Ένα έργο αφύπνισης Το Παιχνίδι του Καλαμαριού 2
Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος- συγγραφέας
Ένα έργο για την αφύπνιση της ανθρωπότητας αποτελεί το δεύτερο μέρος της τηλεοπτικής σειράς «Το Παιχνίδι του Καλαμαριού 2- Squid Game 2», που κυκλοφορεί ήδη στο Netflix και «υπογράφει» ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Χουάνγκ Ντονγκ-Χιουκ, καθώς και το οποίο «βιάστηκαν» μερικοί να το απαξιώσουν, γιατί ακριβώς δείχνει τη ζωή, όπως αυτή πραγματικά είναι.
Η επιχείρηση
της απαξίωσης
Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει «Το Παιχνίδι του Καλαμαριού 2» να απαξιωθεί πάση θυσία στα «μάτια του κόσμου» , γιατί ως καλλιτεχνικό έργο θέτει και επεκτείνει στο δεύτερο μέρος της τηλεοπτικής σειράς, αυτό που θέλει να μεταδώσει ο δημιουργός του, δηλαδή την «πραγματική ζωή χωρίς τα φτιασίδια». Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς, γιατί τότε οι ίδιοι και οι ίδιες θα πρέπει να σκεφτούν, να προβληματιστούν, να εμβαθύνουν στον εαυτό τους και να «φέρουν» την αυτοκριτική στο προσκήνιο. Τους συμφέρει, άλλωστε, να λανσάρουν τον υποκριτικό καθρέπτη και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, για να «μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν».
Ένα έργο «επικίνδυνο»
το οποίο «ξεβολεύει»
πολλούς- πολλές
Πρέπει να απαξιωθεί, γιατί η συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά είναι ένα έργο «επικίνδυνο», το οποίο «ξεβολεύει» πολλούς- πολλές με τα σημασιολογικά νοήματά του και τους «ρίχνει κατάμουτρα» τον αληθινό εαυτό τους κι όχι την υποκριτική μάσκα, που «φορούν» στο θέατρο της κοινωνίας.
Και είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός ότι το «άφησαν» ως έργο να προβληθεί σε μια εμπορική πλατφόρμα, όπως είναι το Netflix, γιατί ίσως οι ιθύνοντες αυτής δεν πίστευαν πως θα «τύχει» της τόσο μεγάλης θεαματικότητας σε κάθε πλευρά του πλανήτη.
Ένας δημιουργός
γνώστης της ιστορίας
Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος του σήριαλ, Χουάνγκ Ντονγκ-Χιουκ φαίνεται ξεκάθαρα και στο δεύτερο μέρος της ροής του έργου ότι είναι πολύ καλός γνώστης της παγκόσμιας πολιτικής και της οικονομικής ιστορίας του πλανήτη, αλλά και της χώρας του, της Νότιας Κορέας.
Δε διστάζει, λοιπόν, στο δεύτερο μέρος της τηλεοπτικής σειράς «Το Παιχνίδι του Καλαμαριού 2- Squid Game 2» να εμβαθύνει ακριβώς στη θεματολογία της πραγματικής ζωής, χωρίς να «ακολουθεί» την «πεπατημένη» της επανάληψης του πρώτου μέρους.
Τα σημασιολογικά στοιχεία
Όπως στο πρώτο μέρος του έργου προέβλεψε ως δημιουργός την άνοδο των ακραίων δυνάμεων στον πλανήτη μέσα από τη σκηνή των κρεματόριων, μας «λέει τώρα στα ίσια» ότι «χωρίς συνεργούς δε συντελείται το έγκλημα».
Έτσι, μας παρουσιάζει:
1.
Το πως «αλιεύονται» οι φρουροί του παιχνιδιού ανάμεσα στους ανθρώπους της καθημερινότητας και τη τιμωρία, που τους περιμένει αν αυτοί ή αυτές παραβούν τους κανόνες.
2.
Το πως μια επανάσταση ή μία εξέγερση υπονομεύεται πάντοτε από τα έσω από τους ανθρώπους, που υποδύονται τους εξεγερμένους και «σπέρνουν τον ιό» της ήττας.
3.
Το πως ένα καρουσέλ είναι η ίδια ζωή κατά την οποία οι άνθρωποι λόγω της απληστίας «ποδοπατούν» την κάθε έννοια εξανθρωπισμού, για να επιβιώσουν και να «κλειστούν» ύστερα με ασφάλεια στις θύρες των μικρών δωματίων τους.
4.
Το πως πάντοτε ο ιδεαλιστής, Λι Τζουνγκ -Τζάε (Lee Jung-jae), που ενσαρκώνει ξανά το κεντρικό ήρωα, θα υποστεί τις συνέπειες της πράξης του.
5.
Το πως η κάθε εξέγερση πρέπει να έχει και την εξωτερική βοήθεια, για να πετύχει, ειδάλλως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Εντούτοις, και η εξωτερική βοήθεια μπορεί να έχει τους εσωτερικούς «σαμποτέρ» της, οι οποίοι είναι οι άνθρωποι πέραν από πάσης υποψίας, που σου κάνουν το φίλο, αλλά θα σε υπομονεύσουν την πιο κρίσιμη στιγμή.
6.
Υφίσταται μεγάλη δυσκολία στο να αποδεχθούν όλοι οι άνθρωποι το πως θέλει ο κάθε άνθρωπος να εμφανίζει τον εαυτό του. Η αποδοχή του άλλου ή του διαφορετικού από τη κοινωνική νόρμα ως εικόνα και ως πραγματικότητα δεν έχει «κατακτηθεί» ακόμα για την ανθρωπότητα.
Το που βρίσκονται αυτές κι άλλες σημασιολογικές αναφορές εν τη ροή του σεναρίου θα «αφήσουμε» να τις ανακαλύψετε οι ίδιοι και οι ίδιες.
Δύο «δυνατές»
σημασιολογικές σκηνές
«Το Παιχνίδι του Καλαμαριού 2- Squid Game 2» εμπεριέχει ως τηλεοπτική σειρά πολλές «δυνατές» σημασιολογικές σκηνές, αλλά στη μνήμη του γράφοντος αποτυπώθηκαν ιδιαίτερα οι εξής και οι οποίες δείχνουν τη μεγάλη αξία του όλου καλλιτεχνικού εγχειρήματος:
1.
Η σκηνή με τον άνδρα, που στρατολογεί τους παίκτες του παιχνιδιού και ο οποίος πηγαίνει στους άστεγους κραδαίνοντας στο ένα χέρι ένα σάντουιτς και στο άλλο ένα απόκομμα τυχερού παιχνιδιού. Η πλειοψηφία των αστέγων προτιμά να παίξει το τυχερό παιχνίδι, παρά να καταναλώσει το σάντουιτς και να επιβιώσει εκείνη τη στιγμή.
Μόνον ένας άστεγος καταναλώνει το σάντουιτς και τότε ο στρατολόγος «ποδοπατά» όλα τα υπόλοιπα σάντουιτς, γιατί πραγματικά θεωρεί ότι οι παρίες της ζωής δεν αξίζουν της βοήθειας. Είναι μια σκηνή, που μας δείχνει το πόσο η αξία της γρήγορης απόκτησης των χρημάτων έχει διαβρώσει τους πάντες!
2.
Η σκηνή κατά την οποία ο κεντρικός ήρωας, Λι Τζουνγκ -Τζάε απαντά στην ερώτηση του φίλου, γιατί «δεν προτίμησε ο ίδιος ως νικητής του παιχνιδιού να πάρει τα 45,6 δισεκατομμύρια γουόν και να εξαφανιστεί;».
Προσέξτε, ο ήρωας απαντά: «Δεν ήθελα να πάρω ματωμένα χρήματα. Χρήματα για τα οποία πέθαναν άνθρωποι». Δηλαδή, δεν αρνείται ο ίδιος την αξία του χρήματος, αλλά «βάζει την εξής κόκκινη γραμμή»:
Άλλο είναι το να κερδίσεις χρήματα με την αξία και τον κόπο σου κι άλλο είναι να τα κερδίσεις «πατώντας επί πτωμάτων», εξαπατώντας, προδίδοντας και προσποιούμενος ότι παραμένεις καλός άνθρωπος. Εν ουσία, μας λέγει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης πως είναι πολύ δύσκολο σε ετούτη τη ζωή το να μείνεις πραγματικά άνθρωπος με Α κεφαλαίο.
Ρεσιτάλ ερμηνειών
Δε θα αναφερθούμε αναλυτικά στις ερμηνείες των ηθοποιών, γιατί θαρρούμε πως όλοι και όλες ενστερνίστηκαν το καλλιτεχνικό όραμα του σκηνοθέτη-σεναριογράφο, Χουάνγκ Ντονγκ-Χιουκ, καθώς και απέδωσαν με πιστότητα το όλο σύμπαν του.
Και έπεται συνέχεια
Μέσα στο 2025 αναμένεται να «κυκλοφορήσει» και το τρίτο μέρος της τηλεοπτικής σειράς «Το Παιχνίδι του Καλαμαριού», το οποίο περιμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον και αν θα δώσει ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Χουάνγκ Ντονγκ-Χιουκ τη «λύση του γρίφου» ή θα προτιμήσει να «αφήσει» να αιωρούνται μετέωρα οι απαντήσεις για τα καίρια ερωτήματα της ανθρωπότητας.
Πάντως, μέχρις και εδώ ο Χουάνγκ Ντονγκ-Χιουκ μας προσφέρει ένα έργο αφύπνισης, που μας θυμίζει αυτό που είχε περιγράψει ο μεγάλος συγγραφέας, Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ σε ένα μυθιστόρημά του ως το «κνούτο» της ανθρωπότητας και το οποίο δεν αφήνει τους ανθρώπους να δουν τον πραγματικό καθρέπτη της ζωής.
Εν ολίγοις, αξίζει να δείτε και να απολαύσετε «Το Παιχνίδι του Καλαμαριού 2- Squid Game 2», γιατί πραγματικά απεικονίζει και εμβαθύνει στην εικόνα της κοινωνίας, καθώς και αποδίδει την ιστορία της ανθρωπότητας.
©Typologos.com 2024