H συμμετοχή της Ρουμανίας στις 16 -19 Μαΐου 2024 στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Γνωρίστε τη
Σύγχρονη Ρουμανική Λογοτεχνία
«Γνωρίστε τη Σύγχρονη Ρουμανική Λογοτεχνία», είναι το σλόγκαν της δυναμικής παρουσίας της Ρουμανίας στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης- ΔΕΒΘ ΕΙΠ (16 -19 Μαΐου 2024, διοργάνωση του ΕΙΠ) και στην οποία το υπουργείο Πολιτισμού της φιλικής Βαλκανικής χώρας θα πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων στο σταντ 89, καθώς και στις επιμέρους θεματικές ενότητες του περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Oι συν-διοργανωτές
Οι εκδηλώσεις αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με:
♦Την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας (Uniunea Elenă din România).
♦Την Ένωση Εκδοτών της Ρουμανίας (Asociația Editorilor din România).
♦Την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα (Ambasada României în Republica Elenă)
♦Το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη (Consulatul general al României în Salonic).
♦Την Πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα και στη Κύπρο (Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă și Republica Cipru).
♦Την Κρατική Τηλεόραση της Ρουμανίας (Televiziunea Română).
Το πρόγραμμα
των εκδηλώσεων
της Ρουμανίας στη 20η ΔΕΒΘ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ρουμανίας στη 20η ΔΕΒΘ έχει ως:
1.Το λεξικό των ζώων
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
Η παρουσίαση του τρίγλωσσου «Λεξικού των Ζώων» του Γρηγόρη Μήλιου και του Απόστολου Πατελάκη, (Εκδόσεις «Μάλλιαρης Παιδεία», 2024), που «κυκλοφόρησε» στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα ρουμανικά θα πραγματοποιηθεί από τις 11.30 το πρωί έως και τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 στη «Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών», με διοργανωτές το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.
Ομιλητές
Ομιλητές θα είναι:
- Ο δασολόγος, Γρηγόρης Μήλιος.
- Ο καθηγητής, ιστορικός, μεταφραστής και συγγραφέας, Απόστολος Πατελάκης, ο οποίος θα συντονίσει την εκδήλωση.
2.Vlogger στα 13
ή Καταφύγιο
με τρελά καλούδια
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
Η ανάγνωση του παιδικού βιβλίου «Vlogger στα 13 ή Καταφύγιο με τρελά καλούδια» του Dan Lungu θα λάβει χώρα Από τις 12 έως και τις 1 το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 στη «Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών», με διοργανωτές το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.
Δήλωση του συγγραφέα
Για την ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου δήλωσε ο συγγραφέας, Dan Lungu ότι: «Σε ηλικία σχεδόν 13 ετών, ο Λιπ είναι ήδη ένας διάσημος vlogger, με πολλούς followers. Είναι εποχές πανδημίας, πολύ παρόμοιες με αυτές που διανύουμε τώρα, αλλά η διαδικτυακή του δραστηριότητα είναι έντονη.
Οι ιστορίες του «κρατούν» τους εικονικούς του φίλους «κολλημένους» στην οθόνη. Τώρα ο Λιπ έχει ένα πρόβλημα, μεγάλο: Πώς θα γιορτάσει τα γενέθλιά του, με τόσους περιορισμούς; Γιατί ένας vlogger σαν αυτόν δε μπορεί να γιορτάσει τα γενέθλιά του, όπως να’ ναι, αλλά, όπως λέει και ο ίδιος, πρέπει να είναι κάτι «ουάου!».
Πόσο μάλλον, που όλοι το περιμένουν από αυτόν. Ο Λιπ ζητάει προτάσεις δεξιά και αριστερά και ένα τολμηρό σχέδιο ετοιμάζεται στο μυαλό του. Ένα στο οποίο οι φίλοι του από το σχολείο και τη γειτονιά του, με τους οποίους πλέον συνομιλεί στο διαδικτυακά μόνο, επινοώντας υπέροχα ζώα, που ο θείος του Βλαντιμίρ προσπαθεί να δημιουργήσει στο εργαστήριο, έχουν ουσιαστικό ρόλο.
Έτσι, οι Pixie, Griffo, Pikaciuu, Skelly και ο αινιγματικός Pleosk παρασύρονται σε μια περιπέτεια. Αυτό που όλοι οι ακόλουθοι του Λιπ θα παρακολουθήσουν με σφιγμένη καρδιά, και εμείς μαζί τους. Αλλά όλα καλά, όταν τελειώνουν… σχεδόν άσχημα!»
Ο ομιλητής
Ομιλητής θα είναι:
- Ο συγγραφέας και διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ρουμανικής Λογοτεχνίας του Ιασίου, Dan Lungu.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο καθηγητής ιστορικός, μεταφραστής και συγγραφέας, Απόστολος Πατελάκης.
Σημείωση
Από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι θα «υποδεχτεί» η 20η ΔΕΒΘ συνολικά 50 σχολεία όλων των βαθμίδων. Η επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις για παιδιά ή εφήβους και μία περιήγηση στην έκθεση.
3.Αρχιτεκτονική της Σιωπής
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της δίγλωσσης ποιητική ανθολογία του Αντώνη Σκιαθά, «Αρχιτεκτονική της Σιωπής/Arhitectura tăcerii», (Εκδόσεις «VINEA», 2024. Μετάφραση, Άντζελα Μπράτσου) από τις 6 έως και τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13, με διοργανωτές το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.
Ομιλητές-Ομιλήτριες
Ομιλητές θα είναι:
- Ο πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» και ποιητής, Αντώνης Σκιαθάς.
- Ο συγγραφέας, θεατρολόγος και κριτικός λογοτεχνίας, Κωνσταντίνος Μπούρας.
- Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και ποιητής, Βαγγέλης Τασιόπουλος.
- Η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ποιήτρια και μεταφράστρια, Λιάνα Σακελλίου.
- Η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου.
4.Οι ναοί της του Θεού Σοφίας
ανά τον κόσμο
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
Έπεται η παρουσίαση του τόμου: «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο/Biserica Sfânta Sofia- Bisericile „Înțelepciunii lui Dumnezeu” în Lume,(Εκδόσεις « UER Press», 2023), που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως και τις 8 το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Tην εκδήλωση διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.
Περιγραφή του τόμου
Ο τόμος αυτός αποτελεί ένα πολύτιμο εγχειρίδιο, αλλά και επιστημονικό εργαλείο για τους ναούς Της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο, που χτίστηκαν στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.
«Κυκλοφορεί» ήδη ένας τόμος στα ρουμανικά και ένας τόμος στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.
Γενικός συντονιστής της έκδοσης του τόμου αποτέλεσε ο Σύμβουλος της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Κωνσταντίνος Μυγδαλής.
Οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται στο τόμο έχουν στόχο να αναπαραστήσουν τα σημεία αναφοράς της «Ευρωπαϊκής Διαδρομής Ιστορικών Μνημείων αφιερωμένων στην του Θεού Σοφία (Αγία Σοφία)».
Οι ομιλητές
και τα βιογραφικά τους
Θα μιλήσουν:
- Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας,πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και Σωφρονιστικού Συστήματος. Μάξιμος Π. Χαρακόπουλος.
- Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Τεχνών και ΜΜΕ της Ρουμανικής Βουλής, Ioan Vulpescu. Ο κ. Vulpescu, αποφοίτησε από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Κατέχει, δε, μεταπτυχιακό στο Δόγμα και στο Πολιτισμό, καθώς και διδακτορικό στη Φιλοσοφία. Είναι πρώην εμπειρογνώμονας του Τμήματος Πολιτισμού — Θρησκείας της Προεδρικής Διοίκησης.
- Ο Σύμβουλος της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Κωνσταντίνος Μυγδαλής. Ο κ. Μυγδαλής σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας (1970-1976). Ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 2004 με τίτλο διατριβής: «Η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας. Προβλήματα και προοπτικές στην μεταπολεμική Ελλάδα (1948-2000)». Σήμερα αρθρογραφεί στον ημερήσιο και στο περιοδικό τύπο, αλλά και σε έντυπα της Ιταλίας, για τα θέματα γύρω από τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, αριστεράς και ορθοδοξίας και της παρουσίας της ορθοδοξίας στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αρθρογραφεί και για τα θέματα που έχουν σχέση με το Άγιον Όρος (τεχνικά έργα, χωροταξία, προστασία περιβάλλοντος).
Τη συζήτηση θα συντονίσει η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου
Ο μεταφραστής
στα Ρουμανικά
- Ο μεταφραστής στα ρουμανικά, Ion Andrei Ţârlescu αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (1997-1998) και τη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας (1998-2003) του ίδιου πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως Ορθόδοξος ιεραπόστολος στο Καμερούν (2003-2004) μέσω του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αιγύπτου και του Ελληνικού Προξενείου, καθώς και για τις ελληνικές ενορίες της Κρήτης υπό την ηγεσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (2004-2007). Ο πατέρας Țârlescu ήταν παλαιογράφος και ερευνητής στη Βιβλιοθήκη της Ρουμανικής Ακαδημίας στο Βουκουρέστι και διδάκτωρ στο Ινστιτούτο του Νότου για Ανατολικοευρωπαϊκές Σπουδές της Ρουμανικής Ακαδημίας. Δημοσίευσε εκτενώς άρθρα και βιβλία με θέμα τα ελληνικά χειρόγραφα.
5.Κάτω από φτερά αγγέλων
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Από την Πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα και στη Κύπρο θα γίνει η παρουσίαση της μονογραφίας «Sub aripi de înger/Κάτω από φτερά αγγέλων» του Mihai Brădescu (Εκδόσεις «Litera», București, 2021) στις ώρες 11 το πρωί- 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Περιγραφή του βιβλίου
Η μονογραφία «Κάτω από φτερά αγγέλων» του Mihai Brădescu είναι ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για τους Ρουμάνους-Μολδαβούς που ήταν εκτοπισμένοι στη Σιβηρία, στην περιοχή της Δημοκρατίας της Μπουργιατίας – Μογγολία. Ο συγγραφέας περιγράφει τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μετά από τη κατάληψη της Βεσσαραβίας από τους Σοβιετικούς.
Ομιλητές- Ομιλήτριες
Στη παρουσίαση θα μιλήσουν:
- Ο συνταξιούχος μηχανολόγος μηχανικός, απόστρατος συνταγματάρχης της αστυνομίας και επιχειρηματίας, Mihai Brădescu.
- Ο καθηγητής, ιστορικός, μεταφραστής και συγγραφέας, Απόστολος Πατελάκης.
- Ο πρόεδρος της ρουμανικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη «ΚΑΡΠΑΤΙΑ», Andreea Lamprakos.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής ιστορικός, μεταφραστής και συγγραφέας, Απόστολος Πατελάκης.
6.Απόστολος Αρσάκης
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Στις ώρες 12-1 το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 θα ακολουθήσει η παρουσίαση της δίγλωσσης έκδοσης του βιβλίου «APOSTOL ARSACHI (C.1792-1874), MEDIC, OM POLITIC ȘI EVERGHET/ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΣΑΚΗΣ (ΠΕΡ.1792-1874), ΓΙΑΤΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ» των Ștefan Petrescu και Lidia Trăușan-Matu (εκδόσεις «Ομόνοια», Βουκουρέστι, 2023), που θα πραγματοποιήσουν το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Μικρή περιγραφή
της έκδοσης
Η δίγλωσση έκδοση «κυκλοφορεί» στα ρουμανικά-ελληνικά. Τη μετάφραση στα ελληνικά πραγματοποίησαν οι Απόστολος Πατελάκης και Γεώργιος Κ. Ιωαννίδης.
Ομιλητές- Ομιλήτριες
Στη παρουσίαση θα μιλήσουν:
- Ο επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι και ποιητής, Νικόλαος Βλαχάκης.
- Ο καθηγητής, ιστορικός, μεταφραστής και συγγραφέας, Απόστολος Πατελάκης.
- Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, Γιώργης Έξαρχος.
- Ο ιστορικός και μεταφραστής, Γεώργιος Κ. Ιωαννίδης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής ιστορικός, μεταφραστής και συγγραφέας, Απόστολος Πατελάκης.
7. Η Βεσσαραβία μου:
Μία εργασία για το σπίτι
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Στις ώρες 12-1 το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 θα «πάρει τη σκυτάλη» η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Η Βεσσαραβία μου: Μία εργασία για το σπίτι/ TEMĂ PENTRU ACASĂ» του Nicolae Dabija (εκδόσεις «Βακχικόν», 2023, μετάφραση Άντζελα Μπράτσου) από την Πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα και στη Κύπρο στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Περιγραφή του βιβλίου
Η υπόθεση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος έχει ως εξής:
Βεσσαραβία, 1940. Ο καθηγητής Μιχάι Ούλμου συλλαμβάνεται από τους Σοβιετικούς και με τη κατηγορία ότι είναι εχθρός του λαού οδηγείται στη Σιβηρία. Εκεί θα τον ακολουθήσει η μαθήτριά του, Μαρία Ραζέσου, που είναι ερωτευμένη μαζί του, με σκοπό να τον βοηθήσει να δραπετεύσει.
Ένα ερώτημα «διατρέχει» όλο το μυθιστόρημα, αυτό που έθεσε ο Ούλμου στους μαθητές του ως εργασία για το σπίτι, λίγο προτού συλληφθεί: «Στη ζωή, το να είσαι άνθρωπος είναι τέχνη ή πεπρωμένο;».
Στο μυθιστόρημα με τίτλο: «Η Βεσσαραβία μου: Εργασία για το σπίτι», ο Νικολάε Νταμπίζα πραγματεύεται το δράμα των εξορίστων της Βεσσαραβίας, που ταπεινώθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, επειδή σκέφτονταν διαφορετικά.
Η ιστορία «μιλά» με απλό τρόπο για τα πιο σπουδαία πράγματα: Τι σημαίνει αληθινός πόνος, βάσανα, απελπισία, αλλά και πώς είναι να σε αγαπούν, να είσαι ελεύθερος ακόμα κι αν είσαι αλυσοδεμένος, πώς είναι να πιστεύεις, να ελπίζεις, καθώς και να είσαι άνθρωπος.
Ομιλητές- Ομιλήτριες
Στη παρουσίαση θα μιλήσουν:
- Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, Γιώργης Έξαρχος.
- Η αρχισυντάκτρια, βιβλιοκριτικός, ποιήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός, Χρυσάνθη Ιακώβου.
- Ο φωτογράφος, συγγραφέας και εκδότης του «Βακχικόν», Στράτος Προύσαλης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου.
8.Ξεχασμένες Παραδόσεις
στα Βαλκάνια
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας θα παρουσιάσουν το βιβλίο «TRADIȚII UITATE ÎN BALCANI/ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, INSTITUTUL DE STUDII AVANSATE PENTRU CULTURA ȘI CIVILIZAȚIA LEVANTULUI» στις ώρες 2 το μεσημέρι -3 το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 (Εκδόσεις «Cetatea de Scaun», 2024) στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Περιγραφή του Βιβλίου
Πρόκειται για ένα βιβλίο που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών για τον Πολιτισμό του Λεβάντε, με συντονίστρια τη καθηγήτρια πανεπιστημίου, Δρ. Antoaneta Olteanu. Εμπεριέχει μελέτες και ομιλίες από ομώνυμα συνέδρια, που πραγματοποιήθηκαν στη περίοδο 2022-2023.
Ομιλήτριες
Ομιλήτριες θα είναι:
- Η δημοσιογράφος- ειδική στις διεθνείς σχέσεις και στις ευρωπαϊκές σπουδές με μεταπτυχιακό δίπλωμα σε εθνοτουρισμό και στη ρουμανική πολιτιστική εθνολογία -πρόεδρος της Ένωσης Ρουμάνων Γυναικών Ελλάδος, Ana-Maria Cuciureanu.
- Η αρχαιολόγος, Roxana Asandoaie.
9. Ακαδημαϊκές πολιτιστικές σχέσεις
Ελλάδας-Ρουμανίας
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Θα ακολουθήσει η εκδήλωση με τίτλο: «Ακαδημαϊκές πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας: Η απήχηση του ελληνικού λόγου», που θα πραγματοποιήσουν το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας στις ώρες 3-4 το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo, όπου θα παρουσιαστούν 9 Βιβλία του εκδοτικού οίκου του Πανεπιστημίου «Al. Ioan Cuza» του Ιασίου.
Ομιλητές- Ομιλήτριες
Στη παρουσίαση θα μιλήσουν:
- Η αρχισυντάκτρια στον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Ιασίου, Dana Lungu.
- Ο ιστορικός-ερευνητής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ειδικός στη ρουμανικὴ κυριλλικὴ παλαιογραφία, Φλορίν Μαρινέσκου.
10.Ο Γυάλινος Κήπος
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Η παρουσίαση του βραβευμένου βιβλίου της Tatiana Țîbuleac «Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ/GRĂDINA DE STICLĂ» (Εκδόσεις «Βακχικόν» 2023 θα γίνει από την Πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα και στη Κύπρο στις ώρες 5-6 το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Περιγραφή του βιβλίου
Το βιβλίο αφηγείται τα εξής:
«Έχοντας περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής της σε οικοτροφείο, η μικρή Λαστότσικα δε μπορεί παρά να νιώσει χαρά και ανακούφιση, όταν τελικά υιοθετείται από τη στοργική Ταμάρα. Ωστόσο, η γυναίκα σύντομα θα αποκαλύψει το «σκληρό» της πρόσωπο και τον πραγματικό σκοπό της υιοθεσίας, και η Λαστότσικα θα καταλήξει να συλλέγει και να πλένει γυάλινα μπουκάλια για λογαριασμό της. Καθώς ο κόσμος γύρω της αλλάζει, θα βρεθεί παγιδευμένη μεταξύ των γλωσσών και των πολιτισμών, των κοινωνικών τάξεων, της αγάπης και της μίσους.
Μέσα από ένα συνονθύλευμα «φωνών», οι οποίες άλλοτε παρηγορούν και άλλοτε πληγώνουν, η Τατιάνα Τσιμπουλεάκ ενώνει τα θραύσματα που είναι κρυμμένα κάτω από το βαρύ πέπλο των αναμνήσεων, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ιστορία για την εξέλιξη και την ενηλικίωση μιας γυναίκας, τη μητρική αγάπη, το τραύμα, καθώς και την αναζήτηση ταυτότητας».
Το βιβλίο απέσπασε το 2019 το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ομιλητές-Ομιλήτριες
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Tatiana Țîbuleac.
- Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, Γιώργης Έξαρχος.
- Η αρχισυντάκτρια, βιβλιοκριτικός, ποιήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός, Χρυσάνθη Ιακώβου.
- Η επιμελήτρια του κειμένου, Βίκυ Πορφυριάδου.
- Ο φωτογράφος, συγγραφέας και εκδότης του «Βακχικόν», Στράτος Προύσαλης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου.
11. Sequentiae
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Ακόμη, από το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας θα παρουσιαστεί η δίγλωσση ποιητική συλλογή «Sequentiae» της Λιάνας Σακελλίου (εκδόσεις «Vinea», 2024) στις ώρες 6-7 το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Μικρή περιγραφή του βιβλίου
Πρόκειται για μια δίγλωσση ποιητική συλλογή, που είναι αφιερωμένη στον Ελ Γκρέκο και τη μετέφρασαν οι Άντζελα Μπράτσου και Σταύρος Δεληγιώργης.
Ομιλητές – Ομιλήτριες
Για τη ποιητική συλλογή θα μιλήσουν:
- Η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ποιήτρια και μεταφράστρια, Λιάνα Σακελλίου.
- Η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας, Καίτη Καμπίτογλου.
- Η ποιήτρια, βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2017), μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων, Χλόη Κουτσουμπέλη.
- Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, Γιώργης Έξαρχος.
- Η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου.
12.Ο ρόλος των συγγραφέων
στον αγώνα κατά της δικτατορίας
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Στις 7 το απόγευμα- 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 θα «φιλοξενηθεί» η συζήτηση με τίτλο: «Ο ρόλος των συγγραφέων στον αγώνα κατά της δικτατορίας» στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo, όπου την διοργανώνουν η Πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα και στη Κύπρο, το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας, καθώς και η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.
Περιγραφή της εκδήλωσης
Αναλυτικότερα, θα λάβει χώρα μια συζήτηση μεταξύ των Ρουμάνων συγγραφέων Tatiana Țîbuleac, Simona Sora και Dan Lungu και των Ελλήνων συγγραφέων Κωνσταντίνου Μπούρα, Γιώργη Έξαρχου, Λιάνας Σακελλίου, Ελένης Κεκροπούλου (Ωκεανίδα) και Αντώνη Σκιαθά, για το ρόλο που έχει ο συγγραφέας στον αγώνα κατά της δικτατορίας.Τη παρουσίαση, το συντονισμό και τη διερμηνεία θα κάνει η μεταφράστρια,Άντζελα Μπράτσου.
Ομιλητές-Ομιλήτριες
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν:
- Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Tatiana Țîbuleac.
- Η δοκιμιογράφος και πεζογράφος, Simona Sora.
- Ο συγγραφέας και διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ρουμανικής Λογοτεχνίας του Ιασίου, Dan Lungu.
- Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής,Γιώργης Έξαρχος.
- Ο συγγραφέας, θεατρολόγος και κριτικός λογοτεχνίας, Κωσταντίνος Μπούρας.
- Η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ποιήτρια και μεταφράστρια, Λιάνα Σακελλίου.
- Η εκδότρια, συγγραφέας και μεταφράστρια, Ελένη Κεκροπούλου (Ωκεανίδα).
- Ο πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» και ποιητής, Αντώνης Σκιαθάς.
13.Πορτρέτο μίας συγγραφέως
της διασποράς
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 «ανοίγουν» στις 10 το πρωί έως και τις 11 το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 θα λάβει χώρα η παρουσίαση του πορτρέτου μίας συγγραφέως της διασποράς, ήτοι της Alexandra Dumitrașcu από την Πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα και στη Κύπρο, στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Περιγραφή της εκδήλωσης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι εξής δύο τόμοι στα ρουμανικά:
- «DRUMUL SPRE ACASĂ/ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», μυθιστόρημα, Centrul Editorial-Poligrafic al USM, Chișinău, 2023.
- «LABIRINTUL VIEȚII MELE/Ο ΛΑΒΙΡΥΝΘΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ» μυθιστόρημα, Ed. Pontos, Chișinău- 2021.
Ομιλήτριες
Ομιλήτριες θα είναι:
- Η συγγραφέας, Alexandra Dumitrașcu.
- Η σύμβουλος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ελληνική Δημοκρατία, Anastasia Nani.
14.Πορτρέτο μίας συγγραφέως
της διασποράς
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση ενός ακόμη πορτρέτου μίας συγγραφέως της διασποράς, ήτοι της Monica Voudouri από το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας στις ώρες 11 το πρωί -12 το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Περιγραφή της εκδήλωσης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι εξής δύο τόμοι στα ρουμανικά:
- «CA O TROMPETA, FELIA DE PÂINE ARDELENEASCĂ»-Εκδόσεις «Școala Ardeleană», Cluj, 2023.
- «CÂND PORNEȘTI SPRE ITHAKA»-Εκδόσεις «Itaca», Irlanda, Dublin- 2023.
Ομιλητές-Ομιλήτριες
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
- Η διπλωμάτης του Γενικού Προξενείου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, φιλόλογος και δημοσιογράφος, Monica Chihaia.
- O καθηγητής του Tμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, μεταφραστής και συγγραφέας, Ciprian Suciu.
- Η συγγραφέας, Monica Voudouri.
15. Παρουσίαση τριών βιβλίων
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Έπεται, η παρουσίαση τριών βιβλίων, που θα πραγματοποιήσουν το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας στις ώρες 12-1 το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Η παρουσίαση
Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα εξής βιβλία;
- «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ: Din exil… acasă…, cu Eminescu de mână». Antologie de studii și articole despre opera eminesciană.
- «Από την εξορία… πίσω στο σπίτι… χέρι χέρι με τον Εμινέσκου». Ανθολογία μελετών και άρθρων για το έργο του Εμινέσκου της Mihaela Albu, εκδόσεις «MNLR», 2021, 2024.
- «Memoria diasporei/Η μνήμη της διασποράς» του Florea Firan.
Μικρή περιγραφή
των βιβλίων
Το βιβλίο με τίτλο: «Από την εξορία… πίσω στο σπίτι…, χέρι χέρι με τον Εμινέσκου» της Mihaela Albu περιλαμβάνει κείμενα, μελέτες ή άρθρα για τον Εμινέσκου και τα οποία γράφτηκαν από συγγραφείς της διασποράς της εξορίας. Η πρώτη έκδοση έλαβε το εθνικό βραβείο στην πόλη Σουτσεάβα. Το πρώτο κείμενο χρονολογείται από το 1947, ενώ ο τίτλος παραφράζει την ρήση του Vintilă Horia: «Θα επιστρέψουμε σπίτι χέρι-χέρι με τον Εμινέσκου».
Το βιβλίο με τίτλο: « Η μνήμη της διασποράς» του Florea Firan εμπεριέχει μια παρουσίαση των Ρουμάνων συγγραφέων από τη διασπορά.
Ομιλητές – Ομιλήτριες
Θα μιλήσουν:
- Η ποιήτρια, πεζογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Mihaela Albu.
- Ο καθηγητής, ιστορικός, μεταφραστής και συγγραφέας, Απόστολος Πατελάκης.
16. Ενενήντα λεπτά
σύγχρονης ρουμανικής λογοτεχνίας:
Το ενδιαφέρον γι’ αυτήν
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Στις ώρες 1.30 – 2.20 το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο: «90 λεπτά σύγχρονης ρουμανικής λογοτεχνίας: Το ενδιαφέρον γι’ αυτήν» από το υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας στο σταντ 89 του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ-Helexpo.
Περιγραφή της εκδήλωσης
Η εκδήλωση θα γίνει με τη συμμετοχή των Ρουμάνων συγγραφέων, Simona Sora και Dan Lungu και των προσκεκλημένων Ελλήνων συγγραφέων: Λιάνας Σακελλίου, Κωνσταντίνου Μπούρα, Γιώργη Έξαρχου και Αντώνη Σκιαθά.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης και τη μετάφραση θα κάνει η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου.
Ομιλητές – Ομιλήτριες
Θα μιλήσουν:
- Η δοκιμιογράφος και πεζογράφος, Simona Sora.
- Ο συγγραφέας και διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ρουμανικής Λογοτεχνίας του Ιασίου, Dan Lungu.
- Η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ποιήτρια και μεταφράστρια, Λιάνα Σακελλίου.
- Ο συγγραφέας, θεατρολόγος και κριτικός λογοτεχνίας, Κωσταντίνος Μπούρας.
- Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, Γιώργης Έξαρχος.
- Ο πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» και ποιητής, Αντώνης Σκιαθάς.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η μεταφράστρια, Άντζελα Μπράτσου.
©Typologos.com 2024