Εορτή Οσίας Ευφροσύνης
Γράφει η Ιωάννα Βασιλειάδου
Αρθρογράφος
Η Γιορτή της Οσίας Ευφροσύνης είναι στις 25 Σεπτεμβρίου.
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του μικρού
Η Οσία Ευφροσύνη πορεύτηκε επί ετών του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του μικρού (περί το 410 μ.Χ.).Αποτέλεσε τη μοναδική θυγατέρα μιας πάμπλουτης ευσεβούς οικογένειας.
Ο πατέρας της Οσίας ονομαζόταν Παφνούτιος και κατείχε τη μεγαλύτερη περιουσία στην Αλεξάνδρεια. Ο Πανφούτιος και η σύζυγος αυτού μεγάλωναν την Ευφροσύνη σύμφωνα με τις Χριστιανικές διδαχές.
Η μητέρα της, όμως, απεβίωσε και τη 12χρονη Ευφροσύνη φρόντισε με περισσή στοργή ο πατέρας της, ενώ εκείνη μεγάλωσε και έφτασε στην ηλικία των 18 ετών. Τότε ο Πανφούτιος επιζήτησε να παντρευτεί η κόρη του με ένα παλικάρι από οικογένεια υψηλής κοινωνικής τάξης.
Επιζητούσε το Θείο
Η καρδιά της Οσίας, όμως, επιζητούσε το Θείο και γνώριζε πως ο γάμος μαζί με τα κοσμικά συμβάντα θα την εμπόδιζαν να ασχοληθεί οργανωμένα με την ελεημοσύνη, καθώς και να βοηθήσει το συνάνθρωπο.
Η απόφαση
Μια ημέρα, λοιπόν, επιμέρισε ό,τι είχε σε φτωχά άτομα. Μετά αναχώρησε μυστικά εκ της πατρώας οικίας και βίωσε πολλές περιπέτειες.
Τελικά, φορώντας ανδρικά ενδύματα εισήλθε σε μία κοινόβια ανδρική Ιερά Μονή. Εκεί της δόθηκε το όνομα Σμάραγδος. Άπαντες οι ασκητές θαύμασαν τον πνευματικό αγώνα, τον οποίο διεξήγαγε και τη προσφορά της διακονίας προς πάσα κατεύθυνση.
Η ρήση της Αγίας Γραφής
Επί μια 38ετία βίωσε η Οσία Ευφροσύνη την ασκητική ζωή στην Ιερά Μονή. Προς της κοιμήσεως της, μπόρεσε να δει τον πατέρα της, ο οποίος εισήλθε στη μοναχική ζωή στο ίδιο μοναστήρι. Η πορεία της Οσίας Ευφροσύνης αντικατοπτρίζει τη ρήση της Αγίας Γραφής, στην οποία επισημαίνεται ότι:
«ἀρνησάμενοι τᾶς κοσμικᾶς ἐπιθυμίας σωφρόνως καὶ δικαίως καὶ εὐσεβῶς ζήσωμεν ἐν τῷ νῦν αἰώνι» (Προς Τίτον, Β’ 12).
Τα λόγια ετούτα σημαίνουν ότι: «Αφού αρνηθούμε τις επιθυμίες του μάταιου κι αμαρτωλού αυτού κόσμου, να ζήσουμε στον παρόντα αιώνα με εγκράτεια στη ζωή μας, με δικαιοσύνη προς τους συνανθρώπους μας, καθώς και με ευσέβεια προς το Θεό».
©Typologos.com 2022