΄Eκθεση «Ira Waldron. Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα

20 Ιουνίου 

1 Σεπτεμβρίου 2024

ira_waldron

Η Ira Walrdron έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2023, αλλά αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αμιγώς διεθνούς καλλιτεχνικής παρουσίας που δεν επαναπαύθηκε ποτέ σε κανένα καλλιτεχνικό στερεότυπο ή στυλ. Φωτογραφία: ©MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Η πρώτη μετά θάνατον έκθεση έργων της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας, Άιρα Γουόλντρον ( Ira Waldron) υπό το τίτλο «Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ» εγκαινιάζεται  στις 8 το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2024  από το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά  (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο) στην Αθήνα, όπου θα διαρκέσει έως και τις 1 Σεπτεμβρίου 2024.

Τέσσερις Καλλιτέχνιδες

Τέσσερις Στάσεις

Πρόκειται για τη «δεύτερη στάση» των εικαστικών δρώμενων του αφιερώματος με τίτλο «Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις» και στη συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιαστούν δημιουργίες της αείμνηστης δημιουργού μέσω των οποίων εξέφραζε βαθύτατα πολιτικά νοήματα.

Οι φιλότεχνοι-φιλότεχνες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά, υφασμάτινες συνθέσεις και γραφιστικές δημιουργίες.

Μια «ανήσυχη» καλλιτέχνιδα

Η Ira Walrdron έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2023,  αλλά αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αμιγώς διεθνούς καλλιτεχνικής παρουσίας που δεν επαναπαύθηκε ποτέ σε κανένα καλλιτεχνικό στερεότυπο ή στυλ. Ήταν μια καλλιτέχνιδα πολλαπλών εκφραστικών μέσων, επιλογών και οπτικών, η οποία αντίκριζε την ιστορία, τη κοινωνία, την αγορά της τέχνης και τη κάθε καλλιτεχνική έκφανση μέσα από εξαιρετικά υψηλής ευαισθησίας συχνότητες.

Η διαδρομή

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη τέχνη στο Λονδίνο, τη Μόσχα και το Παρίσι.Πραγματοποίησε εκθέσεις στη δυτική Ευρώπη ή στη Ρωσία και συμμετείχε σε πολυάριθμα διεθνή εγχειρήματα.Τα έργα της αλησμόνητης καλλιτέχνιδας βρίσκονται σήμερα σε δημόσιες και σε ιδιωτικές συλλογές.

Η ίδια χρησιμοποίησε ποικίλα μέσα, όπως είναι η ζωγραφική, οι εγκαταστάσεις, οι φωτογραφίες, μεταξοτυπίες, οι ανθρωπόμορφες πορσελάνες, τα κεντήματα. Μέσω αυτών έθιξε με ριζοσπαστικό τρόπο και με σκοτεινό χιούμορ διάφορα κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια των συμβάσεων, καθώς και των προκαταλήψεων. Το χιούμορ, ο παιγνιώδης χαρακτήρας και η τόλμη είναι  τα χαρακτηριστικά που «διατρέχουν» το έργο της.

Μέλος

μιας ευρύτερης

διεθνούς καλλιτεχνικής

κοινότητας

Ως  δημιουργός και ως μέλος μιας ευρύτερης διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας σε περισσότερους από ένα τόπους (Ρωσία, Μεγάλη  Βρετανία, Γαλλία) μπόρεσε άφοβα  η ίδια και με ιδιόρρυθμο χιούμορ να «σταθεί παντού». Ως καλλιτέχνιδα  «κινήθηκε» με άνεση σε εκφραστικά μέσα, τεχνικές, υλικά και στυλ,  αφού εντέλει ήταν  μια αμιγώς εννοιολογική εικαστική προσωπικότητα.

you cant live in this world 2016

you cant live in this world 2016.«Δεν μπορείς να ζεις σε αυτό τον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πας», 2016, assemblage μικτής τεχνικής, 60x30x17 εκατοστά. Φωτογραφία: ©MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Σχετικά

με την έκθεση

Η έκθεση τιμά τη σημαντική αυτή καλλιτέχνιδα και τη συστήνει ξανά στο ευρύ κοινό. Παράλληλα επιχειρείται μια αποτίμηση και παρουσίαση της ιδιότυπης καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας της Ira Walrdron μέσα από έργα της πρώιμης, της μέσης και της ύστερης δημιουργικής ζωής της. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η μεγάλη δωρεά 300 έργων της, που έκανε η ίδια προς το MOMus  και η οποία  ολοκληρώθηκε το 2023λίγο πριν το θάνατό της.

Πολλά από αυτά τα έργα παρουσιάζονται στη παρούσα έκθεση, με την αμέριστη αρωγή και την πάντα δημιουργική διάθεση του συζύγου της Ira Waldron, του Σάιμον Γουόλντρον (Simon Waldron).

Τα έργα

της Ira Waldron

Έργα της Ira Waldron, βρίσκονται σήμερα σε δημόσιες και σε ιδιωτικές συλλογές, δηλαδή:

Στο γαλλικό Centre Pompidou.

Στη Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov.

Στο Εθνικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Μόσχα.

Στο Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

Στη Φινλανδική Εθνική Πινακοθήκη στο Ελσίνκι.

H Ira Waldron συμμετείχε σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, το  2018  παρουσίασε την ατομική έκθεση με τίτλο «Interstices»  στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, (το οποίο ονομάζεται τώρα MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών).

Μια παραγωγή του

MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά

Η έκθεση είναι η δεύτερη παραγωγή του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά για το 2024 και εντάχθηκε  σε μια σειρά εκθέσεων υπό τη μορφή αφιερώματος με τίτλο «Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις», στο οποίο πρωταγωνιστούν γυναίκες εικαστικοί και γυναίκες επιμελήτριες.

Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός της τέχνης, Αρετή Λεοπούλου.

©Typologos.com 2024