«Euphoresis» Ένα καινοτόμο «όπλο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών από τη φοιτητική ομάδα iGEM
Τα μέλη
της φοιτητικής ομάδας iGEM
συναντήθηκαν
με το Πρύτανη
του ΑΠΘ
«Euphoresis», ονομάζεται το καινοτόμο «όπλο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών και την αναγέννηση του δάσους, το οποίο ανέπτυξε η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki», που θα εκπροσωπήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για έκτη συνεχή χρονιά στο παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition» του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ. Η «iGEM Thessaloniki» έχει κερδίσει μέχρι και σήμερα πολλά μετάλλια ή διακρίσεις και τα μέλη της ομάδας του έτους 2023 συναντήθηκαν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 με το πρύτανη του ΑΠΘ-καθηγητή, Δημήτριο Κωβαίο στη πρυτανεία.
Η ομάδα του 2023
Η φετινή ομάδα αποτελείται από 18 μέλη και από το ΑΠΘ την απαρτίζουν οι προπτυχιακοί φοιτητές:
🟤Μάρκος Μαθιουδάκης, Αγγελική-Μαρία Παπαπάνου, Ασημένια Ιωαννίδου και Στέφανος Αναγνωστόπουλος από το Τμήμα Βιολογίας.
🟤Αγγελική-Αργυρή Σαββοπούλου-Τζακοπούλου, Ιωάννα Γερογιάννη και Μιχαέλα Βερβέρη από το Τμήμα Χημείας.
🟤Άρτεμις-Χρυσάνθη Σάββα και Παναγιώτα Μπάκα από το Τμήμα Ιατρικής.
🟤Ραφαήλ Ανδρέου και Θέτις Τσίνογλου από το Τμήμα Φαρμακευτικής.
🟤Νεφέλη-Μαρία Μακρή από το Τμήμα Γεωπονίας.
Επίσης, στην ομάδα συμμετέχουν:
🟤Η Σουλτάνα Δεληζήση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
🟤Η Νίκη Ευσταθίου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Εκπαιδευτές της ομάδας
Εκπαιδευτές της ομάδας είναι:
🟤Η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
🟤Ο Χρήστος Γιαννακόπουλος από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι
και συντονιστές
Για τρίτη χρονιά, κύριος επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας Λειτουργικής Πρωτεϊνωματικής Ανάλυσης και Βιολογίας Συστημάτων (FunPATh, ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ), Μιχάλης Αϊβαλιώτης.
Συν-υπεύθυνος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας- διευθυντής του Τομέα Βοτανικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Cyanolab» του ΑΠΘ, Σπύρος Γκέλης.
Ενημέρωση του Πρύτανη
για το πρότζεκτ
Τα μέλη της ομάδας ενημέρωσαν το πρύτανη του ΑΠΘ για το πρότζεκτ με το οποίο θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο διαγωνισμό.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών συμμετέχει η «iGEM Thessaloniki» στο διαγωνισμό με καινοτόμες ιδέες που αφορούν στη πρόληψη και στη θεραπεία των ασθενειών. Ωστόσο, για το 2023 επέλεξε η ομάδα να συμβάλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο.
Σχετικά με το πρότζεκτ
«Στη πορεία αυτής της αναζήτησης, βαθιά επιρροή αποτέλεσε το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν κάθε χρόνο τη χώρα μας και δη οι πρόσφατες, μεγάλες πυρκαγιές σε Μάτι, Εύβοια, Πάρνηθα και Θράκη που είχαν τεράστιο οικολογικό και ανθρώπινο κόστος», αναφέρουν τα μέλη της Ομάδας. Το «Euphoresis» είναι ένα καινοτόμο προϊόν που μπορεί να συμβάλει στη ταχύτερη αναγέννηση του δάσους μετά από τη πυρκαγιά.
Euphoresis-
Ένα καινοτόμο «όπλο»
για την αναγέννηση
του δάσους
Το «Euphoresis» αποτελεί την πρώτη εφαρμογή συνθετικής βιολογίας σε δασικές εκτάσεις, η οποία πραγματεύεται τη παραγωγή ενός φυσικού πολυμερούς για να αποτρέψει τα φαινόμενα ερημοποίησης και διάβρωσης, και τη στοχευμένη τροποποίηση των μικροοργανισμών για εμπλουτισμό του εδάφους σε θρεπτικά αναγκαία για την εξυγίανση του οικοσυστήματος μετά από μία πυρκαγιά.
Δημιουργία
Υδρόφιλου πολυμερούς
Πιο αναλυτικά, η πρόταση που προτείνει η «iGEM Thessaloniki» είναι η δημιουργία ενός υδρόφιλου, πολυσακχαρικού πολυμερούς σε μορφή υδρογέλης, το οποίο θα συμβάλλει στην απορροφητικότητα του νερού, καθώς και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων. Αυτό το πολυμερές θα τοποθετείται στο καμένο έδαφος.
Μάλιστα, ακολουθώντας τους άξονες της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, το πολυμερές θα παράγεται από την επεξεργασία των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων.Πιο συγκεκριμένα, θα παράγεται από τα κελύφη των οστρακοειδών και φλούδες των εσπεριδοειδών.
Οι ιδιότητες της υδρογέλης θα ενισχύονται με τη προσθήκη ενός συνθετικού αντιμικροβιακού πεπτιδίου, που θα παράγεται με τις τεχνικές της συνθετικής βιολογίας. Στο εσωτερικό του πολυμερούς θα «φιλοξενείται» μία μικροβιακή κοινοπραξία (consortium) επιλεγμένων στελεχών μικροοργανισμών. Επιπλέον, στο εσωτερικό του πολυμερούς θα βρίσκονται σπέρματα ενδημικών φυτών, τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, δίνοντας ξανά ζωή στις καμένες δασικές εκτάσεις.
Το όνομα του πρότζεκτ
Το όνομα του πρότζεκτ προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις».
Στόχος του «Euphoresis» είναι η διάθεση στους κρατικούς φορείς, όπως π.χ. στη Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα Δασαρχεία κ.ά, ενός καινοτόμου «όπλου» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών και το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές για το οικοσύστημα.
Λίγα λόγια
για το Παγκόσμιο Διαγωνισμό
Ο διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2023, στο Παρίσι, ενώ αποτελεί πλέον ένα θεσμό, που έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Linkedin: iGEM Thessaloniki
Facebook: iGEM Thessaloniki
Instagram: igem.thessaloniki
©Typologos.com 2023