Έκθεση προς τιμήν του Ρενάτο Μόρντο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25 Ιανουαρίου– 19 Φεβρουαρίου 2023
Τη ζωή και το έργο του εμβληματικού πρώτου σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εξιστορεί η έκθεση με τίτλο «Ρενάτο Μόρντο: Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», που θα «φιλοξενήσουν» το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2023 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Διπλά εγκαίνια
Τα διπλά εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 5.30 το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου 2023 στο Ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη και στις 7 το βράδυ της ίδιας ημέρας στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διοργανωτές
Η έκθεση διοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με:
✅Το Ινστιτούτο Γκαίτε.
✅Τη Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου.
✅Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών.
Τα εκθέματα
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι «σταθμοί» στη ζωή του σπουδαίου σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας, ενώ δίδεται έμφαση στις συνέπειες που είχε για τον ίδιο η γερμανική κατοχή στην Αθήνα, καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Συντελεστές
Την έκθεση επιμελήθηκε ο ελληνιστής, Τόρστεν Ίσραελ (Μάνχαιμ και Αθήνα).
Δημιουργήθηκε, δε, σε συνεργασία με:
🔵Τον Ούβε Μπάντερ (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου).
🔵Τη Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στο Ρήνο).
Την υλοποίηση της έκθεσης υποστηρίζουν κι άλλοι εταίροι από το ομόσπονδο κρατίδιο, όπως είναι το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).
Λίγα λόγια
για τον Ρενάτο Μόρντο
Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από τη Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– εγκατέλειψε τη Γερμανία στα τέλη του 1932 λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές.
Τελικά, κατέφυγε το 1939 στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τότε τραγουδίστρια της όπερας, Μαρία Κάλλας.
Επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα μετά από την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό ομώνυμο έργο, στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε.
Μετά από το πόλεμο εργάστηκε ο κορυφαίος σκηνοθέτης σε θέατρα στη Τουρκία, στην Αυστρία και στο Ισραήλ.
Από το 1952 έως και το 1955 διετέλεσε διευθυντής της όπερας στη πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάιντς.
Ώρες λειτουργίας
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό:
🎶Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τις εξής ημέρες: Δευτέρα – Κυριακή 10:00-20:00.
🎶Στο Ινστιτούτο Γκαίτε: Δευτέρα 10.00 – 14.00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 – 19.00, Παρασκευή 15.00 – 19.00 και κάθε 2ο Σάββατο του μήνα 09.00 – 13.30.
©Typologos.com 2023