Εμφάνιση και άγχος των γνωριμιών
Πως η σωματική διάπλαση
μπορεί να επηρεάσει
τα ραντεβού για τους
νεαρούς ενήλικες
(άνδρες ή γυναίκες)
Συντάκτης: Νίκος Μόσχοβος
Είστε νέος ή νέα: Ανησυχείτε για την εμφάνισή σας, όταν πρόκειται να βγείτε ένα ραντεβού; Τότε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να υποφέρετε από άγχος!
Το αποτέλεσμα
μιας έρευνας
Αυτό ανακάλυψε μια επιστημονική έρευνα, που διενεργήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Άνγκλια Ράσκιν ARU), Βίρεν Σουάμι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εικόνα του Σώματος-Body Image».
Η αγωνία
των ραντεβού
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ερευνητική εργασία, που έγινε ποτέ σχετικά με την εικόνα του σώματος και το άγχος των ραντεβού. Το άγχος των ραντεβού ορίζεται ως η αγωνία που συσχετίζεται με τις αλληλεπιδράσεις, οι οποίες ενδέχεται να σημειωθούν με τις πιθανές ρομαντικές παρτενέρ ή με τους ενδεχόμενους συναισθηματικούς συντρόφους
Το κοινωνικό άγχος
Η έρευνα κατέδειξαν πως η πιθανότητα εμφάνισης του κοινωνικού άγχους είναι μεγαλύτερη σε εκείνους τους ανθρώπους, που δείχνουν μεγαλύτερο και περισσότερο προσανατολισμό στο πως θα εμφανιστούν σε μια συνάντηση. Το κοινωνικό άγχος αφορά στην ανησυχία, που εμφανίζεται για την υφιστάμενη φυσική εμφάνιση, ότανκάποιος ή και κάποια θα πρέπει να «δώσει το παρών» σε μια κοινωνική κατάσταση ή εκδήλωση.
Ραντεβού κι άγχος
Το συγκεκριμένο στρες συνδέεται και με τις άλλες δυο μορφές άγχους, που συσχετίζονται με τα ραντεβού. Αυτές είναι:
🔴Ο φόβος των αρνητικών αξιολογήσεων.
🔴Η κοινωνική δυσφορία.
Για τις δυο αυτές μορφές άγχους διαπιστώθηκε πως δε διαφέρουν τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες!
Η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν 501 ετεροφυλόφιλοι νεαροί κι ετεροφυλόφιλες νεαρές ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο, με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη.
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη μέτρηση των πτυχών της εικόνας του σώματος, του κοινωνικού άγχους και του στρες, που είχαν στα ραντεβού.
Τους ζητήθηκε, δε, να βαθμολογήσουν τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους, με δηλώσεις του τύπου:
«Πριν βγω δημόσια, παρατηρώ πάντα πώς φαίνομαι».
«Όταν πρόκειται να δείξω τη σωματική διάπλαση ή και τη σιλουέτα μου σε άλλους, είμαι ντροπαλός ή ντροπαλή».
«Είμαι φοβάμαι ότι το άτομο με το οποίο βγαίνω θα βρει το λάθος σε εμένα».
Χρειάζονται
στοχευμένες παρεμβάσεις
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους στα πλαίσια των συναντήσεων γνωριμιών.
Ο λόγος είναι ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις «παίζουν» πολύ σημαντικό ρόλο στη κοινωνική και στη συναισθηματική ανάπτυξη των νεαρών ανδρών ή γυναικών.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το άγχος των γνωριμιών μπορεί να «οδηγήσει» στην εμφάνιση διάφορων προβλημάτων ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς.
Δήλωση του πρώτου ερευνητή
«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μας δείχνουν ότι η ανθυγιεινή προσήλωση στην εμφάνιση συσχετίζεται με το κοινωνικό άγχος της σωματικής διάπλασης. Όσοι κι όσες έχουν υψηλά επίπεδα άγχους κοινωνικής σωματικής διάπλασης φοβούνται περισσότερο.Είναι ακόμη πιθανότερο να εκλάβουν αρνητικές αξιολογήσεις από τους άλλους ή τις άλλες στα πλαίσια των γνωριμιών, ενώ είναι πιο πιθανό να βιώσουν μία μεγαλύτερη κοινωνική δυσφορία, όταν αλληλοεπιδρούν με τους πιθανούς ρομαντικούς συντρόφους (άνδρες ή γυναίκες)», δήλωσε ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Άνγκλια Ράσκιν (ARU), Βίρεν Σουάμι ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Καθόλου ασήμαντα ζητήματα
η εμφάνιση και το σώμα
για τους νεαρούς ή τις νεαρές
«Το ραντεβού μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για αυτά τα άτομα και είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν καταστάσεις και δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να εξεταστεί το σώμα και η εμφάνισή τους, όπως συμβαίνει στα πρώτα ραντεβού.
Αυτά τα ζητήματα δεν είναι καθόλου ασήμαντα για τους νεαρούς ενήλικες.
Γνωρίζουμε ότι τα σημαντικά επίπεδα άγχους και αγωνίας σχετικά με τα ραντεβού μπορεί να «οδηγήσουν» σε διάφορα ζητήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς, όπως είναι:
🔴Η χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.
🔴Η φτωχότερη σεξουαλική ανάπτυξη.
🔴Τα αισθήματα μοναξιάς.
🔴Η έλλειψη της αυτοπεποίθησης και της διεκδίκησης.
🔴Η αναστολή στην αναζήτηση ρομαντικών σχέσεων», εξήγησε ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας.
Η πρόταση
του καθηγητή
Κατά τον ίδιο, είναι χρήσιμο να εξεταστούν οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση και τη μείωση των ανησυχιών που βασίζονται στην εμφάνιση και να εξακριβωθεί το κατά πόσο βοηθούν στην ελάττωση του άγχους των γνωριμιών.
Ως επιστήμονας προτείνει να εξεταστούν βαθύτερα:
✅Οι τεχνικές ενίσχυσης της συμπόνιας προς τον εαυτό.
✅Οι θεραπείες που βασίζονται στην επίγνωση.
©Typologos.com 2022