Η εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών της Ελλάδας ηττήθηκε με 76-63 από τη Γερμανία στον προημιτελικό αγώνα των Ολυμπιακών Αγώνων – Παρίσι 2024
Γράφει ο
Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος– συγγραφέας
Η εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών της Ελλάδας αποκλείστηκε με 76-63 από τη Γερμανία την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024 στον προημιτελικό αγώνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αλλά έδειξε πως έχει τις δυνατότητες για να «ανεβεί στα υψηλότερα σκαλοπάτια» και φάνηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα γι’ αυτήν είναι η χρονική διάρκεια και η σταθερότητα της φυσικής κατάστασης στα ματς πολύ υψηλού επιπέδου.
Τα προτερήματα
της Εθνικής ομάδας
μπάσκετ ανδρών
της Ελλάδας
Ωστόσο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι «έδειξε» ήδη αυτή η εθνική ομάδα μερικά από τα προτερήματα, που διαθέτει και τα οποία είναι τα εξής:
1.Η πολύ «σκληρή» και «δυνατή» άμυνα που τη βοηθά να μείνει μέσα σε όλα τα παιχνίδια, τα οποία άλλοτε κερδίζει κι άλλοτε χάνει.
2.Η αγωνιστικότητα σε βαθμό αυτοθυσίας.
3.Η πολύ «δεμένη παρέα», στην οποία «παίζει» ο ένας για τον άλλον κι όχι για τη προσωπική προβολή του
4.Τη δυνατότητα της γρήγορης αντεπίθεσης, την οποία, όταν την εφαρμόζει, τότε μπορεί να αποκτήσει προβάδισμα στο σκορ.
Τι της λείπει
Την ίδια στιγμή είδαμε πως ως ομάδα εμφανίζει κάποια μειονεκτήματα, ήτοι:
1.
Της λείπει η χρονική διάρκεια στη σταθερή απόδοση στα ματς πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό μπορεί να επιλυθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να «κοιτάξει» η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στα «κενά» χρονικά διαστήματα πέραν των αγωνιστικών υποχρεώσεων των παικτών να εντάξει τουλάχιστον δύο τουρνουά φιλικών αγώνων με ομάδες υψηλού επιπέδου πέραν του «Ακρόπολις». Ο δεύτερος είναι να δει ο ομοσπονδιακός προπονητής πως επιστημονικά και βάσει συγκεκριμένων ασκήσεων-βιορυθμών μπορεί να «ανεβεί» περεταίρω η φυσική κατάσταση των παικτών, ώστε αυτή να διαρκεί περισσότερο και η ομάδα να μη «μένει από δυνάμεις» σε κρίσιμα σημεία του κάθε ματς.
2.
Έχει πρόβλημα στο μακρινό σουτ ή γενικά στο σουτ.
Εκ τούτου, ως εθνική ομάδα θα πρέπει να αναδείξει περισσότερους εύστοχους σούτινγκ γκάρντ, αν θέλουμε να «ξεκλειδώνουμε» τις άμυνες των εθνικών ομάδων υψηλού επιπέδου. Προς αυτή τη κατεύθυνση εκτιμούμε πως υπάρχουν, τουλάχιστον, δύο τέτοιοι παίκτες πέρα από τον Βασίλη Τολιόπουλο στο επίπεδο του εθνικού πρωταθλήματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν.
3.
Στα κρίσιμα σημεία δε μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ακόμη και οι συμπαίκτες του, αφού αυτό δεν γινόταν ούτε ακόμα στη «χρυσή» εποχή του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη. Εντούτοις, αν θέλουμε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να «απελευθερωθεί» ακόμη περισσότερο επιθετικά, τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα με σκριν από τους συμπαίκτες του, που να «ξεκλειδώνουν» την προσαρμοσμένη άμυνα των δυο και τριών παικτών επάνω του. Αυτό είναι ένα ζήτημα, που θα πρέπει να το εξετάσει καλά το πως θα το λύσει η τεχνική ηγεσία.
4.
Της λείπει η περισσότερη ενεργή συμμετοχή (χρονικά- επιθετικά) από τους παίκτες του πάγκου, οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, αλλά και οι ίδιοι μέσω της προπόνησης να βελτιωθούν περισσότερο στα σουτ. Παίκτες της αποστολής σαν τους Μωραΐτη και Χουγκάζ θα μπορούσαν να έχουν τουλάχιστον ένα 5λεπτο συμμετοχής σε κάθε αγώνα της Εθνικής σε αυτό το ολυμπιακό τουρνουά, ώστε να «δώσουν περισσότερες ανάσες» τουλάχιστον σε ένα βασικό παίκτη στη περιφέρεια και σε ένα αντίστοιχο κάτω από το καλάθι.
Το δια ταύτα
Παρόλα αυτά, θεωρούμε πως ήταν επιτυχημένη η πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ ανδρών της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Για τη συνέχεια εκττμούμε πως πάση θυσία θα πρέπει να «κρατηθεί» ο «κορμός» αυτής της ομάδας με τον ίδιο προπονητή, τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος μπορεί δίπλα στους πολύ έμπειρους παίκτες να προωθήσει δύο- τρία νέα ταλέντα στη πρώτη δωδεκάδα και να καλέσει κι άλλους «ετοιμοπόλεμους» στις προπονήσεις, καθώς και στα φιλικά ματς. Επίσης, πάση θυσία θα πρέπει να διατηρηθεί το καλό κλίμα της «παρέας» στην εθνική ομάδα, αλλά και οι θύρες να μείνουν «ανοικτές», ώστε ο κάθε εντασσόμενος παίκτης να νιώθει αυτή την «αύρα» από τη πρώτη στιγμή.
Γιατί οι «παρέες» και οι πραγματικές σχέσεις ή φιλίες με τη θετική έννοια του όρου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πολλών εκ των επιτευγμάτων, που κατάφερε η Ελλάδα στο διάβα του χρόνου.
©Typologos.com 2024