Εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστήριξης για τις γυναίκες με βλάβη νωτιαίου μυελού πραγματοποιείται ήδη στην Πιερία
Στο πλαίσιο
του έργου «SUPPORT»
του ΑΠΘ
‘Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστήριξης για τις γυναίκες με βλάβη νωτιαίου μυελού υλοποιείται ήδη έως και τις 29 Αυγούστου 2024 μέσω του έργου «SUPPORT» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο Κολινδρό Πιερίας (ξενοδοχείο «Πιερίδες Μούσες»).
Τι περιλαμβάνει
το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
♦Εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής.
♦Τεχνικές χειρισμού αναπηρικού αμαξιδίου.
♦Τεχνικές μεταφοράς.
♦Ενδυνάμωση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
Τις συμμετέχουσες υποστηρίζουν ομότιμοι εκπαιδευτές και εξειδικευμένο προσωπικό.
Το έργο «SUPPORT»
του ΑΠΘ
Η όλη εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου του ΑΠΘ με τίτλο: «Υποστήριξη – Εκπαίδευση υποστήριξης του νωτιαίου μυελού από ομότιμους για γυναίκες (SUPPORT – Spinal cord injUry Peer supPORT training for women)», που προωθεί την ισότητα και την ενδυνάμωση για τις γυναίκες με βλάβη του νωτιαίου μυελού. Η δράση αυτή ενισχύει συγχρόνως τις αρχές της ανεξάρτητης διαβίωσης και την αξία της ομότιμης υποστήριξης.
Η ισότητα των ατόμων
Η ισότητα των ατόμων και το δικαίωμα στη μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές ορίζονται στο Κεφάλαιο 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απαγορεύει τη διάκριση βάσει κριτηρίων, όπως είναι το φύλο, η αναπηρία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Ωστόσο, τα ανάπηρα άτομα, και ιδιαίτερα οι γυναίκες με αναπηρία, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω του αποκλεισμού και της διπλής διάκρισης.
Οι τρείς
βασικοί στόχοι του έργου
Σε αυτό το πλαίσιο «έρχεται» το έργο να ενισχύσει τις γυναίκες με βλάβη νωτιαίου μυελού αποσκοπώντας στους εξής τρεις βασικούς στόχους:
1.
Ο πρώτος στόχος είναι η ενδυνάμωση των γυναικών με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες με αναπηρία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της διπλής διάκρισης που βιώνουν στη καθημερινή ζωή τους.
2.
Ο δεύτερος στόχος είναι η συνηγορία για την ανάπτυξη της υποστήριξης ομότιμων. Το έργο «SUPPORT» προωθεί την ομότιμη υποστήριξη, υπογραμμίζοντας τη σημασία, που έχει αυτή στη κοινωνική ενσωμάτωση και στην ψυχική ενδυνάμωση των ανθρώπων με αναπηρία.
3.
Ο τρίτος στόχος αφορά στην ενημέρωση για τη σημασία της μετά-αποκατάστασης. Μέσω του συγκεκριμένου έργου θα διαχυθούν πληροφορίες για τη σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης και αποκατάστασης μετά εκ της εξόδου από το νοσοκομείο.
Η υλοποίηση του έργου
Το έργο υλοποιείται από την Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων (ΕΕΕΚΔ), σε συνεργασία με το σωματείο ατόμων με κινητική αναπηρία «Άλλη Όψη».
Το έργο «SUPPORT» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος « Οικοδομώ- Οικοδόμηση ενός ισχυρού και δημοκρατικού πολιτικού χώρου (BUILD – Building a robust and democratic civic space(», με φορέα υλοποίησης την ΕΕΕΚΔ και εταίρο το σωματείο «Άλλη Όψη».
Το «BUILD» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το NGO Support Centre – Cyprus, μέσω του προγράμματος με τίτλο: « Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες (Citizens, Equality, Rights and Values-CERV)».
©Typologos.com 2024