Να σταματήσει η κυβέρνηση τις εχθρικές πολιτικές προς το Πολιτισμό
Έντονη διαμαρτυρία
για τα μουσεία
Από το
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Την έντονη διαμαρτυρία της για την ψήφιση του νομοσχεδίου που μετατρέπει πέντε μουσεία σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) εξέφρασε με ανακοίνωση η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και με την οποία ζητά από τη κυβέρνηση να ακυρώσει το νόμο.
Ποια μουσεία
μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ
Εκ σχετικής ψήφισης του νομοσχεδίου σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μετατρέπονται:
🔵Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
🔵Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
🔵Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
🔵Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
🔵Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Η αντίδραση των ανθρώπων
του Πολιτισμού
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντιδρούν όχι μόνον οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες των μουσείων, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι του πολιτισμού. Ο λόγος; Γιατί, υλοποιείται μια έμμεση ιδιωτικοποίηση των μουσειακών χώρων «ανοίγοντας» τυπικά το δρόμο για τη πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Συγχρόνως, τα ίδια τα μουσεία στερούνται δυνατοτήτων με τις οποίες θα μπορούσαν ν’ αναπτυχθούν.
Οι όροι
του νομοσχεδίου
Μέσω των όρων και των προϋποθέσεων, που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποκόπτονται τα μουσεία από το υπουργείο Πολιτισμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού παραδίδει ουσιαστικά τη διαχείριση των μουσειακών χώρων σε διοικητικά συμβούλια, που θα έχουν διοριστεί από την ίδια. Πρόκειται για διοικητικά όργανα, τα οποία θα λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομική πολιτική και τη διαχείριση των συλλογών των μουσείων, καθώς και των εκθεμάτων τους.
Η διαμαρτυρία
του ΕΚΘ
«Είναι απόλυτα κατακριτέο διορισμένες διοικήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση να έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται εν λευκώ όχι μόνο τα έσοδα των μουσείων, σε ένα καθεστώς ιδιότυπης αυτοδιαχείρισης, αλλά και να λαμβάνουν αποφάσεις για την ίδρυση παραρτημάτων των Μουσείων στο εξωτερικό, καθώς και για μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων έως και για 50 χρόνια», διαμαρτύρεται έντονα η διοίκηση του ΕΚΘ.
Καταργείται
ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας
Επιπλέον, μέσω του ίδιου νομοσχεδίου προκρίνεται η αυτοδιαχείριση των πόρων των μουσείων από τα διοικητικά συμβούλια των ΝΠΔΔ και η απόδοση πολύ μικρού ποσοστού στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).
Από το ΕΚΘ επισημαίνεται ότι με αυτό το τρόπο «υπονομεύεται» ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας, τον οποίο έχουν σήμερα όλα τα δημόσια μουσεία, πράγμα που σήμανε μέχρι και τώρα ότι τα τεράστια έσοδα των μεγάλων μουσείων με πολλούς επισκέπτες αξιοποιούνται συνολικά για την ανάδειξη, τη προβολή και τη προστασία των αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα.
Ειδικοί εκφράζουν και την απορία για τη κατάργηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα ειδικά για τα μουσεία, αφού αυτός – έστω και σε ποσόστωση- αποτελεί τη πάγια πρακτική διεθνώς σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής ακόμη σε κράτη με ομοσπονδιακή διακυβέρνηση, κατά την οποία είθισται οι πιο εύρωστες οικονομικά πολιτείες να βοηθούν τις φτωχότερες μέχρι αυτές να πετύχουν αναπτυξιακούς ρυθμούς.
«Ανοίγει» ο δρόμος
για την ιδιωτικοποίηση
των μουσείων
«Η μετατροπή σε ΝΠΔΔ υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων, «ανοίγοντας» το δρόμο για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους, που θα «οδηγήσει» σε μαζικές αναθέσεις κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους, οι οποίες εκτελούνται σήμερα από το προσωπικό των μουσείων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.
Οι μαζικές αυτές αναθέσεις φαίνεται πως θα γίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ θα επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα:
🔴Στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων.
🔴Στους ίδιους τους εργαζόμενους (εργασιακή αβεβαιότητα, όροι εργασίας κ.λπ.).
Κάλεσμα
προς τη κυβέρνηση
Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κάλεσε τη κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στο πολιτισμό και τους ανθρώπους του και αντί να τους βάζει απέναντι, όπως έπραξε και με το προεδρικό διάταγμα 85/2022.Την κάλεσε, δε, να «καθίσει στο τραπέζι» του διαλόγου και ν΄ αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μουσεία και οι εργαζόμενοι- εργαζόμενες αυτών, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματά τους.
©Typologos.com 2023