Eντυπωσιακά αποτελέσματα από την 5η διοργάνωση του παγκόσμιου φοιτητικού διαγωνισμού «Invent For The Planet»

ΑΠίΘανοι φοιτητές

καινοτομούν στη Θεσσαλονίκη

Invent for the Planet auth 2024

Μέσα σε 48 ώρες κατόρθωσαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΑΠΘ να συγκροτήσουν ομάδες, να συνεργαστούν και να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις για παγκόσμιες προκλήσεις, που θέτει προς επίλυση ο διεθνής διαγωνισμός «Invent for the planet»

Η καινοτομική λύση της ομάδας «SeaCare»  για μία συσκευή απώθησης των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών μέσω εκπομπής φωτοηχητικών κυμάτων «κατέκτησε» την 1η θέση στον 5ο φοιτητικό διαγωνισμό «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν», που πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Φεβρουαρίου 2024  στο  νέο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) «Walk | AUTh Innovation Accelerator».

Ο διεθνής διαγωνισμός

«Invent for the planet»

Η συγκεκριμένη διαγωνιστική προσπάθεια έγινε πλαίσιο των δρώμενων του αντίστοιχου διεθνούς διαγωνισμού «Invent for the planet», ο οποίος πραγματοποιήθηκε -ταυτόχρονα- με τη συμμετοχή 19 πανεπιστημίων και 618 φοιτητριών ή φοιτητών από όλο τον κόσμο. Υλοποιήθηκε, δε, υπό τη κεντρική εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ.

Δημιουργία

καινοτομικών προσεγγίσεων

μέσα σε 48 ώρες

Μέσα σε 48 ώρες κατόρθωσαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΑΠΘ να συγκροτήσουν ομάδες, να συνεργαστούν και να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις για παγκόσμιες προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας έλαβαν οι  φοιτήτριες και οι φοιτητές τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από τις καθηγήτριες ή τους καθηγητές του ΑΠΘ, καθώς και εκ των στελεχών της αγοράς εργασίας. Δημιούργησαν, δε, τα φυσικά και τα ψηφιακά πρωτότυπα της λύσης τους στα εργαστήρια του ΑΠΘ. Μετά, παρουσίασαν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση στην επιτροπή των κριτών.

Δημιουργία

πέντε ομάδων

Συνολικά, δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες, οι οποίες επέλεξαν να επιλύσουν όλες τις προκλήσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Οι προκλήσεις, που επιλέχθηκαν από τις φοιτητικές ομάδες, αφορούσαν στις εξής θεματικές ενότητες:

🔴«Γεφύρωση της κρίσης του αγροτικού νερού σε χώρες μεσαίου έως χαμηλού εισοδήματος».

🔴«Καινοτόμες λύσεις στέγασης για αυξανόμενους πληθυσμούς».

🔴«Μια βιώσιμη προσέγγιση για το καθαρό νερό στην Παπούα Νέα Γουινέα».

🔴«Καινοτομία για τη μείωση των παράπλευρων αλιευμάτων και τη προστασία της θαλάσσιας ζωής».

🔴«Ενδυνάμωση των Κοινοτήτων με Βιώσιμες Ενεργειακές Λύσεις».

Η νικήτρια ομάδα

Invent for the Planet auth 2024 -Sea Care

Την πρώτη θέση  «κατέκτησε» η ομάδα «SeaCare», η οποία ανέπτυξε μία καινοτομική λύση για μία συσκευή απώθησης των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών  μέσω της εκπομπής φωτοηχητικών κυμάτων

Την πρώτη θέση  «κατέκτησε» η ομάδα «SeaCare», η οποία εργάστηκε επάνω στο τέταρτο θέμα και ανέπτυξε μία καινοτομική λύση για μία συσκευή απώθησης των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών μέσω της εκπομπής φωτοηχητικών κυμάτων.

Στόχος της λύσης αυτής είναι η μείωση  των παράπλευρων αλιευμάτων.

Τα μέλη της ομάδας «SeaCare» θα διεκδικήσουν μία θέση στο τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία στις αρχές του Απριλίου του 2024 και είναι τα εξής:

🟤Φίλιππος Γερμανόπουλος.

🟤Αθηνά Γκαλάπη.

🟤Μαρία Νίττη.

🟤Θεανώ Σκλαβενίτη.

🟤Σπυρίδων Τσιώμος.

🟤Χαράλαμπος Χριστοφιλόπουλος.

Δύο πρωτότυπες ιδέες

που διακρίθηκαν

Invent for the Planet auth 2024 -H20Smart

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα «H2Osmart», η οποία ανέπτυξε μία πρωτότυπη ιδέα για τη στέγαση σε περιοχές με γρήγορα αυξανόμενους πληθυσμούς

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα «H2Osmart», η οποία εργάστηκε επάνω στο δεύτερο θέμα και ανέπτυξε μία πρωτότυπη ιδέα για τη στέγαση σε περιοχές με γρήγορα αυξανόμενους πληθυσμούς.

Invent for the Planet auth 2024 -Aqua Volt

Την τρίτη θέση έλαβε η ομάδα «AquaVolt», η οποία ανέπτυξε ένα πρωτότυπο για μια βιώσιμη προσέγγιση για το καθαρό νερό στην Παπούα Νέα Γουινέα

Την τρίτη θέση έλαβε η ομάδα «AquaVolt», η οποία εργάστηκε επάνω στο τρίτο θέμα και ανέπτυξε ένα πρωτότυπο για μια βιώσιμη προσέγγιση για το καθαρό νερό στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Οι απονομές

Τα βραβεία απένειμαν:

☑️Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης.

☑️Ο επικεφαλής του «OK!Thess», Αντώνης Ηλίας.

☑️Οι εκπρόσωποι εταιρειών κ. κ.Γιώργος Φυτιάνος,  Γιώργος Πανάγος και Δρ. Ιωάννα Σφάμπα.

Η επισήμανση

του Πρύτανη του ΑΠΘ

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσουμε φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορα μέρη του κόσμου να συγκεντρώνονται στο νεοσύστατο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και να συμπράττουν για να αντιμετωπίσουν ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας, με μεγάλο αντίκτυπο και σημαντική συνεισφορά στη κοινωνία.

Ήταν εντυπωσιακό το επίπεδο του πάθους και της προσήλωσης που επέδειξαν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι εργάστηκαν ακούραστα καθ’ όλη τη διάρκεια του 48ωρου σχεδιαστικού μαραθωνίου. Οι πρωτοποριακές ιδέες και οι λύσεις που προέκυψαν από αυτή τη συνάντηση αποδεικνύουν τη δημιουργική δύναμη και το ταλέντο των φοιτητών μας», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Χαράλαμπος Φείδας.

Η δήλωση

καθηγητή του ΑΠΘ

«Η ζωηρή ανταπόκριση της φοιτητικής κοινότητάς μας σε αυτό το παγκόσμιο διαγωνισμό αποτελεί απόδειξη της διάθεσης και της προθυμίας των φοιτητών και των  φοιτητριών μας να εμβαθύνουν στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις, καθώς και τη καινοτομία τους.

Η δημιουργικότητα, η θετική ανταγωνιστικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα αναγνωρίστηκαν ως κύρια στοιχεία του διαγωνισμού. Οι προτεινόμενες λύσεις, όλες υψηλού επιπέδου, κέρδισαν την εκτίμηση και την αναγνώριση από τη κριτική επιτροπή», σημείωσε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης.

Υποστηρικτής

και πλαισίωση

Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από το ΑΠΘ μέσω:

🟤Της Πρυτανείας.

🟤Της Πολυτεχνικής Σχολής.

🟤Του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

🟤Του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας.

🟤Του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Walk AUTh Innovation Accelerator).

🟤Του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ.

🟤Του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

🟤Των μελών της οργανωτικής επιτροπής.

Αιγίδες

Πραγματοποιήθηκε, δε, υπό την αιγίδα:

✅Της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

✅Του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης «ΟΚ!Thess».

©Typologos.com 2024