H FIFA συνεργάζεται με δύο Αμερικανικά Πανεπιστήμια για τη παραγωγή των καλύτερων δυνατών αγωνιστικών χώρων του Μουντιάλ 2026

Το καινοτόμο

ερευνητικό έργο

«FIFA Pitch»

i-fifa-synergazetai-me-dyo-amerikanika-panepistimia-gia-ti-paragogi-ton-kalyeron-dynaton-agonistikon-choron-gia-to-Mundial-2026

Για τη παραγωγή των καλύτερων δυνατών αγωνιστικών χώρων σε ότι αφορά στο Μουντιάλ 2026 (FIFA World Cup 26™), που θα γίνει  στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά, συνεργάζεται η FIFA με δύο Αμερικανικά Πανεπιστήμια χρηματοδοτώντας το καινοτόμο ερευνητικό έργο «FIFA Pitch».Φωτογραφία από Manfred Richter από το Pixabay

Για τη παραγωγή των καλύτερων δυνατών αγωνιστικών χώρων σε ότι αφορά στο Μουντιάλ 2026 (FIFA World Cup 26™), που θα γίνει  στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά, συνεργάζεται η FIFA με δύο Αμερικανικά Πανεπιστήμια χρηματοδοτώντας το καινοτόμο ερευνητικό έργο «FIFA Pitch».

Η επίσκεψη

στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί

Πιο συγκεκριμένα, η FIFA συνεργάζεται για την επίτευξη του σκοπού αυτού με το Πανεπιστήμιο του Τενεσί και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Μάλιστα, μια αντιπροσωπεία στελεχών της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής  Ομοσπονδίας μετέβη στις 12 Απριλίου 2024  στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί (UT), που εδρεύει στο Νόξβιλ των ΗΠΑ.

Εκεί, τα στελέχη της FIFA επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης του χλοοτάπητα και συναντήθηκαν με τα μέλη των ομάδων, που εργάζονται για τη δημιουργία των ιδανικών αγωνιστικών χώρων για το Μουντιάλ 2026.

Η Ημέρα

Έρευνας Πεδίου της FIFA

Συμμετείχαν, δε, στην  εκδήλωση  υπό το τίτλο: «Ημέρα Έρευνας Πεδίου της FIFA» κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η  πρώτη επίσημη συνάντηση  των διευθυντών γηπέδων και από τα 16 γήπεδα πόλεων και προπονήσεων για το Μουντιάλ 2026.

Στην εκδήλωση παρέστησαν  εκπρόσωποι  των ενώσεων-μελών της FIFA,  των συνομοσπονδιών, διαφόρων πρωταθλημάτων, συλλόγων και προμηθευτών του κλάδου. Παραβρέθηκαν, μίλησαν ή συζήτησαν περισσότεροι από 200 ειδικοί του χλοοτάπητα σχετικά με  τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του έργου για το κατάλληλο αγωνιστικό χώρο του Μουντιάλ 2026.

Η αντιπροσωπεία

της FIFA

Την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής  Ομοσπονδίας αποτελούσαν:

⚽Ο γενικός διευθυντής λειτουργιών του Παγκόσμιου Κυπέλλου  Ποδοσφαίρου της  FIFA, Χέιμο Σχιργκί.

⚽Ο γενικός διευθυντής της FIFA για το Τουρνουά στις ΗΠΑ, Μανόλο Ζουμπίρια.

⚽Ο διευθυντής υποδομές και τεχνικών υπηρεσιών του Μουντιάλ 2026, Κατζ Χεράλ.

⚽Ο ανώτερος διευθυντής διαχείρισης γηπέδων της FIFA, Άλαν Φέργκιουσον.

⚽Ο ανώτερος διευθυντής θέσεων υποδομής, Γιούεν Χοτζ.

Η επιθεώρηση

της ερευνητικής μονάδας

Αμφότεροι επιθεώρησαν την ερευνητική μονάδα αγωνιστικού χώρου γηπέδου ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, όπου ενημερώθηκαν από τους ειδικούς για τη κατάσταση και για τα συμπεράσματα, τα οποία εξάγονται εκ του ερευνητικού έργου, που το χρηματοδοτεί η FIFA.

Καινοτόμο πενταετές πρόγραμμα

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πενταετές έργο έρευνας και ανάπτυξης περί της παραγωγής των ιδανικών αγωνιστικών χώρων των γηπέδων ποδοσφαίρου, που υλοποιεί η ομάδα διαχείρισης γηπέδων της FIFA από τον Ιούνιο του 2022, οπότε ανακοινώθηκαν οι χώροι διεξαγωγής για το Μουντιάλ 2026.

Μια μεγαλόπνοη συνεργασία

Χαρακτηριστικό είναι ότι Πανεπιστήμιο του Τενεσί και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θεωρούνται δύο ερευνητικά κέντρα παγκοσμίου φήμης, που ειδικεύονται στη διαχείριση των γηπέδων και στην ευημερία- υγεία των παικτών. Στόχος είναι να εκτελεστεί το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα αθλητικού χλοοτάπητα που έγινε ποτέ, ειδικά για ποδόσφαιρο!

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι καθηγητές των δύο πανεπιστημίων στην έρευνα αυτή έχουν ζήσει μια ανάλογη εμπειρία, αφού συμμετείχαν παλαιότερα στο πρόγραμμα ανάπτυξης των αγωνιστικών χώρων για το Μουντιάλ του 1994, που είχε λάβει χώρα πάλι στα γήπεδα της Βόρειας Αμερικής.

Η δήλωση

του ανώτερου διευθυντή

διαχείρισης γηπέδων της FIFA

«Μία από τις πιο εύκολες αποφάσεις που έχω λάβει γύρω από αυτό το τουρνουά μέχρι και στιγμής είναι η συνεργασία με πανεπιστήμια του Τενεσί και του Μίσιγκαν», είπε ο ανώτερος διευθυντής διαχείρισης γηπέδων της FIFA, Άλαν Φέργκιουσον.

Η πρόκληση

και η ευκαιρία

«Δεν ήθελα να ανακαλύψω ξανά το τροχό,αφού τα δύο συγκεκριμένα πανεπιστήμια είχαν ήδη αποκτήσει τη κορυφαία παγκόσμια φήμη και καθοδηγούνταν από ισάριθμους κορυφαίους καθηγητές  στο τομέα του χλοοτάπητα.Ήταν όλα μπροστά μου.

 Με τρεις χώρες υποδοχής, 16 πόλεις και διαφορετικούς αθλητικούς χώρους, ποικίλες  ζώνες ώρας και διάφορα κλίματα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA 2026 θέτει μοναδικές προκλήσεις για την παροχή ομοιόμορφων γηπέδων με φυσικό γρασίδι.

Αποτελεί ίσως και την ευκαιρία να αναπτυχθούν οι βέλτιστες συνθήκες παιχνιδιού για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του 2026, καθώς και σε ότι αφορά στα μελλοντικά τουρνουά σε όλο το κόσμο για τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο κ. Φέργκιουσον.

Η συνοχή

της δυνατότητας του παιχνιδιού

για κάθε παίκτη

 «Είναι σημαντικό το να παίζονται αγώνες σ’ αυτά τα γήπεδα και να δείχνουν αυτά, όσο πιο πανομοιότυπα γίνεται. Είτε πρόκειται για ένα γήπεδο στον Καναδά, στις μεσοδυτικές ΗΠΑ, είτε στα βουνά του Μεξικού, θέλουμε να υπάρχει συνέπεια με αυτό, που θα νιώθει ένας παίκτης κάτω από το πόδι του.Για εμάς, όλα έχουν να κάνουν με τη συνοχή της δυνατότητας του παιχνιδιού για τον παίκτη», είπε ο κ. Φέργκιουσον.

Οι προκλήσεις

του ερευνητικού έργου

Οι προκλήσεις του ερευνητικού έργου «FIFA Pitch» για τα 16 κύρια γήπεδα, τους 84 χώρους προπόνησης και 178 αντίστοιχα γήπεδα προπόνησης είναι:

⚽Η συντήρηση του χλοοτάπητα εντός των γηπέδων με πλήρη στέγη.

⚽Η μετατροπή των τεχνητών γηπέδων.

⚽Οι παραλλαγές στα πρότυπα της επιφάνειας και στους διαφορετικούς τύπους του γρασιδιού.

Οι δοκιμές

Οι ερευνητές δοκιμάζουν  το χλοοτάπητα για τις αλληλεπιδράσεις της μπάλας με την  επιφάνεια, τη πρόσφυση του αθλητή και την ευκολία συντήρησης.

 Ένα υπερσύγχρονο σκιερό σπίτι κατασκευάστηκε στο  Πανεπιστήμιο του Τενεσί για να αναπαράγει τις συνθήκες μέσα σε ένα θολωτό στάδιο,.

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν λειτουργεί ήδη ένα ασφαλτόπανο 23.000 τετραγωνικών ποδιών, το οποίο έχει εγκαταστήσει στη πανεπιστημιούπολη για να αναπαράγει την ιδέα της τοποθέτησης  του χλοοτάπητα στα δάπεδα των σταδίων.

Η δήλωση  καθηγητή

του Πανεπιστημίου του Τενεσί

«Η βιωσιμότητα του χλοοτάπητα είναι ένα μοναδικό στοιχείο σε  όλο αυτό. Η ικανότητα παραγωγής ενός χλοοτάπητα με συγκομιδή έως και σε 16- 20 εβδομάδες είναι ζήτημα υψίστης σημασίας. Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα, και να μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της μεταφοράς με τα φορτηγά. Θεωρητικά, μπορούμε πιθανώς να το κάνουμε αυτό πιο κοντά στις αστικές περιοχές και να καταλάβουμε ένα μεγάλο-άδειο πάρκινγκ και στη πραγματικότητα να καλλιεργήσουμε το χλοοτάπητα κοντά στα γήπεδα, ώστε να μειώσουμε και το κόστος μεταφοράς», είπε ο διακεκριμένος καθηγητής της Επιστήμης Διαχείρισης χλοοτάπητα στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, Δρ.Τζον Σαρόχαν.

Η δήλωση καθηγητή

του Πολιτειακού Πανεπιστημίου

του Μίσιγκαν

«Αν μπορούμε να το τελειοποιήσουμε αυτό, τότε «σπρώχνουμε» την επιστήμη του χλοοτάπητα προς το μέλλον. Αυξάνουμε τη βιωσιμότητα, αυξάνουμε κάθε μέρος της ικανότητας του διαχειριστή ενός χλοοτάπητα να μπορεί να φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις σε γήπεδα πολλαπλών χρήσεων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος, που «έμπλεξα»  σε αυτό το έργο», επισήμανε ο ειδικός διαχείρισης χλοοτάπητα της Βόρειας Αμερικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Δρ. Τζον Ρότζερς ο 3ος.

©Typologos.com 2024