Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Χρόνια Πολλά, Θεσσαλονίκη! Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Το εορταστικό τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου 2024 φέρνει στη μνήμη όλων τις θυσίες, που χρειάστηκαν να κάνουν οι πρόγονοί μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μετέπειτα για να σωθεί η ανθρωπότητα από το πιο ολοκληρωτικό καθεστώς, που αιματοκύλησε το κόσμο!
Οι υπερβάσεις
Τότε χρειάστηκαν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας να υπερβούν τους εαυτούς τους, μέσα από πείνα, κακουχίες και ηρωισμούς για να «αποτινάξουν το ζυγό» και να ελευθερώσουν τις πατρίδες τους, για να ζήσουν ξανά φυσιολογικά, ειρηνικά και δημιουργικά σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Χρειάστηκε και η χώρα μας, η Ελλάδα, να «πληρώσει βαρύ και μεγάλο φόρο αίματος», και μετά από έναν «εμφύλιο σπαραγμό», να «χτίσει» καθυστερημένα μέσα από μια «δαιδαλώδη» διαδρομή γεμάτη εμπόδια ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο μπορεί να έχει τις ατέλειες του, αλλά εξασφάλισε όσο το δυνατόν καλύτερα μια ειρηνική και δημιουργική κοινωνία.
Τα διδάγματα
του παρελθόντος
Ωστόσο, σήμερα στον 21ο αιώνα ζούμε σε μια «κομβική» εποχή κατά την οποία «φεύγουν για πάντα από τη ζωή» οι εκπρόσωποι της γενιάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εκείνης, που βίωσε στα παιδικά χρόνια την αποτρόπαια περίοδο και μεγάλωσε στα μεταπολεμικά χρόνια.
Επέρχεται, λοιπόν, ένα «ξεθώριασμα» της ιστορικής μνήμης παγκοσμίως και στηνελληνική κοινωνία, αφού δε θα υφίστανται πλέον οι ζώσες ανθρώπινες μαρτυρίες, οι οποίες θα διδάσκουν τις νεότερες γενιές το τι συνέβη παλαιότερα και θα τις προτρέπουν να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να «κτίσουν» όσο το δυνατόν ένα καλύτερο κόσμο.
Οι προκλήσεις
Μέσα σε αυτό το «ιστορικό κενό μνήμης» καλείται η ανθρωπότητα και η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσουν αμφότερες τις εξής προκλήσεις:
1.Να «χτίσουν» ένα δημοκρατικό συμπεριληπτικό κόσμο, ο οποίος δε θα περιλαμβάνει εξουσιαστικές εκδοχές τύπου του «ενός ανδρός αρχή» – αν γίνεται στις περισσότερες περιοχές» του πλανήτη ή τις εκδοχές της «απόλυτης αλήθειας» σε κάθε «πυλώνα» των πολιτικών συστημάτων.
2.Την αποδοχή του κανόνα της δημοκρατίας και του αποτελέσματος της κάλπης, που εκφράζεται με την έκφραση της πλειοψηφίας των απλών ανθρώπων, η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πιο γραφειοκρατικών μηχανισμών και επαγγελματικών στελεχών, που λειτουργούν στα κόμματα.
3.Την εξεύρεση «πάση θυσίας» λύσεων για την αποφυγή ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ως πυλώνες την έμπρακτη εκμάθηση των δημοκρατικών διαδικασιών, την οικοδόμηση ακόμη καλύτερων οικονομικών ευημεριών μέσω της διαμόρφωσης αντίστοιχων πολιτικών και τη μείωση του φανατισμού.
Τίποτα δε θα είναι εύκολο
Τίποτα, όμως, δε θα είναι εύκολο για όλα αυτά, αλλά θα χρειαστεί πολύ κόπος ιδιαίτερα από τις νέες και τις μετέπειτα γενιές για να το πετύχουν, γιατί πάντοτε θα υπάρχουν διαφορετικά «ρεύματα» μέσα στην οποιαδήποτε κοινωνία.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο μεγάλος συγγραφέας, Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ είχε γράψει κάποτεγια το «κνούτο», με το οποίο επιδιώκεται να εξαλειφθεί η ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας, αλλά οι νέες γενιές πρέπει να βρουν τις λύσεις για τις τρεις μεγάλες προσκλήσεις.
Η ιστορική μνήμη θα πρέπει να μείνει «ζωντανή» για να τους «δείχνει» το δρόμο!
Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
©Typologos.com 2024