Η άφιξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922

Εκδήλωση του Συλλόγου

Σμυρναίων-Μικρασιατών

«Η Ιωνική Εστία»

Στις 6.30 το απόγευμα 

του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022

jpeg-optimizer-ioniki-estia-logo-

Το πως αφίχθηκαν το 1922 οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη θα μάθουν οι παρευρισκόμενοι – παρευρισκόμενες στην εκδήλωση μετά μουσικού προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή εκ του Συλλόγου Σμυρναίων-Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων του (συμβολή των οδών Μιχαήλ Ψελλού 16 και Βιτσέντζου Κορνάρου, στη Θεσσαλονίκη

Το πως αφίχθηκαν το 1922 οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη θα μάθουν οι παρευρισκόμενοι και οι παρευρισκόμενες στην εκδήλωση μετά ποιοτικού μουσικού προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή εκ του Συλλόγου Σμυρναίων-Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων του (συμβολή των οδών Μιχαήλ Ψελλού 16 και Βιτσέντζου Κορνάρου, στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο μέρος

της εκδήλωσης

Στο πρώτο μέρος  της εκδήλωσης θα μιλήσει ο αρχαιολόγος-υποψήφιος διδάκτορας ιστορίας, Πέτρος Μεχτίδης με θέμα: «Άφιξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922» και η παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου, που έγραψε ο ίδιος.

Το δεύτερο μέρος

της εκδήλωσης

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ένα μουσικό αφιέρωμα με τίτλο: «Από τον κλασικισμό στην παράδοση» και στο οποίο θα εμφανιστεί η σολίσττης βιόλας, Δήμητρα Βαξεβανίδου-Συντελή. Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

🎶«Το πρελούδιο» (2η σουίτα για τσέλο) του J.S.Bach   (1685 – 1750).

🎶«Οι εικόνες παραμυθιού»  op.113,1  για βιόλα και πιάνο του Robert Schumann (1810 – 1856)  με την πιανίστρια,   Ελένη Κωστάκογλου να συνοδεύει τη σολίστ της βιόλας, Δήμητρα Βαξεβανίδου -Συντελή.

🎶Το «ρομάντζο» του Α.Bruch (1838 – 1920).

smyrnaiika-tragoudia

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θ’ αποδοθούν και παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια

Και Παραδοσιακά Σμυρναίικα

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θ’ αποδοθούν και παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια, ήτοι:

🎵«Στο ‘πα και στο ξαναλέω».

🎵«Τι σε μέλλει εσένανε»

🎵«Ελενάκι».

🎵«Αραμπάς περνά».

🎵«Τα παιδιά της γειτονιάς σου».

Βιογραφικό του ομιλητή

Ο αρχαιολόγος-υποψήφιος διδάκτορας του  Τμήματος  Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη.

Συνάμα, είναι συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού.

Έχει γράψει 130 άρθρα και έχει εκδώσει συνολικά δέκα βιβλία.

Έχει επιμεληθεί τρία ημερολόγια για την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού και την προσφυγική αποκατάσταση.

Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού από τη Θεσσαλονίκη, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη.

Έχει συνεργαστεί με εκθέσεις της συλλογής του με το Δήμο Θεσσαλονίκης (2007), το Δήμο Καισαριανής (2012), το Δήμο Ν. Σμύρνης (2018), τον πολυχώρο «Ιανός» (2012) και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (2022).

Βιογραφικό της σολίστ

Η σολίστ της βιόλας, Δήμητρα Βαξεβανίδου-Συντελή γεννήθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο βιολί στην τάξη του κ. Θοδωρή Πατσαλίδη. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι σπουδάστρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στην τάξη βιόλας της κ. Κατερίνας Μητροπούλου. Είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ).

Παράλληλα, φοιτά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Σμυρναίων-Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία».

Πληροφοριακά στοιχεία

Εκδήλωση του Συλλόγου Σμυρναίων-Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» με τίτλο: «Άφιξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922» στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων του (συμβολή των οδών Μιχαήλ Ψελλού 16 και Βιτσέντζου Κορνάρου), στη Θεσσαλονίκη.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρατεθεί μικρή δεξίωση και μπουφές.

©Typologos.com 2022