Εξάρθρωση 49μελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες!
Δρούσε σε πολλές περιοχές
της Ελλάδας
Την εντόπισαν οι αστυνομικοί της
Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης
Την εξάρθρωση 49μελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας κατόρθωσαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, ενώ ήδη συνελήφθησαν 15 άτομα και έγινε η ταυτοποίηση άλλων 34 μελών της σπείρας.
Η ανακοίνωση
από τους αξιωματικούς
της ΕΛΑΣ
Στην ανακοίνωση αυτή προέβησαν ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας-ταξίαρχος,Γεώργιος Τζήμας και ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας- αστυνόμος Α’, Πέτρος Τάνος μιλώντας την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης στη Θεσσαλονίκη.
Η πολύμηνη έρευνα
και οι συλλήψεις
«Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα πολυάριθμο εγκληματικό δίκτυο, να εξακριβώσουν τον τρόπο δράσης τους και να εξιχνιάσουν δεκάδες περιπτώσεις απάτης.
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης,που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 σε περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων.Όλοι είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης», δημοσιοποίησε ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας-ταξίαρχος, Γεώργιος Τζήμας.
Λεία ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ!
Αναφερόμενος ο κ. Τζήμας στην εγκληματική δράση των μελών της σπείρας είπε πως κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
«Για ακόμα μια φορά η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, υπόθεση με ηλεκτρονικές απάτες που συνιστούν μια από τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής πραγματικότητας», τόνισε ο κ. Τζήμας.
Παράλληλα, υπενθύμισε προς τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των συναλλαγών τους, ιδιαίτερα όταν τους ζητείται να αποστείλουν σε τρίτους τους τυχόν προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης ηλεκτρονικών καρτών, αλλά κι όταν πρόκειται να καταχωρίσουν προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες μέσω των υπέρ-συνδέσμων (links).
Σχηματισμός δικογραφιών
Ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας- αστυνόμος Α’, Πέτρος Τάνος ανακοίνωσε πως:
«Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα 34 ατόμων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και οι 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε απάτες».
Τα αποτελέσματα
της αστυνομικής έρευνας
Η αστυνομική έρευνα κατέδειξε πως τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2022 είχε συσταθεί κι ενεργούσε η εγκληματική οργάνωση της οποίας τα μέλη δραστηριοποιούνταν διαρκώς έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Ο τρόπος δράσης της σπείρας
Ως προς το τρόπο δράσης των μελών της σπείρας δημοσιοποίησε ο κ. Τάνος πως τηλεφωνούσαν σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για την εξόφληση χρέους ή τη καταβολή επιδόματος ή για αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας.
Κατόπιν, έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των παθόντων, με υπέρ-σύνδεσμο (link) που «οδηγούσε» σε ιστοσελίδα, η οποία προσομοίαζε την επίσημη σελίδα της τράπεζας και τους ζητούσαν να εισάγουν το όνομα του χρήστη και το κωδικό προς δήθεν έγκριση της συναλλαγής.
Έπειτα, οι επιτήδειοι αποκτούσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό και πραγματοποιούσαν τις διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, τα οποία είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής.
87 περιπτώσεις απάτης!
Μέχρι και στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 ήταν απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο στη Πιερία, στην Ημαθία, στη Πέλλα, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα, στη Καβάλα, στη Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας! Συνολικά, τα χρηματικά ποσά που κατάφεραν να αποσπάσουν οι επιτήδειοι ανέρχονται σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ευρώ!
Τα ευρήματα των αρχών
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν από τους -κατά τόπο -αστυνομικούς, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:
⚫Συνολικά 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες.
⚫Δέκα βιβλιάρια καταθέσεων.
⚫Εβδομήντα πέντε κινητά τηλέφωνα.
⚫Είκοσι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
⚫Έξι αυτοκίνητα.
⚫Δύο συσκευές καταγραφής εικόνας,
⚫Διάφορα κοσμήματα.
⚫Το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ.
⚫Πλήθος εγγράφων μεταφοράς χρημάτων.
Επίσης, κατασχέθηκαν 1 πιστόλι με γεμιστήρα και 3 φυσίγγια,1 πιστόλι κρότου-αερίου και 1 κυνηγετικό όπλο.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Η υπενθύμιση
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ SMS ή email στα οποία ζητάνε τους προσωπικούς κωδικούς του e-banking.
Αναλυτικές συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. (www.hellenicpolice.gr)», επισήμανε ο κ. Τάνος.
©Typologos.com 2023