Εντός του Ιανουαρίου του 2025 η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης σε δυο δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων
Μέσω του νέου ΕΣΠΑ
της Περιφέρειας
Κεντρικής Μακεδονίας
Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποσκοπούν δύο δράσεις ύψους 10.700.000 ευρώ, που έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ΕΣΠΑ 2021 – 2027 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εντός του Ιανουαρίου του 2025 θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων και για τα ισάριθμα προγράμματα.
Τα δύο προγράμματα
Πρόκειται για τα προγράμματα:
1.
«Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων ΚΑΛΟ (επιχορήγηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τη δικτύωση, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την υποστήριξη λειτουργίας θερμοκοιτίδων, κλπ.) στη Κεντρική Μακεδονία».
2.
«Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους-άνεργες σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Δήλωση της Περιφερειάρχη
Κεντρικής Μακεδονίας
«Η μείωση της ανεργίας και η ταυτόχρονη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι από τους πάγιους στόχους της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας και τα διαθέσιμα προγράμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε νέες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε εκατοντάδες άνεργους συμπολίτες μας να αποκτήσουν εισόδημα, αλλά και σε δεκάδες επιχειρήσεις να στελεχωθούν με προσωπικό καλύπτοντας τις ανάγκες τους και αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους», ανέφερε η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά.
«Με την πολύτιμη συνδρομή του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ μπαίνουμε στο νέο έτος 2025 με δυο προγράμματα που αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τα οποία η Περιφέρεια, μέσω του νέου ΕΣΠΑ διαθέτει επάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης αρχίζει εντός του Ιανουαρίου και για τις δυο δράσεις. Καλώ τις επιχειρήσεις και τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε αυτές τις δυο πρωτοβουλίες, που θα συμβάλουν αποφασιστικά, τόσο στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας, όσο και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Οι χρηματοδοτήσεις είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να φτάσουν σε ποσοστό επιχορήγησης ακόμα και στο 100%», σημείωσε η κ. Αηδονά.
Τα στοιχεία
των δυο προγραμμάτων
Τα στοιχεία των δυο προγραμμάτων είναι τα εξής:
1.
«Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων ΚΑΛΟ (επιχορήγηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τη δικτύωση, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τη υποστήριξη λειτουργίας θερμοκοιτίδων, κλπ.) στη Κεντρική Μακεδονία»
Η δράση αυτή στοχεύει στο να υποστηριχθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιδιώκοντας αφενός την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αφετέρου την ενίσχυση της απασχόλησης.
Δικαιούχοι- Επιλέξιμες Επιχειρήσεις
Δικαιούχοι – Επιλέξιμες Επιχειρήσεις είναι:
♦Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του νόμου 430/2016, που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο ΚΑΛΟ με πιστοποιητικό εγγραφής σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
♦Υπό σύσταση επιχειρήσεις που έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο ΚΑΛΟ μετά από τη δημοσίευση της πρόσκλησης και οι οποίες ιδρύονται πριν εκ της έναρξης της ενίσχυσής τους από το ΕΚΤ+.
Ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) της δράσης ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό (μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση είναι 65.000 ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 100%.
Οι επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
♦Στις δαπάνες του προσωπικού: Πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού και πλήρες μισθολογικό κόστος υφιστάμενου προσωπικού.
♦Στις λειτουργικές δαπάνες: Ενοίκια, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, προβολή, δικτύωση κλπ. (Εφαρμόζεται ο ενιαίος συντελεστής υπολογισμού επιλέξιμων δαπανών έργου – απλοποιημένο κόστος -40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού – υποχρεωτική κατηγορία δαπάνης).
♦Η πρόσληψη των νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μετά από τη δημοσίευση της πρόσκλησης στις 5 Νοεμβρίου 2024 (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών) και εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) από τις μια το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου 2025 έως και τις τρεις το απόγευμα της 30ης Απριλίου του ίδιου έτους.
2.
«Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»
Η δράση στοχεύει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για ανέργους, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλαδικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες:
♦Έχουν πλήρη και «κλεισμένη τη διαχειριστική» χρήση του 2023.
♦Δραστηριοποιούνται ουσιωδώς κατά τη «κλεισμένη’ διαχειριστική χρήση 2023 (Κύριος κωδικός δραστηριότητας ή κωδικός δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας.
♦Ανάλογα με το αριθμό των απασχολουμένων το 2024 έχουν την υποχρέωση κατ’ ελάχιστο συγκεκριμένου αριθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) της δράσης ανέρχεται στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό (μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση είναι τα 85.500 ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 100%.
Οι επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν στο πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, καθώς και σε έμμεσες δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου).
Η πρόσληψη των νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μετά από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης στις 19 Νοεμβρίου 2024 (ημερομηνία έναρξης επιλέξιμων δαπανών) εντός τριών μηνών εκ της ημερομηνίας έκδοσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τη δράση υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) από τις μια το μεσημέρι της 28ης Ιανουαρίου 2025 έως και τις τρεις το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους (εκτός εάν ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της πρόσκλησης εξαντληθεί νωρίτερα).
Η υπαγωγή
των δύο δράσεων
Οι δύο δράσεις υπάγονται στο κανονισμό με τίτλο «De minimis» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος “Κεντρικής Μακεδονίας” του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις δύο δράσεις μπορούν οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες να απευθύνονται στο φορέα υλοποίησης της δράσης ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ/ΕΦΕΠΑΕ (www.kepa-anem.gr, τηλέφωνο με αριθμό επικοινωνίας 2310-480.000 στις εξής ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:30).Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα ερωτήματά τους στην πλατφόρμα υποβολής ερωτημάτων της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ/ΕΦΕΠΑΕ, εδώ.
©Typologos.com 2025