Η EΒΕ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρετούν το Δρ. Φίλιππο Χ. Τσιμπόγλου
Toν άνθρωπο
που μεταμόρφωσε
την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
και τις Κυπριακές Βιβλιοθήκες
Τον γενικό διευθυντή της, Δρ. Φίλιππο Χ. Τσιμπόγλου(PhD) αποχαιρέτησε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με ανακοίνωση και μέσα σε κλίμα βαθύτατης οδύνης μετά εκ του αδόκητου θανάτου του αείμνηστου ανθρώπου-επιστήμονα σε ηλικία 67 ετών, που σημειώθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 μετά από ολιγοήμερη ασθένεια. Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε με ανακοίνωση και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου ο εκλιπών διετέλεσε διευθυντής της βιβλιοθήκης του.
Η ΕΒΕ
θα τιμήσει τη μνήμη
του Φίλιππου Τσιμπόγλου
«Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου εργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο πρόεδρος, τα μέλη του εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του πρέπει και του αξίζει», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΒΕ.
Οι σπουδές
Ο Δρ.Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε χωριό κοντά στα Φάρσαλα. Το 1983 πήρε το πτυχίο του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Πήρε το διδακτορικό δίπλωμα το 2005 στη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη Πληροφόρησης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.Τότε, συνέγραψε τη διδακτορική διατριβή με τίτλο: «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας», η οποία βαθμολογήθηκε με το βαθμό «Άριστα».
Το έργο του εκλιπόντος
στην ΕΒΕ
Ο εκλιπών συνέβαλε καίρια:
✅Στη προετοιμασία και στη μετεγκατάσταση των συλλογών και υπηρεσιών της ΕΒΕ στο νέο κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
✅Στο σχεδιασμό και στην οργάνωση των (αδρανών) υπηρεσιών κλασσικής Εθνικής Βιβλιοθήκης.
✅Στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών και στην ένταξη της ΕΒΕ στην ψηφιακή εποχή.
✅Στη δημιουργία και στη λειτουργία πρότυπων- καινοτόμων υπηρεσιών δημόσιας βιβλιοθήκης.
Η συμβολή του αείμνηστου
επιστήμονα και ανθρώπου
Ο αείμνηστος επιστήμονας κι άνθρωπος συνέβαλε:
⚫Στη δημιουργία δύο πιλοτικών συλλογικών καταλόγων 5 δημοτικών βιβλιοθηκών και 41 Κυπριακών βιβλιοθηκών με 624.936 βιβλιογραφικές εγγραφές (2012).
⚫Στην αξιολόγηση του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ως μέλος της ομάδας αξιολογητών της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστημίων (2011).
⚫Στην εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης», μια ανάθεση από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (2009-2010).
⚫Στη πιστοποίηση τύπου EFQM (European Foundation for Quality Management) R4E «Recognised for Excellence in Europe» κι αναγνώριση για την Επιχειρηματική Αριστεία της τάξης των Τριών Αστέρων στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (2009).
⚫Στη δημιουργία βάσης δεδομένων 4.563.098 μοναδικών, ενοποιημένων εγγραφών από 70 ιδρύματα, δύο χωρών (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 25 ΑΕΙ, 23 ΤΕΙ, 3 Κυπριακά, 17 ερευνητικά), 6 προγράμματα λογισμικού, 2 μορφότυπα MARC, 4 χαρακτηροσύνολα (δεδομένα 23/3/2016, 9η έκδοση http://www.unioncatalog.gr ).
⚫Στην εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος κεντρικής διαχείρισης του Δικτύου Δια-δανεισμού των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
⚫Στην ίδρυση του Συνδέσμου Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (CALC: Cyprus Academic Library Consortium).
⚫Στο σχεδιασμό του νέου κτιρίου του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου «Στέλιος Ιωάννου», συνολικού εμβαδού 15.400 τετραγωνικών μέτρων (2004).
⚫Στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ), του μοναδικού δικτύου διαδανεισμού άρθρων επιστημονικών περιοδικών στην Ελλάδα (1993–1999).
Αποχαιρετισμός
κι από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου σημαίες του ιδρύματος κυματίζουν ήδη μεσίστιες έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας σε ένδειξη πένθους.
Η συμβολή του Δρ. Τσιμπόγλου
στη Κύπρο
«Το πολυετές πέρασμά του από τη Κύπρο κυριολεκτικά μεταμόρφωσε το πεδίο όλων των βιβλιοθηκών (πανεπιστημιακών, δημοσίων, δημοτικών, ειδικών και άλλων), στη χώρα μας. Η δημιουργία των πρώτων συλλογικών καταλόγων κυπριακών βιβλιοθηκών οφείλεται στο δικό του όραμα, όπως είναι και η εξάπλωση της δημιουργίας ηλεκτρονικών καταλόγων, σε μια εποχή που ήταν «μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού» οι βιβλιοθήκες που διέθεταν κάτι άλλο πέραν από τα γνωστά έντυπα «Μητρώα βιβλίων».Η ανάπτυξη της πρακτικής της ψηφιοποίησης στη χώρα μας, με πρωτοπόρα τη Βιβλιοθήκη του ΠΚ, ήταν μέρος της δικής του έμπνευσης, ενώ διέδωσε στη Κύπρο την έννοια της Ανοικτής Πρόσβασης (Open Access)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η δήλωση του
Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Γραπτή δήλωση δημοσιοποίησε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου- καθηγητής, Τάσος Χριστοφίδης με την οποία εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την αιφνίδια απώλεια του Δρα Φίλιππου Τσιμπόγλου.
«Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο αναμορφωτής και ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο και τον αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξε παράλληλα ο ιθύνων νους και πρωτεργάτης της Κοινοπραξίας των Κυπριακών Βιβλιοθηκών. Το έργο του, μέσα από το πέρασμά του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ευεργεσία για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και τη χώρα μας στο σύνολό της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου- καθηγητής, Τάσος Χριστοφίδης.
Η εξόδιος ακολουθία
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου του Νεκροταφείου Ζωγράφου.
©Typologos.com 2023