Eπίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος
Ένας φάρος
κατά του ρατσισμού
του αντισημιτισμού
και του μίσους
«Με αυτό το μουσείο θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του μίσους», δήλωσε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (Frank – Walter Steinmeier), ο οποίος μαζί με τη πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκαν το χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Συνάντηση με δύο γυναίκες
που επέζησαν
του Ολοκαυτώματος
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που «στόχευε» την ενημέρωση για την πορεία του έργου, πραγματοποιήθηκε μία ολιγόλεπτη συνάντηση του Προέδρου της Γερμανίας και της προέδρου της Δημοκρατίας με δύο γυναίκες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, Ρίνα Ρεβάχ και Ρόζι Σαλτιέλ.
Η ομιλία
του προέδρου του ΚΙΣΕ
και της ΙΚΘ
«Σήμερα βρισκόμαστε σε τόπο ιερό! Από εδώ, φορτώθηκαν σε βαγόνια για ζώα 50.000 Έλληνες Εβραίοι, εκ των οποίων 12.800 πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο για την πατρίδα τους. Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη που την αποκαλούσαν Madre de Israel, δηλαδή Μητέρα του Ισραήλ, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε εξέχουσα θέση στον σεφαραδιτικό εβραϊσμό της Ευρώπης με πλήθος ιδρυμάτων, ιερατικών σχολών και συναγωγών.
Σήμερα υποδεχόμαστε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από την πρόσφατη επίσκεψή της στα στρατόπεδα του Αουσβιτς-Μπίρκεναου, καθώς και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και επίτιμο μέλος της Κοινότητας μας, τον κύριο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (Frank – Walter Steinmeier), του οποίου η προσήλωση και το συνεχές ενδιαφέρον για το Μουσείο υπήρξαν καθοριστικά.
Οι δεσμοί που ενισχύσαμε, οι σχέσεις, οι οποίες καλλιεργήσαμε, δεν είναι μόνο δείγμα φιλίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης, αλλά και κοινής ευθύνης απέναντι στην Ιστορία»,επισήμανε με νόημα ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ),Δαυίδ Σαλτιέλ απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης.
Φωτεινό σύμβολο
κατά του ρατσισμού
και του αντισημιτισμού
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος που βρίσκεται υπό ανέγερση στον παρόντα χώρο, δε θα είναι απλώς ένας τόπος μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα. Θα αποτελεί ένα φάρο, ένα φωτεινό σύμβολο κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, που θα υπενθυμίζει διαρκώς την αξία της ανθρωπιάς, της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Θα απευθύνεται σε όλες τις γενιές, τόσο τις παρούσες, όσο και τις μελλοντικές, προσφέροντας ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας. Το Μουσείο θα είναι ένα κέντρο έρευνας και τεκμηρίωσης, μνήμης και εκπαίδευσης.
Η τοποθεσία του Μουσείου έχει υψίστη συμβολική και ιστορική σημασία, καθιστώντας το μοναδικό, καθώς αναγείρεται στον ίδιο τόπο από τον οποίο ξεκίνησε η τραγωδία. Βρίσκεται κοντά στο γκέτο μετεπιβίβασης, όπου οι ομόθρησκοί μας συγκεντρώθηκαν πριν από τον εκτοπισμό τους, το στρατόπεδο του Βαρώνου Χιρς, και δίπλα στις ίδιες ράγες επάνω στις οποίες χιλιάδες ψυχές ταξίδεψαν προς την εξαθλίωση και το θάνατο», σημείωσε ο κ.Σαλτιέλ.
Τα ευχαριστήρια του προέδρου
Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ ευχαρίστησε:
♦Τους δωρητές του Μουσείου.
♦Το ελληνικό κράτος και δη τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την αμέριστη στήριξή του.
♦Το γερμανικό κράτος και τον πρόεδρο, Σταϊνμάιερ.
♦Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον πρόεδρο του, Ανδρέα Δρακόπουλο.
♦Το Genesis Prize Foundation.
♦Τον κύριο Αλμπερτ Μπουρλά.
Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. για τη συνεισφορά τους στην ανέγερση του μουσείου και τη δημιουργία του πάρκου μνήμης.
Η παρουσίαση
της πορείας του έργου
Κατόπιν, ο αρχιτέκτονας και επικεφαλής του γραφείου «Makridis Associates», Πέτρος Μακρίδης, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης των εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρίδης είπε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος αποτελεί μνημείο της μακροχρόνιας πολυπολιτισμικής ζωής της πόλης,
Ακόμη,υπογράμμισε ο γνωστός αρχιτέκτονας πως θα υπενθυμίζει τη μοναδικότητα της εβραϊκής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, όχι μόνο θα προσφέρει μια αναδρομή συμφιλίωσης με το παρελθόν, αλλά και μια μελλοντική αναγνώριση μιας νέας συλλογικής ιστορίας ανεκτικότητας.
Η ανταλλαγή δώρων
Ο κ. Σαλτιέλ δώρισε ένα ομοίωμα του κτιρίου του Μουσείου Ολοκαυτώματος στους δύο προέδρους.
Ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε δώρο στο Μουσείο ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από τα Ιωάννινα που δείχνουν τη μεταφορά των Ελλήνων Εβραίων Ρωμανιωτών, οι οποίοι ζούσαν εκεί, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο κ. Σαλτιέλ, παραλαμβάνοντας το λεύκωμα, δήλωσε ότι αυτό θα είναι το πρώτο ιστορικό ντοκουμέντο, που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο.
Η παρουσίαση
του ψαλμού Έλι Έλι
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του ψαλμού Έλι Έλι στην Ισπανοεβραϊκή γλώσσα από την υψίφωνο, Μαριάντζελα Χατζησταματίου.
Αμέσως μετά, η κ. Σακελλαροπούλου και ο κ. Σταϊνμάιερ ξεναγήθηκαν στο εργοτάξιο και ακριβώς μπροστά φύτεψαν συμβολικά δύο ροδιές.
Παρευρισκόμενοι
και
παρευρισκόμενες
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:
♦Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας.
♦Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ανδρέας Κιντλ (Andreas Kindl).
♦Ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, Ντορόν Λέμποβιτς, (Doron Lebovich).
♦ Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.
♦Οι βουλευτές της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, Διαμαντής Γκολιδάκης και Θεόδωρος Καράογλου.
♦Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
♦Ο αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης,Κωνσταντίνος Γιουτίκας.
♦Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
♦Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
♦Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ. Φιλόθεος.
♦Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.
♦Οι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος.
♦Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
♦Ο συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Μακεδονία,Γιάννης Παπαγεωργίου.
♦Ο σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος,Βασίλης Κασκαρέλης.
♦Ο διευθύνων Σύμβουλος του Genesis Prize Foundation,Σταν Πολόβετς ( Stan Polovets).
♦Οι εκπρόσωποι της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ.
♦Οι εκπρόσωποι εβραϊκών κοινοτήτων και οργανισμών.
©Typologos.com 2024