Ενημερωτικό Δελτίο 3 του έργου «Τeachers for SwanZ»
Ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο
από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πλήθος δραστηριοτήτων ανέπτυξε μέσα το 2022 το έργο για το χορό «Τeachers for SwanZ», που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασική Δράση 2 – Συνεργασία για καινοτομία και καλές πρακτικές, στρατηγικές εταιρικές σχέσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, 2020-1-RO01-KA202-080171).
Το ενημερωτικό δελτίο έχει ως εξής:
Εμπνευστής και συντονιστής
Εμπνευστής και συντονιστής του έργου είναι το Λύκειο Χορογραφίας «Floria Capsali» στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
Συνεργάτες- Εταίροι
Συνεργάτες- Εταίροι του έργου είναι:
🩰Η Εθνική Σχολή Τεχνών «Καθηγητής Vesselin Stoyanov» του Rousse (Βουλγαρία).
🩰Τα Attitude Studios – Μπαλέτο με τη Laura στη Βιέννη (Αυστρία).
Εθνική Ολυμπιάδα Χορογραφίας
28 – 30 Μαΐου 2022, Τιμισοάρα. Η Σχολική Επιθεώρηση της κομητείας του Τίμις διοργάνωσε την εθνική φάση της Ολυμπιάδας Χορογραφίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 120 μαθητές από τις VII – XII τάξεις, εκπροσωπώντας οκτώ επαγγελματικές σχολές χορογραφίας στη Ρουμανία.
Επίτιμος πρόεδρος ήταν ο χορογράφος, Φράνσις Βαλκάι και μέλη της κριτικής επιτροπής καθηγητές από το πανεπιστημιακό περιβάλλον. Οι μαθητές και οι καθηγητές του Λυκείου Χορογραφίας «Floria Capsali» στο Βουκουρέστι συμμετείχαν με μεγάλη χαρά σε αυτόν το διαγωνισμό.
Ανάμεσά τους βρισκόταν και οι μαθητές που συμμετείχαν στο έργο «Teachers for SwanZ». Πολλοί από τους μαθητές από το Βουκουρέστι κέρδισαν βραβεία σε αυτόν το διαγωνισμό και οι δάσκαλοί τους παρουσίασαν στους συναδέλφους τους στη χώρα δεδομένα σχετικά με το έργο και τους πρόσφεραν φυλλάδια.
Το τηλεοπτικό κανάλι TVR Timişoara μετέδωσε σχετικά με την εκδήλωση το εξής βίντεο και το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.
Το γκαλά «Χορός σε όλο τον κόσμο»
Οι μαθητές του Λυκείου Χορογραφίας Floria Capsali ήταν οι πρωταγωνιστές του γκαλά με τίτλο «Χορός σε όλο τον κόσμο». Ήταν μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 29 Απριλίου 2022 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Οπερέτα και Μουσικό Θέατρο «Ίων Δάκιαν», τον οικοδεσπότη της παράστασης και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο έργο «Teachers for SwanZ» δε μπορούσαν να λείπουν από τη σκηνή. Επιπλέον, προσκεκλημένοι ήταν και οι συνεργάτες μας από το χορευτικό σύνολο Βουκουρεστίου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, που εκπαιδεύτηκε από τον δάσκαλο χορού, Άρη Ζισοπόλ. Το σχετικό βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.
Το μήνυμα που έστειλε
ο διάσημος χορογράφος
Τζίτζι Κατσιουλεάνου
Όπως πάντα σε σημαντικές στιγμές, ο διάσημος χορογράφος, Τζίτζι Κατσιουλεάνου πρεσβευτής του έργου «Teachers for SwanZ» μας έστειλε – μαζί με ένα σχέδιο- και με φιλία – ζεστασιά το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού και το οποίο.Μπορείτε να το δείτε εδώ.
Παρόντες στο έργο
«Ανοικτοί Δρόμοι– Βουκουρέστι. Αστικός περίπατος»
Μετά από πρόσκληση του Τμήματος Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού του Δήμου Βουκουρεστίου συμμετείχαν οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Χορογραφίας «Floria Capsali», (συμπεριλαμβανομένων των μαθητών και των καθηγητών από το έργο μας) στο έργο «Ανοικτοί Δρόμοι– Βουκουρέστι. Αστικός περίπατος», στο Βουκουρέστι.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπαίθριο έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ τις 30 Απριλίου και τις 16 Οκτωβρίου 2022.
Το έργο «Ανοικτοί Δρόμοι– Βουκουρέστι. Αστικός περίπατος», προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βουκουρεστίου μια σειρά Σαββατοκύριακων με εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, που αναπτύσσονται σε πέντε προσωρινούς πεζόδρομους.
Η σειρά των εκδηλώσεων στοχεύει στη συναισθηματική επανασύνδεση των κατοίκων του Βουκουρεστίου με την πόλη, όπου ζουν και στην εκ νέου ανακάλυψη της ευχαρίστησης να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο δημόσιο χώρο.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το Λύκειο «Floria Capsali» συνεργάστηκε με το ARCUB – το Κέντρο Πολιτιστικών Έργων του Βουκουρεστίου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια στιγμή σύγχρονου χορού εδώ.
Συμμετοχή στην Εβδομάδα
Επαγγελματικών Δεξιοτήτων της Ευρώπης 2022
Η υπεύθυνη του έργου «Τeachers for SwanZ», Νταϊάνα Ζαβαλάς (Diana Zăvălaș) συμμετείχε στις 16 Μαΐου, στο εργαστήριο «A’luat and a’profundat in VET». Ήταν μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Υπηρεσία για τα Κοινοτικά Προγράμματα στον Τομέα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ANPCDEFP) κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων του 2022.
Το πρόσωπο που προσκλήθηκε μαζί με την Νταϊάνα Ζαβαλάς στην εκδήλωση ήταν ο χορογράφος και υπεύθυνος πολιτισμού, Κοσμίν Μανολέσκου, στενός φίλος του έργου μας. Συμμετείχαν άτομα που συμμετείχαν στην έναρξη και υλοποίηση των έργων τύπου ΕΕΚ (Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) από όλη τη Ρουμανία, ενώ οι συζητήσεις ήταν κυρίως αφιερωμένες στην ανταλλαγή των εμπειριών μεταξύ των δικαιούχων των επιχορηγήσεων Erasmus+ στον αναφερόμενο τομέα.
Περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων (16–20 Μαΐου 2022) μπορείτε να δείτε εδώ.
Ένα κομμάτι πιάνου
αφιερωμένο
στη Διεθνή Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης
Μεταξύ 23 και 29 Μαΐου 2022, όταν πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Εβδομάδα Τεχνών Εκπαίδευσης, η καθηγήτρια πιάνου και υπεύθυνη του έργου «Τeachers for SwanZ», Νταϊάνα Ζαβαλάς «χτύπησε το κουδούνι».
Αναλυτικότερα, έπαιξε ένα κομμάτι στο πιάνο, σε κάποια στιγμή κατά την οποία ταυτόχρονα πολλά άλλα άτομα που (με τη μια ή την άλλη μορφή) ήθελαν να δείξουν την υποστήριξή τους στην καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών.
Μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Κατά την έναρξη της ίδιας καμπάνιας στη Ρουμανία διοργάνωσε το Λύκειο Χορογραφίας »«Floria Capsali στις 23 Μαΐου 2022 και το Γκαλά Αποφοίτων, που έλαβε χώρα στο Εθνικό Θέατρο Οπερέτας και Μουσικής ««Ίων Δάκιαν».
Δραστηριότητες
διδασκαλίας και κατάρτισης
κατά τη διάρκεια
της «κινητικότητας»
Αφού αντιστράφηκε ολόκληρο το ημερολόγιο των δραστηριοτήτων του έργου, μετά από πολλά συναισθήματα και μια μακρά αναμονή που προκάλεσε η πανδημία, επέτρεψε το έτος 2022 την οργάνωση και τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων «κινητικότητας» που προβλέπονται στο έργο «Τeachers for SwanZ» .
Οι δραστηριότητες αυτές είχαν ένα κοινό στόχο – τη συνεχή εκπαίδευση δασκάλων μπαλέτου και δασκάλων χορού στις χώρες εταίρους, αναπτύσσοντας τις επαγγελματικές, επικοινωνιακές, ψηφιακές και διαπολιτισμικές δεξιότητές τους.
Έμμεσα, από αυτή την εκπαίδευση επωφελούνται όχι μόνο οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτέε, αλλά και μαθητές σχολών χορού, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στη «γενιά Ζ».
Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η ανησυχία για αυτή τη γενιά ενέπνευσε και τον τίτλο του έργου, που υποδηλώνει τις φιλοδοξίες των μικρών χορευτών μπαλέτου να χορέψουν στο πιο όμορφο σύμβολο της χορογραφίας – τη Λίμνη των Κύκνων.
Βουκουρέστι
«Dance4pupils» και «Dance4teachers»
Οι πρώτες εκπαιδευτικές ενότητες πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι μεταξύ τις 6 και 9 Μαΐου 2022 με διοργανωτές το Λύκειο Χορογραφίας «Floria Capsali» και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.
Στο έργο συμμετείχαν όλες οι οντότητες-εταίροι, συνολικά επάνω από 30 μαθητές και περίπου 20 δάσκαλοι.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο ξεχωριστές συνεδρίες – μια εκπαίδευση για τους δασκάλους, με τίτλο «Dance4teachers» και μία άλλη προς τους μαθητές υπό τον τίτλο «Dance4pupils».
Ανασκοπώντας τις στιγμές των τεσσάρων ημερών εντατικής προπόνησης, έχουμε την εικόνα ενός μοναδικού παζλ: Κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο χορός.
Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες εκτεινόταν από τον παραδοσιακό στο χορό χαρακτήρων κι από το μπαλέτο στο σύγχρονο χορό, καθώς στα είδη χορού που διδάσκονται στις εξειδικευμένες σχολές.
Τα ανοιχτά μαθήματα μπαλέτου
Ανοιχτά μαθήματα μπαλέτου πραγματοποίησαν η δασκάλα, Μιχαέλα Βασιλόφισι από το Λύκειο «Floria Capsali», που παρουσίασε σπουδές μπαλέτου για προχωρημένο επίπεδο, καθώς και η Λάουρα Κριστινόγιου από τα «Attitude Studios», η οποία παρουσίασε την τεχνική της πιρουέτας.
Ο χορός των χαρακτήρων παρουσιάστηκε και εξασκήθηκε μαζί με τη Μανταλίνα Μετσέβιτσι από το Λύκειο «Floria Capsali».Η Ραλούκα Μάλαρου, καθηγήτρια μπαλέτου στο ίδιο γυμνάσιο, πραγματοποίησε ένα μάθημα μπαλέτου με δασκάλους που διδάσκουν άλλα μαθήματα σε σχολές χορού.
Η ενότητα του παραδοσιακού
ρουμανικού χορού
Η ενότητα του παραδοσιακού ρουμανικού χορού παρουσιάστηκε από τους δασκάλους, Σιμόνα Παρασίβου και Κλαούντιο Στάικου από το Λύκειο «Floria Capsali».
Ο σύγχρονος χορός παρουσιάστηκε κι εξασκήθηκε μαζί με τη Σιμόνα Παρασίβου.
Η βουλγαρική ομάδα και αυτή της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας συμμετείχαν με μεγάλη διάθεση στην ενότητα των παραδοσιακών χορών, εξασκώντας μαζί μια χορευτική «παλέτα», που περιλάμβανε μαραμούρες, βουλγαρικούς και ελληνικούς χορούς.
Πολλές συνεδρίες επανεξέτασης
του χορού
Ο γνωστός χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής, Κοσμίν Μανολέσκου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες σε πολλές συνεδρίες επανεξέτασης του χορού και της ανακάλυψης νέων στρατηγικών διδασκαλίας σε αυτήν την εποχή που σημαδεύεται από την πανδημία και τον πόλεμο.
Οι ασκήσεις που συντόνισε ο Κοσμίν Μανολέσκου πραγματοποιήθηκαν σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, προωθώντας ένα ελεύθερο και μοντέρνο στυλ, κοντά στη φύση.
Ο εκπαιδευτής της σχολής υποκριτικής «Go! Bananas», Βαλεντίν Ντιτουλέσκου μίλησε προς τους δασκάλους, στους οποίους πρότεινε διάφορες διαδραστικές ασκήσεις, οι οποίες είναι εστιασμένες στην επικοινωνία, στην ηγεσία, στη σύνδεση του μυαλού και του σώματος, στον έλεγχο των συναισθημάτων και στο σχεδιασμό παιχνιδιών.
Πρόκειται για ασκήσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη.
Η ενότητα για την επικοινωνία
Η ηθοποιός, κοινωνική ακτιβίστρια και προπονήτρια, Φραντζέσκα Ντογκάρου διοργάνωσε μια ενότητα για την επικοινωνία, τις σχέσεις με τους άλλους, τη γλώσσα των συναισθημάτων και τις χειρονομίες.
Η ενότητα αυτή ολοκληρώθηκε με μια χορευτική στιγμή, μέσω της οποίας τα παιδιά επεξηγούσαν αυτό που συζήτησαν.
Το εργαστήριο υποκριτικής
Ένα εργαστήριο υποκριτικής για μαθητές και δασκάλους, με τίτλο «Το δώρο μου στον κόσμο» διοργάνωσε η ηθοποιός και εκπαιδεύτρια των «Attitude Studios», Μόνικα Σαντουλέσκου.
Η εκπαιδεύτρια, Καταλίνα Λούπου πρότεινε μια άσκηση βασισμένη στην ανεστραμμένη σχέση δασκάλου-μαθητή, προκειμένου να συζητηθεί η έννοια της κουλτούρας της αξιοπρέπειας και για να δείξει το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα αρνητικά συναισθήματα, το πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η αυτοεκτίμηση. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σύνολο ζωγραφιών και τρεις χορευτικές στιγμές από ομάδες δύο παιδιών, που δημιούργησαν τη δική τους χορογραφία.
Το εργαστήριο γνώσης και διαλόγου
Επίσης, οι δάσκαλοι συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο που επικεντρώθηκε στην προώθηση της γνώσης και του διαλόγου μεταξύ των εθνοτήτων,γλωσσών και πολιτισμών, ως βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης για τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία.
Στοιχείο που δε μπορεί να λείπει από την προετοιμασία των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν σύντομα στις παγκόσμιες σκηνές κι είναι το όραμα, που έχει η λέκτορας και εκπαιδεύτρια της ομάδας του Λυκείου «Floria Capsali», Ροντίκα Προσεπετού
Στην Εθνική Λυρική Σκηνή
του Βουκουρεστίου
Η πρώτη στιγμή έγινε στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, όπου οι ομάδες των εκπαιδευτών και των μαθητών παρουσίασαν αρκετούς ελληνικούς χορούς,αλλά η τελευταία στιγμή πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή του Βουκουρεστίου, που είναι ένα αναγνωρισμένο ίδρυμα με ιστορία άνω των 100 χρόνων.
Αποτέλεσε μια ευκαιρία για όλες τις ομάδες, καθηγητές και μαθητές, να εκφράσουν κάποιες σκέψεις στο τέλος του τετραήμερου προετοιμασίας. Η διευθύντρια του Λυκείου «Floria Capsali», Μανταλίνα Γιουργκέσκου και η υπεύθυνη του έργου, Νταϊάνα Ζαβαλάς συγκέντρωσαν πολλές εκτιμήσεις και όμορφες προτάσεις για το μέλλον.
Ρούσε
«Μίλα, χόρεψε και μάθε μαζί μου» και
«Διδάσκοντας μαζί το χορό»
Η δεύτερη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στο Ρούσε της Βουλγαρίας στα τέλη Μαΐου 2022, και περιλάμβανε δραστηριότητες σε δύο κατευθύνσεις:
🩰«Μίλα, χορεύεις και μαθαίνεις μαζί μου» (πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με και για μαθητές από τις τρεις χώρες).
🩰«Διδάσκοντας χορό μαζί», με εργαστήρια, που απευθύνονταν σε δασκάλους και εκπαιδευτές – «Διδάσκοντας μαζί το χορό».Τα εργαστήρια αυτά αφορούσαν στις νέες μεθόδους διδασκαλίας, στη συμβίωση του χορού με άλλα αντικείμενα, στη συναισθηματική νοημοσύνη και στην ψυχολογία της διδασκαλίας σε σχέση με τη γενιά Z.
Οι δραστηριότητες στο Ρούσε
Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες του Ρούσε – το Ιστορικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών, το Θέατρο του Ρούσε – και οι οποίες απεικόνισαν τις ευεργετικές συνεργασίες μεταξύ του Λυκείου Floria Capsali και των τοπικών ιδρυμάτων.
Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ιδιαίτερα την εμπειρία των Βούλγαρων συναδέλφων τους, το οργανωτικό τους πνεύμα και το κύρος που απολαμβάνουν στην πόλη.
Καθένας από τους συναδέλφους παρουσίασε ένα μοντέλο καλών πρακτικών στον τομέα της αρμοδιότητάς του:
🩰Τάνια Μπορίσοβα (παιδαγωγικές προκλήσεις, μάθηση μέσω έργων, συναισθηματική νοημοσύνη).
🩰Ντενίτσα Κραστάνοβα (αναπληρώτρια διευθύντρια, σχετικά με το διάλογο με άλλα ιδρύματα).
🩰Στανισλάβα Σπάσοβα και Ντενίτσα Άντσεβα (ψηφιακές πηγές για δασκάλους μπαλέτου).
🩰Ντεζισλάβα Ντραγκάνοβα και Στέλα Έντσεβα (μάθημα γεωγραφίας).
🩰Καλίνκα Ντοσκόνβα (αφήγηση ιστοριών).
Ο χορός
πανταχού «παρών»
Ο χορός ήταν πανταχού «παρών»:
Οι Ντενίτσα Άντσεβα, Στανισλάβα Σπάσοβα, Γιανίτσα Ντόμπρεβα και Ράντκο Προκόπιεφ συντόνισαν αρκετές συνεδρίες μπαλέτου και παραδοσιακών χορών, καθώς και τις πρόβες για τη στιγμή- έκπληξη που θα ακολουθούσε στο τέλος.
Την 1η Ιουνίου 2022, που εορτάζονταν η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, συμμετείχανόλοι οι μαθητές στο εργαστήριο «Δίδαξε με, το χορό σου!», στο οποίο έμαθαν παραδοσιακούς χορούς ο ένας από τον άλλον.
Στη συνέχεια, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην εκμάθηση των παραδοσιακών ελληνικών χορών. ΄Ήταν ένα εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. (Εκπαιδευτές ήταν οι Ιούλιαν Πιρβουλέσκου, Αλεξάντρου και Κριστίνα Σπυρίδων, Αντρέα Βιρτοπεάνου, Γκοντρίν Ροτάρου-Ντιακονέσκου, Κριστίνα Χιριακοπούλου και Ντανιέλ Μοκάνου).
Η συναυλία
Μια άλλη στιγμή που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ήταν η συναυλία που προσέφερε η βουλγαρική ομάδα, η οποία συνδύασε την οργανική μουσική, το μπαλέτο και τοπικό παραδοσιακό χορό, που παρουσίασαν οι καλύτεροι μαθητές της Εθνικής Σχολής Τεχνών «Καθηγητής Βέσελιν Στογιάνοφ».
Την τελευταία μέρα, μετά την παράδοση των βεβαιώσεων συμμετοχής από τη διευθύντρια του σχολείου, Μαρία Ντουκάνοβα, και οι 70 συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό πάρκο της πόλης, όπου ένα συνεργείο της βουλγαρικής τηλεόρασης ήταν έτοιμο για ζωντανή μετάδοση.
Όλοι όσοι ήταν παρόντες εκείνη την ώρα στο πάρκο απόλαυσαν 13 λεπτά παράστασης. Ήταν το ξαφνικό στιγμιότυπο που ετοίμασαν οι μαθητές και καθηγητές στο Ρούσε. Ένα στιγμιότυπο, που ενάλλασσε τις στιγμές του μπαλέτου, του παραδοσιακού βουλγαρικού χορού και «έκλεισε» με το συρτάκι. Μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή τη στιγμή εδώ.
Η ύστατη εκπαιδευτική ενότητα
Η ύστατη εκπαιδευτική ενότητα αφορούσε αποκλειστικά εκπαιδευτικούς και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 14 Ιουλίου 2022 στη Βιέννη, Οικοδέσποινα και διοργανώτρια της εκδήλωσης ήταν η ιδιωτική σχολή μπαλέτου «Attitude Studios – Ballet with Laura». Συμμετείχαν συνολικά 30 άτομα.
Εάν οι πρώτες τέσσερις ενότητες επικεντρώνονταν στην εμπειρία των δημόσιων λυκείων στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, στη Βιέννη είχαν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες να δουν το πώς λειτουργεί και ποιες ευκαιρίες προσφέρει μια ιδιωτική σχολή χορού. Η απόφοιτος του Λυκείου «Floria Capsali» του Βουκουρεστίου και πρώην μπαλαρίνα στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λάουρα Κριστινόγιου συνεχίζει την παράδοση της ρουμανικής εκπαίδευσης χορού με τα «Attitude Studios» στη Βιέννη.
Στα εγκαίνια, η Λάουρα Κριστινόγιου πραγματοποίησε ένα εργαστήριο για την προώθηση των δραστηριοτήτων μέσω των κοινωνικών δικτύων, που είναι μια υποχρεωτική προσπάθεια στις μέρες μας.
Εργαστήριο
για το βιεννέζικο βαλς
Δε θα μπορούσε να λείπει ένα εργαστήριο επικεντρωμένο στο βιεννέζικο βαλς και το οποίο παρουσίασε μια ειδική στον τομέα, η Ανίτα Κίντριχ.
Δε θα μπορούσε να λείπει μια ενότητα επικεντρωμένη στο χορό χαρακτήρων και την οποία παρουσίασαν η Ανκαθρίν Ντεν (Γερμανία) και η Μανταλίνα Μεντσεβίτσι (Ρουμανία).
Ένα ακόμη εξαιρετικά δυναμικό και ενδιαφέρον εργαστήριο πραγματοποίησε ο Γάλλος χορογράφος Αλέν Μίσιγκαν, ο οποίος παρουσίασε και εξασκήθηκε μαζί με τους συμμετέχοντες τις ομοιότητες και τις διαφορές του σύγχρονου και του σύγχρονου χορού. Η πρίμα μπαλαρίνα του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης και πρέσβειρα του έργου από την αυστριακή ομάδα, Λουντμίλα Κονοβάλοβα, ήταν παρούσα στα εγκαίνια, όταν οι μαθητές της σχολής παρουσίασαν μια χορευτική στιγμή.
Ένα πολύ ευρύτερο πεδίο ικανοτήτων
Όπως προβλέπεται από το έργο «Teachers for SwanZ», η βελτίωση των δασκάλων δε πρότεινε μόνο θέματα σχετικά με το μπαλέτο και το χορό, αλλά αφορούσε σ’ ένα πολύ ευρύτερο πεδίο ικανοτήτων που είναι σήμερα απαραίτητες για ένα δάσκαλο, ήτοι:
✅Η επικοινωνία με μαθητές και γονείς, με συναδέλφους ή το κοινό.
✅Οι δεξιότητες ομιλίας.
✅Το πώς να στηρίξετε ή να υποστηρίξετε ένα στόχο.
✅Η ικανότητα ελέγχου των συναισθημάτων.
✅Η ενσυναίσθηση.
✅Η συναισθηματική νοημοσύνη.
✅Οι έννοιες σχετικά με τη διεπιστημονική κοινωνική-συναισθηματική μάθηση.
✅Η καθοδήγηση των μαθητών στην εκμάθηση της δράσης και της παράστασης στη σκηνή.
✅Ήταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που παρουσίασαν:
🩰Οι Αρίνα Ζμίεβιτς, Αλεξάντρα Ζέτνερ και Μόνικα Σαντουλέσκου από τα «Attitude Studios».
🩰Οι Φραντζέσκα Ντογκάρου, Αλίνα Μουντεάνου, Καταλίνα Λούπου εκ μέρους της ομάδας του Λυκείου «Floria Capsali».
Η μελλοντική πλατφόρμα
«Teachers for SwanZ»
Στο τέλος, η υπεύθυνη έργου, Νταϊάνα Ζαβαλάς και η Ροντίκα Πρεσουπετού, εκπαιδεύτρια της συντονιστικής ομάδας, παρουσίασαν για πρώτη φορά τη μελλοντική πλατφόρμα «Teachers for SwanZ».
Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο ηλεκτρονικής μάθησης και εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε για τους δασκάλους του μπαλέτου και χορού, Στο τέλος, η Λάουρα Κριστινόγιου προσέφερε τα πιστοποιητικά συμμετοχής στο Erasmus+ σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση της Βιέννης.
Η σωματική προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια χορού δε τους εμπόδισε να συμμετάσχουν σε πολλές άλλες στιγμές που ετοίμασε ο εταίρος από την Αυστρία (επισκέψεις στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας – στο Σπίτι Wittgenstein και στο Ρουμανικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο, στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Δημαρχείο της Βιέννης, σύμβολο της πόλης).
Συμμετοχή στο Εντατικό Θερινό Σεμινάριο
του προγράμματος
«Dalcroze Certificate»
στη Ρουμανία
Η υπεύθυνη του έργου «Teachers for SwanZ» και καθηγήτρια πιάνου στο Γυμνάσιο Χορογραφίας «Floria Capsali» του Βουκουρεστίου, Νταϊάνα Ζαβαλάς συμμετείχε στο πρόγραμμα « Intensive Summer Course of the Dalcroze Certificate in Romania,» που διοργανώθηκε στις 25-29 Ιουλίου 2022 στο Μπράσοβ από το «Culture through Music Association».
Η Νταϊάνα Ζαβαλάς μίλησε στους συναδέλφους της, για το έργο μας, τους στόχους και τις δραστηριότητές του, καθώς και για τα αποτελέσματα, με τα οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα.
©Typologos.com 2022