Eπισκέψιμος είναι και πάλι ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας
Ένας ιστορικός χώρος
που κεντρίζει το «ενδιαφέρον»
των επισκεπτών- επισκεπτριών
Το Βυζαντινό Πύργο της Γαλάτιστας μπορούν να επισκέπτονται οι μικροί και οι μεγάλοι λάτρεις της ιστορίας και της αρχαιολογίας από σήμερα (Δευτέρα 1 Απριλίου 2024) στη Χαλκιδική.
Ο πύργος θα είναι ανοιχτός τις καθημερινές (εκτός της Τρίτης) και πιο συγκεκριμένα τις ώρες 8.30 το πρωί έως και τις 3 το βράδυ, οπότε θα «προσφέρει» την αρχιτεκτονική ομορφιά του και την ενδιαφέρουσα ιστορία του σε όσους και σε όσες αποφασίσουν να τον δουν από κοντά.
Λίγα λόγια
για το
Βυζαντινό Πύργο της Γαλάτιστας
Ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας είναι από τα καλύτερα σωζόμενα χαρακτηριστικά μνημεία οχυρωματικού χαρακτήρα, στη Χαλκιδική.
Αρχιτεκτονικά ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα βυζαντινών τετράπλευρων πύργων, οι οποίοι «απαντώνται» στη Μακεδονία και στο Άγιο Όρος. Αυτοί είναι γνωστοί από τα ισχυρά ποδαρικά (αντηρίδες) που ενισχύουν τους εξωτερικούς τοίχους, ενώ χρονολογούνται από τον 11ο έως και τον 16 αιώνα.
Η τελική μορφή του πύργου της Γαλάτιστας δημιουργήθηκε σε δύο οικοδομικές φάσεις. Στη πρώτη φάση ανήκει το κάτω τμήμα, το οποίο χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Στη δεύτερη οικοδομική φάση ανήκει το άνω τμήμα, το οποίο χρονολογείται τον 14ο αιώνα.
Ύψος 16 μέτρων
Ο πύργος διατηρείται σήμερα σε ύψος δεκαέξι μέτρων, αλλά οι αρχαιολόγοι δε γνωρίζουν τίποτα για το ανώτερο τμήμα του κτίσματος και κατά συνέπεια για τη στέγασή του. Σώζονται τρεις όροφοι από τη στάθμη της εισόδου και επάνω.Επίσης, σώζεται και το υπόγειο.
Για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής είχαν διαμορφωθεί μέσα στο πύργο ένας νιπτήρας, χώροι υγιεινής και πιθανώς ένα είδος κουζίνας. Στο τρίτο όροφο σώζεται ένα τμήμα κόγχης, για το οποίο εκτιμάται πως ίσως ανήκε σε παρεκκλήσιο.
Οι πρώτες στερεωτικές εργασίες
Οι πρώτες στερεωτικές εργασίες έγιναν το 1965 από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πολλά χρόνια μετά έγινε μία ανασκαφή το 1994 από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο υπόγειο του Πύργου, που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία. Εκεί αποκαλύφθηκε κτιστή δεξαμενή νερού.
Τα «κινητά» ευρήματα της ανασκαφής του 1994 ήταν πολλά αγγεία καθημερινής χρήσης, νομίσματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι και αρκετές αιχμές από βέλη. Αμφότερα χρονολογούνται από τον 11ο έως και τον 14ο αιώνα.
Γύρω από το μνημείο βρίσκεται μια ομάδα κτιρίων (δύο υδρόμυλοι με δεξαμενές υδάτων, ρακαριό, ελαιοτριβείο). Τα κτίρια αυτά αποτελούν ένα σύνολο , μαζί με τον πύργο. Το συγκεκριμένο οικοδομικό σύνολο συνδέεται με τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της Χαλκιδικής έως και τα νεότερα χρόνια.
©Typologos.com 2024