Έντεκα χρόνια στο … περίμενε δυο σχολεία!

 Λύσεις για το σχολικό συγκρότημα

 του 12ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης 

και 2ου Γυμνασίου  Μαλακοπής

 απαιτούν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του!

 Ρεπορτάζ: Νίκος Μόσχοβος 

jpeg-optimizer-12o GEL 2021-7

Εδώ και μια έντεκα χρόνια παραμένουν «ανοιχτές» πληγές τα προβλήματα συντήρησης- δημόσιας υγείας- στεγανοποίησης της στέγης- υποδομών – εξοπλισμού στο σχολικό συγκρότημα του 12ου ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης και του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής. Φωτογραφία:©Typologos.com 2021-2022

 Εδώ και μια έντεκα χρόνια  παραμένουν «ανοιχτές» πληγές τα προβλήματα συντήρησης- δημόσιας υγείας- στεγανοποίησης της  στέγης-  υποδομών – εξοπλισμού στο σχολικό συγκρότημα του 12ου ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης και του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής χωρίς να δοθούν καίριες λύσεις από τους αρμοδίους και παρά το γεγονός ότι διακρίνονται συνέχεια οι μαθητές -μαθήτριες σε πανελλαδικό ή πανευρωπαϊκό επίπεδο!

7 Άλυτα Προβλήματα

Τα 7 άλυτα προβλήματα, που υφίστανται ακόμα στο σχολικό συγκρότημα που «φιλοξενεί» το 2ο Γυμνάσιο Μαλακοπής και το 12ο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης περιγράφονται «ανάγλυφα» στην επιστολή, την οποία απέστειλαν οι διευθυντές των 2 σχολείων, οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς τα δεκαπενταμελή συμβούλια.

Αποδέκτες της επιστολής

 Αποδέκτες της επιστολής είναι το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, του αρμόδιου αντιδημάρχου, του προέδρου της οικείας σχολικής επιτροπής, ενώ το κείμενο κοινοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

500 παιδιά και 50 καθηγητές

αναμένουν λύσεις

Στο συγκεκριμένο συγκρότημα βρίσκεται στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης. όπου «φιλοξενούνται» 500 μαθητές και μαθήτριες, ενώ σε αυτό εργάζονται σχεδόν 50 καθηγητές.

Το εκπαιδευτήριο καλύπτει το 2022 μια μεγάλη περιοχή, που εκτείνεται από το Ελαιόρεμα και το ρέμα της Μαλακοπής, ενώ φτάνει μέχρι και τις παρυφές του περιαστικού δάσους, καθώς και το Χαρίσειο Γηροκομείο.Επιπλέον, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής προβλέπεται ότι κατά 10%  θα αυξηθεί πιθανότατα το μαθητικό δυναμικό της!

Δύο σχολεία με διακρίσεις

Παρά τα προβλήματα, όμως, τα δυο σχολεία κατορθώνουν  και συμμετέχουν  σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία επιτυγχάνουν  διαρκείς-  σημαντικές διακρίσεις. Στον αντίποδα «ορθώνονται» σημαντικά προβλήματα, τα οποία αν λυθούν, τότε συνηγορούν όλα πως ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον θα πολλαπλασιάσει και τη δυναμική των διακρίσεων στο Ευρωπαϊκό επίπεδo.Το «γαϊτανάκι» των άλυτων προβλημάτων «ξετυλίγεται» μέσα από την επιστολή, που έστειλε σύμπασα η σχολική κοινότητα  του 12ου ΓΕ.Λ.  Θεσσαλονίκης και  του 2ου Γυμνασίου  Μαλακοπής, η οποία βιώνει τα εξής:

Ο χώρος της αυλής 

Ο χώρος της αυλής είναι εύκολα προσπελάσιμος-εκτεθειμένος  στις επισκέψεις διάφορων εξωσχολικών παραγόντων, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν, όπως και στους χώρους της εισόδου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι προκλήθηκαν φθορές, ενώ καθημερινά διασπείρονται σκουπίδια και σπασμένες φιάλες κάθε είδους στην αυλή.

Οι μαθητές-μαθήτριες, οι καθηγητές, οι γονείς θέλουν να αυξηθούν τα αποτρεπτικά  μέσα.

Παράπονα για την κατάσταση έχουν εκφράσει ήδη οι περίοικοι και ταολιγάριθμα μέλη του βοηθητικού προσωπικού. Ως προς την τοποθέτηση αποτρεπτικών μέσων έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους και ..ακόμα περιμένουν την τοποθέτηση μίας υψηλότερης περίφραξης, διαφόρων μέσων αποτροπής της εισόδου, καθώς και την εγκατάσταση-λειτουργία ενός ηχητικού- φωτεινού συναγερμού!

Πηγές ανέφεραν πως οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν πως σύντομα θα τοποθετηθούν φύλακες εκ ιδιωτικής σεκιούριτι, που θα αναλάβουν τη φύλαξη των εξωτερικών χώρων του σχολικού κτιρίου.

Συνθήματα κι άλλες επιγραφές

στους χώρους της αυλής

Για το χώρο της αυλής αναφέρεται στην επιστολή πως έχουν κατακλεισθεί από συνθήματα ή και άλλες επιγραφές που σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αναδείξουν το σχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, το σχολείο βάφτηκε εξωτερικά το 2021 από αρμόδια συνεργεία, αλλά κατακλείσθηκε πάλι από συνθήματα και επιγραφές.

jpeg-optimizer-12o GEL 2021-8

Τα τελευταία 13 χρόνια δεν έχει βαφτεί εσωτερικά το συγκρότημα, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται διαρκώς οι μαθητές, οι γονείς, οι σύλλογοι των διδασκόντων προς τους αρμοδίους. Υπόψη ότι πριν από μερικά χρόνια βάφτηκαν μόνον δύο αίθουσες μετά από πρωτοβουλία των ίδιων των μαθητών.Φωτογραφία: ©Typologos.com 2021-2022

Άβαφο εδώ και 15 χρόνια!

Μάλιστα, αποκαλύπτεται πως τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει βαφτεί εσωτερικά το συγκρότημα, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται διαρκώς οι μαθητές, οι γονείς, οι σύλλογοι των διδασκόντων προς τους αρμοδίους. Υπόψη ότι πριν από μερικά χρόνια βάφτηκαν μόνον δύο αίθουσες μετά από πρωτοβουλία των ίδιων των μαθητών, ενώ οι γονείς σκέφτονται να αναλάβουν ίδια εθελοντική ενεργοποίηση για το βάψιμο των εσωτερικών χωρών, αφού συνειδητοποίησαν ότι οι αρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες δεν ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση

Οι … τουαλέτες

Μια δυσάρεστη δυσωδία  αναδύεται κι από  τις τουαλέτες (ιδιαίτερα όταν ανεβαίνει το θερμόμετρο), που εξιστορείται στην επιστολή προς τους αρμοδίους:«Οι τουαλέτες που «φιλοξενούνται» στο ισόγειο του τετραώροφου συγκροτήματος είναι δύσκολα προσβάσιμες και παρά τηνπρόσφατη σχετικά αναμόρφωσή τους, εξακολουθούν να μην έχουν επαρκή αερισμό,με αποτέλεσμα να επικρατεί  δυσωδία».

Εκτός λειτουργίας τίθενται συχνά

τα καζανάκια

Τα όσα γράφονται καταδεικνύουν και την κατάσταση, που επικρατεί στους τουαλέτες:«Τα μέσα καθαρισμού (καζανάκια-βρύσες) τίθενται πολύ συχνά εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η αποφυγή της χρήσης για όσο διάστημα διαρκεί η επισκευή.Εκτός αυτού Λύκειο και Γυμνάσιο χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες με όσα προβλήματα μπορούν να προκύψουν από αυτό το δεδομένο».

Μη ανανεωμένος εξοπλισμός

Για το βασικό εξοπλισμό των δύο σχολείων περιγράφεται στην επιστολή πως δεν έχει ανανεωθεί από τον καιρό της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών κτιρίων, ενώ από το νέο φορέα δεν έχει γίνει καμία προμήθεια παρά μόνο περιστασιακά και με μεταφορά κονδυλίων εκ της χρηματοδότησης των δύο εκπαιδευτηρίων.

Οι μαθητές- μαθήτριες, οι καθηγητές και οι γονείς τονίζουν πως είναι πλέον κάτι περισσότερο από αναγκαίο να προστεθούν θρανία, καθίσματα, πίνακες μαρκαδόρου, γραφεία, διάφοροι χώροι ή φωριαμοί αποθήκευσης υλικών και εγγράφων!

Όταν … μπαίνει η βροχή

Όταν πέφτει  δυνατή βροχή βιώνεται και μια σουρεαλιστική … κινηματογραφική κατάσταση από τους μαθητές και τους καθηγητές του 12ου ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης, καθώς και του 2ου Γυμνασίου  Μαλακοπής:Ο λόγος; Η  πρόχειρη κατασκευή της κεραμοσκεπής της στέγης του κτιρίου, απ’ όπου εισέρχεται νερό, όταν σημειώνονται οι σφοδρές βροχοπτώσεις. Το νερό «οδηγείται» από την στέγη προς τις αίθουσες και στους διαδρόμους του τελευταίου ορόφου, καθώς δεν υπάρχει μόνωση-στεγανοποίηση του χώρου κάτω από την κεραμοσκεπή!

Τα βραχυκυκλώματα

Σε κάποιες από αυτές τις  διαρροές του νερού της βροχής από τη σκεπή φαίνεται πως σημειώθηκαν παλαιότερα και 2 περιπτώσεις βραχυκυκλώματος των λαμπτήρων της οροφής, οι οποίοι αποκολλήθηκαν! «Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε θύματα», εκθέτουν οι μαθητές- μαθήτριες, οι καθηγητές και γονείς  των  12ου ΓΕ.Λ.  Θεσσαλονίκης- 2ου Γυμνασίου  Μαλακοπής.

Χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Το συγκεκριμένο συγκρότημα δε διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις εκδηλώσεις του. Έτσι, τα κύρια δρώμενα των δύο σχολείων «φιλοξενούνται» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ’ δημοτικού διαμερίσματος, όπου δε χωρούν όλα τα παιδιά και ως χώρος βρίσκεται μακριά από τις εγκαταστάσεις του σχολείου (σ.σ. τουλάχιστον 7-8 στάσεις με το λεωφορείο).Συνάμα, στην αυλή δεν έχει κατασκευαστεί κανένας στεγασμένος χώρος για τις ημέρες, που εκδηλώνεται βροχή ή σημειώνεται έντονη ηλιοφάνεια.

Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να συσσωρεύονται στους διαδρόμους ή στα κλιμακοστάσια, δηλαδή επικρατεί μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος!

Ανύπαρκτοι οι χώροι άθλησης

Στην μικρή κοινή αυλή των μαθητών – μαθητριών του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής και του 12ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης βρίσκονται μόνο 2 μπασκέτες!Για την επίλυση της ανυπαρξίας χώρων άθλησης είχε ζητηθεί από τους αρμοδίους να επεκταθεί η αυλή του σχολικού συγκροτήματος προς το χώρο  πρασίνου που υπάρχει προς την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. Στο συγκεκριμένο αίτημα είχαν συναινέσει προφορικά οι προηγούμενοι αντιδήμαρχοι πως θα εξετάσουν την πρόταση  περί της επέκτασης.

Μια αναξιοποίητη χορηγία

Στο χώρο εκείνο επιθυμούν οι μαθητές, οι  γονείς και οι καθηγητές να δημιουργηθεί μια ελαφριά οικολογικά και ενεργειακά αυτόνομη κατασκευή της οποίας η δημιουργία μπορεί πιθανότατα να χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.Σύμφωνα με πληροφορίες, υφίσταται και μία πρόταση χορηγίας από φορέα για την πλήρη ή την μερική κάλυψη του κόστους κατασκευής!

Η πρόταση

Από τους μαθητές γονείς-διδάσκοντες προτείνεται εμπεριστατωμένα η ενσωμάτωση του χώρου στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος μαζί με τη διαμόρφωση των στεγασμένων χώρων πολλαπλών χρήσεων και αθλοπαιδιών.«Μια ανάλογη κατασκευή λόγω της θέσης του σχολείου και της πυκνής διέλευσης, θα μπορούσε να προβάλει, τόσο τον οικολογικό προσανατολισμό των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, όσο και την διαμόρφωση έργων που ωφελούν την ευρύτερη κοινότητα», σημειώνεται στην επιστολή.

Τι θα γίνει με την αδράνεια;

«Θεωρούμε πως είναι άδικο και υποτιμητικό για ένα συγκρότημα που διαπρέπει όχι μόνο στις επιδόσεις των μαθητών του, αλλά και τις ευρύτερες αναζητήσεις του, και τη συμμετοχή του, σε ένα νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον να καταδικάζεται σε υπολειτουργία από την αδράνεια ή την αδυναμία των φορέων που έχουν την ευθύνη της κάλυψης των υλικοτεχνικών δομών, καθώς  και της συντήρησης του», υπογραμμίζουν οι διευθυντές των 2 σχολείων, οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς τα δεκαπενταμελή συμβούλια. Γιατί , λοιπόν, έντεκα χρόνια  αναμένουν  τη λύση  των   προβλημάτων τους ; Ιδού η απορία.

©Typologos.com 2022