιατρών πριν από δεκαετίες και για την ιατρική του μέλλοντος λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην τεχνολογία.
Ολόκληρες τις συνεντεύξεις των πρώην προέδρων του ΙΣΘ μπορείτε να τις παρακολουθήσετε εδώ.
Την ημερίδα παρουσίασε ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μπάμπης Τζιομπάνογλου ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Η επετειακή εκδήλωση «έκλεισε» με τη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη που διοργάνωσε ο ΙΣΘ και τα έσοδα αυτής θα διανεμηθούν σε κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να τη παρακολουθήσετε εδώ.
©Typologos.com 2024