Hμερίδα στην Αθήνα στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Διαχρονικές πολιτισμικές σχέσεις

Ελληνικού και Αραβικού κόσμου

Hmerida-stin-Athina-sto-plaisio-tis-20is-deth

«Διαχρονικές πολιτισμικές σχέσεις Ελληνικού και Αραβικού κόσμου: Η σύγχρονη αραβική λογοτεχνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η ελληνική μετάφραση έργων της», είναι το θέμα της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στις ώρες 11 το πρωί- 1 το μεσημέρι της Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στο αμφιθέατρο «Δρακόπουλου» του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) στο πλαίσιο των δρώμενων της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ)

«Διαχρονικές πολιτισμικές σχέσεις Ελληνικού και Αραβικού κόσμου: Η σύγχρονη αραβική λογοτεχνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η ελληνική μετάφραση έργων της», είναι το θέμα της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στις ώρες 11 το πρωί- 1 το μεσημέρι της Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στο αμφιθέατρο «Δρακόπουλου» του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) στο πλαίσιο των δρώμενων της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ).

Η 2Οη ΔΕΒΘ πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στις 16-19 Μαΐου 2024 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, όπου τελούσε υπό την αιγίδα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας,Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Συνέχεια ανάλογης ημερίδας

στη Θεσσαλονίκη

Η ημερίδα αυτή γίνεται στην Αθήνα μετά από την εκδήλωση με τίτλο: «Εκφάνσεις της ποιητικής έκφρασης στη σύγχρονη αραβική και ελληνική ποίηση», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λόγω της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη την Σάρτζα (σ.σ. εμιράτο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων).

Διοργανωτές της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν το Εργαστήριο Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, το Εργαστήριο «Γλώσσες Διαλόγου και Μελέτης των Θρησκειών» του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και της «Sharjah Book Authority».

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της ημερίδας στην Αθήνα έχει ως εξής:

Χαιρετισμοί

♦Η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας-καθηγήτρια, Σοφία Παπαϊωάννου.

♦Ο πρέσβης των HAE στην Ελλάδα, Δρ. Ομπάιντ Αλ Νταχερί- Dr Obaid Al Dhaheri.

♦Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης.

♦Η διευθύντρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Νόπη Χατζηγεωργίου.

Ομιλητές

Η ομότιμη καθηγήτρια Αραβολογίας, Ελένη Κονδύλη, η οποία θα αναπτύξει το θέμα: «Αραβικός Πολιτισμός και ελληνικός κόσμος, από το χτες ως το σήμερα. Η θέση της λογοτεχνίας». Η ομιλήτρια θα παρουσιάσει το καταλυτικό ρόλο που «έπαιξε» ο ελληνικός κόσμος στην διάδοση του αραβικού πολιτισμού, ενώ θα «σταθεί» στις ανάγκες αναγνώρισης της αραβικής λογοτεχνίας των διαφόρων αραβικών κρατών.

Ο συγγραφέας, Μοχάμαντ ελ Χαλίντι (Mohamad el Khalidi) θα παρουσιάσει το θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της μετάφρασης της ποίησης στα ΗΑΕ και στην Ελλάδα» Η ανακοίνωση έχει ως κύριο θέμα το ρόλο της μετάφρασης στη μεταφορά της ποίησης, τα νοήματά της και τις εκφράσεις μεταξύ των διαφορετικών γλωσσών του κόσμου.

Ο συγγραφέας, Αλί αλ-Αμπντάν- (Ali al Abdan) θα αναλύσει το θέμα: «Για την ιστορία της διηγηματικής λογοτεχνίας και την τρέχουσα κατάσταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ελλάδα». Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει τα πιο σημαντικά στάδια της διηγηματικής γραφής και τους πιο εξέχοντες συγγραφείς και στις δύο χώρες.

Ο συγγραφέας, Ιμπραήμ Αλ Χασεμί( Ibrahim Al Hashemi) θα αναφερθεί στις «Επιλεγμένες ποιητικές αναγνώσεις από την αραβική λογοτεχνία των Εμιράτων». Πρόκειται για μια ανάγνωση της αραβικής ποίησης των Εμιράτων και της ελληνικής ποίησης σε μετάφραση, η οποία «αντικατοπτρίζει» τη διαφορετικότητα και τη διαφοροποίηση ως προς την ανθρώπινη κοινωνική έκφραση.

Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα σχετικά με τις ελληνικές μεταφράσεις των έργων της λογοτεχνίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα παρουσιάσουν:

  • Η συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας, Πέρσα Κουμούτση.
  • Ο μεταφραστής, Δρ Χάλεντ Ραούφ,

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ θα υφίσταται διερμηνεία.

Οι διοργανωτές

της 20ης ΔΕΒΘ 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και σε συνεργασία:

Με τους Έλληνες εκδότες.

♦Τη ΔΕΘ–Helexpo.

Τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

♦Το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Έγινε  με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027.

Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

©Typologos.com 2024