΄Eναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Κτηματολογίου
Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024
Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 «ξεκινά» η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου-ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Φύλλο της Κυβερνήσεως -ΦΕΚ υπ΄αριθμόν 1253/Β΄21-2-2024) στην Tσιμισκή 136 στο κτιριακό συγκρότημα της ΧΑΝΘ (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310-37.05.80), όπου στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας θα παραβρεθούν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Δήλωση
του υφυπουργού
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης είναι μία εκκρεμότητα από το 2018, στην οποία βάζουμε τέλος. Από την 1η Απριλίου 2024 η Θεσσαλονίκη θα έχει επιτέλους κτηματολόγιο και θα μπορούν να κατατίθενται πράξεις ψηφιακά. Καλούμε το κόσμο, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει για αγοροπωλησίες φυσικών προσώπων τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου στο akinita.gov.gr και συνολικά τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επαγγελματίες μέσα από το ktimatologio.gov.gr» , δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Δήλωση
του προέδρου
του Ελληνικού Κτηματολογίου
«Το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο από την 1η Απριλίου 2024, όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κτηματολογικά γραφεία της χώρας που θα αναλάβει αρκετές εκκρεμότητες των καταργημένων υποθηκοφυλακείων, οι οποίες- όμως- με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων του Ελληνικού Κτηματολογίου, πρόκειται να εξαλειφθούν με ταχείς ρυθμούς.
Στο υποθηκοφυλακείο Νεάπολης παρουσιάζονταν μεγάλα προβλήματα εξυπηρέτησης με ουρές που ξεκινούσαν από τις τέσσερις τα ξημερώματα. Πολίτες και επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν ψηφιακά και γρήγορα χωρίς τη ταλαιπωρία που βίωναν τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος.
Ποιους δήμους
και ποιες περιοχές αφορά
Μετά από τη κατάργηση του έμμισθου υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης και του ειδικού άμισθου υποθηκοφυλακείου Νεάπολης θα είναι αρμόδιο το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, για τους εξής 41 προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.:
🔵ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
🔵ΠΥΛΑΙΑΣ.
🔵ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ,.
🔵ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ.
🔵ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ).
🔵ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.
🔵ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ.
🔵ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΩΝ (ΙΩΝΙΑΣ).
🔵ΠΕΥΚΩΝ.
🔵ΣΥΚΕΩΝ.
🔵ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ.
🔵ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
🔵ΑΓΧΙΑΛΟΥ.
🔵ΓΕΦΥΡΑΣ.
🔵ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
🔵ΚΥΜΙΝΩΝ.
🔵ΝΕΩΝ ΜΑΛΓΑΡΩΝ.
🔵ΣΙΝΔΟΥ.
🔵ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ.
🔵ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ.
🔵ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ..
🔵ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ.
🔵ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ.
🔵ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ.
🔵ΕΞΟΧΗΣ.
🔵ΧΟΡΤΙΑΤΗ.
🔵ΕΥΟΣΜΟΥ.
🔵ΠΟΛΙΧΝΗΣ.
🔵ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ.
🔵ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.
🔵ΛΗΤΗΣ.
🔵ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ.
🔵ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ.
🔵ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ (ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ).
🔵ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ.
🔵ΔΡΥΜΟΥ,.
🔵ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ.
🔵ΜΕΣΑΙΟΥ.
🔵ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ.
🔵ΞΗΡΟΧΩΡΙΟΥ.
🔵ΦΙΛΥΡΟΥ.
Ψηφιακές υπηρεσίες
Σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποιείται ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γραφειοκρατία και να ελαχιστοποιείται ο χρόνος των συναλλαγών.
Για τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εγγραπτέα πράξη για κτηματογραφημένα ακίνητα συστήνεται από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» η χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου από το συμβολαιογράφο τους (https://akinita.gov.gr), μέσω του οποίου η διαδικασία του νομικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε μία εργάσιμη ημέρα.
Σχετικά με τη κατάργηση
των Υποθηκοφυλακείων
Η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης φαίνεται πως «δίνει» οριστικό τέλος στη μακροχρόνια ταλαιπωρία των πολιτών και των επαγγελματιών, στις πολύωρες αναμονές και στις καθυστερήσεις, που αντιμετώπιζαν οι συναλλασσόμενοι.
Πόσα Κτηματολογικά Γραφεία
λειτουργούν στη χώρα
Μετά και την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» λειτουργούν 15 από τα 17 οριστικά κτηματολογικά γραφεία και 70 από τα 75 υποκαταστήματα τους. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η ένταξη των υπολοίπων υποθηκοφυλακείων με στόχο την ολοκλήρωση της οριστικής δομής.
«Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, με στόχο την άμεση και τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επαγγελματιών», αναφέρουν οι ιθύνοντες του συγκεκριμένου ΝΠΔΔ.
Τι πρέπει
να γνωρίζουν οι πολίτες
και οι επαγγελματίες
Οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
🔵Η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς και των αιτήσεων για τη διόρθωση των προδήλων σφαλμάτων από πολίτες και επαγγελματίες πραγματοποιούνται και ψηφιακά.
🔵Η έρευνα των επαγγελματιών στη κτηματολογική βάση γίνεται και ψηφιακά.
🔵Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών-αντιγράφων (π.χ. αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου κ.λπ.) υποβάλλονται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24).
🔵Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.
🔵Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και στις αιτήσεις καταργούνται.
🔵Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.
🔵Οι επιστροφές των αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά.
Για γενικές πληροφορίες
Για τα έντυπα των αιτήσεων και για γενικές πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, που λειτουργεί στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ktimatologio.gr.
©Typologos.com 2024