Εορτή Αγίων Σέργιου και Βάκχου

Επιμέλεια: Ιωάννα Βασιλειάδου

jpeg-optimizer-eorti-agion-sergiou-kai-vakchou

Η γιορτή των Αγίων Σέργιου και Βάκχου είναι στις 7 Οκτωβρίου.Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay 

Η γιορτή των  Αγίων Σέργιου και Βάκχου είναι στις 7 Οκτωβρίου.

Στρατιώτες του αυτοκράτορα Μαξιμιανού

Οι Άγιοι Σέργιος και  Βάκχος ήταν στρατιώτες του αυτοκράτορα Μαξιμιανού και οι οποίοι επέδειξαν ύψιστη ανδρεία στις μάχες, καθώς και σύνεση στο βίο τους. Ο αυτοκράτορας τους έδωσε τα αξιώματα του πριμικηρίου της σχολής των Kεντηλίων και του σεκουνδουκηρίου.Τους διέκρινε μεγάλη ανδρεία στα πεδία των μαχών, αλλά και σωφροσύνη στην καθημερινή ζωή τους. Γι’ αυτό και ο αυτοκράτορας τους απένειμε τα διάσημα των αξιωμάτων τους.

Αρνήθηκαν τις θυσίες

προς τα είδωλα

Αργότερα πληροφορήθηκε ο Μαξιμιανός πως αμφότεροι πίστευαν στο Χριστό κι έμεινε έκπληκτος. Για να έχει αποδείξεις σχετικά με αυτό προσκάλεσε τους Σέργιο και Βάκχο να συμμετάσχουν σε θυσίες, που θα γινόταν κατά τη διάρκεια τελετής προς τα είδωλα.Εκείνοι είπαν πως δε θα παραστούν και θαρρετά ανέφεραν πως ήταν Χριστιανοί.Ο αυτοκράτορας θύμωσε κι έδωσε εντολή αφαίρεσης των διάσημων.

O-Kyrios

Τα μαρτύρια

Ύστερα, τους κορόιδεψαν  και τους  ρεζίλεψαν ποικιλοτρόπως.

Τους απέστειλαν, δε, στον ανηλεή δούκα της Ανατολής, Αντίοχο, ο οποίος μαστίγωσε σκληρά τον Βάκχο, ο οποίος παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο.

Ο Αντίοχος πρότεινε προς τον Σέργιο να απαρνηθεί το Χριστό, για να μη θανατωθεί. Ο Σέργιος του απάντησε θαρρετά με τη ρήση του Αποστόλου Παύλου: «Ἐμοὶ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεὶν κέρδος» (προς Φιλιππησίους, α’ 21).

Αυτά τα λόγια σήμαιναν: «Σε εμένα είναι ο Χριστός. Αλλά και το να πεθάνω είναι κέρδος, διότι έτσι θα ενωθώ πλήρως με το Χριστό».Ο Αντίοχος διέταξε τον αποκεφαλισμό του Σέργιου κι αυτό έγινε.

Τα ιερά λείψανα 

των Αγίων Μαρτύρων

Σεργίου και Βάκχου

Τα ιερά λείψανα των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου εναποτέθηκαν στην εκκλησία, την οποία έκτισε ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός το 547 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη κι ονομάστηκε  «Μικρή Αγία Σοφία».Πολλές δυτικές πόλεις θεωρούν πώς φυλάσσουν τα λείψανα των δύο Αγίων Μαρτύρων.Στη Βενετία θεωρείται πως τα λείψανα αυτά είναι τοποθετημένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου στο Καστέλλο, όπου το 1991 μ.Χ. έγινε κι έρευνα για την αναγνώρισή τους.Επίσης, λείψανα των δύο Αγίων Μαρτύρων φυλάσσονται στην Ιερά Μονή των Βενεδικτίνων στην Παβία, όπου τα δώρισε ο αυτοκράτορας Όθωνας Β’, αφού εκεί τα μετέφερε η σύζυγός του-Βυζαντινή Πριγκίπισσα,Θεοφανώ.Τα λείψανα αυτά είναι γνήσια.Τα Λείψανα αυτά περιλαμβάνονται στα κειμήλια που έφερε μαζί της η πριγκίπισσα στη Δύση και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την γνησιότητά τους.

Που αλλού φυλάσσονται

τα ιερά λείψανα

Λείψανα των δύο Μαρτύρων θεωρείται πως φυλάσσονται και στο Ναό του Αγίου Μαρτίνου στο Heiligenstadt, σύμφωνα με τη βούλα του Πάπα Παύλου Β’ ( 1469 μ.Χ.).Η μεταφορά αυτών των λειψάνων εκτιμάται πως έγινε κατά τον 13ο ή 14ο αιώνα μ.Χ. εκ της Συρίας.Λείψανα των Μαρτύρων φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Βάισενμπουργκ της Βοημίας, όπου το 1354 μ.Χ. δώρισε ο Αυτοκράτορας Κάρολος Δ’ ένα μέρος αυτών στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Βίτου της Πράγας.

©Typologos.com 2022