Εκδήλωση με τίτλο «Σεξουαλική Βία Κατά των Γυναικών» στη Κύπρο

Αναδείχθηκαν τα ζητήματα

που αφορούν

στην ισότητα των φύλων

ekilosi-me-titlo-i-sexoualiki-via-kata-ton-gynaikon-stin-Kypro

Τα ζητήματα, που αφορούν στην ισότητα των φύλων και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναδείχθηκαν μέσα από την εκδήλωση με τίτλο: «Σεξουαλική Βία Κατά των Γυναικών», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

Τα ζητήματα, που αφορούν στην ισότητα των φύλων και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναδείχθηκαν μέσα από την εκδήλωση με τίτλο: «Σεξουαλική Βία Κατά των Γυναικών», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Διοργανωτές

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν:

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Το Γραφείο Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Ομάδα Ισότητας Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου-καθηγητής, Τάσος Χριστοφίδης.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και αναπληρωτής καθηγητής, Κώστας Παρασκευά.

Η εκδήλωση αποτελούνταν από δύο θεματικές ενότητες.

Στη καθεμιά  εξ αυτών παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από εξειδικευμένους ομιλητές και εξειδικευμένες ομιλήτριες.

Το πρώτο μέρος

της εκδήλωσης

Στο πάνελ του πρώτου μέρος της εκδήλωσης «βρέθηκαν»:

Η επιστημονική διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), Άντρη Ανδρονίκου.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου,  Ζέλεια Γρηγορίου.

Η προϊσταμένη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (ΚΕΨΥ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και εγγεγραμμένη κλινική ψυχολόγος, Ελένη Καραγιάννη.

Ο καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Το συντονισμό της συζήτησης του πρώτου πάνελ είχε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης.

Ο ρόλος των στερεοτύπων

στη διαιώνιση της βίας

κατά των γυναικών

Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες «στάθηκαν» στο ρόλο, πουδιαδραματίζουν τα στερεότυπα στη διαιώνιση της βίας κατά των γυναικών και στις προκλήσεις, οι οποίες  ανακύπτουν κατά τη διάρκεια  της νομικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στο κυπριακό δίκαιο.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για την ψυχοκοινωνική πλαισίωση της σεξουαλικής βίας σε βάρος των γυναικών θυμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην εις βάθος κατανόηση των επιπτώσεων της σεξουαλικής βίας.

Η θεματική αυτή εμπλουτίστηκε από την αποτύπωση των εμπειριών γυναικών θυμάτων σεξουαλικής βίας που έχουν αποταθεί στο ΣΠΑΒΟ. Εν τη ροή της συζήτησης επισημάνθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θύματα στην αναζήτηση προστασίας και στήριξης.

Το δεύτερο μέρος

της εκδήλωσης

Στο πάνελ του δευτέρου μέρους της εκδήλωσης ήταν:

Ο δικηγόρος και φοιτητής διδακτορικού επιπέδου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκος Ζένιου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου-δικηγόρος, Αργεντούλα Ιωάννου.

Η δικηγόρος και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κυριακή Χαραλάμπους.

Το  συντονισμό της συζήτησης του δεύτερου πάνελ είχε ο καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Οι νομικές αναλύσεις

σχετικά με το

έγκλημα του βιασμού

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης «εστίασε»  στις νομικές αναλύσεις σχετικά με το έγκλημα του βιασμού στην Κυπριακή νομολογία και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία  κριτική επισκόπηση του περί της μη συναινετικής χρήσης προσωπικού υλικού σεξουαλικού περιεχομένου στο νόμο του 2024, «ανοίγοντας» συγχρόνως τη συζήτηση γύρω από τα νομικά κενά και τις προοπτικές προστασίας των θυμάτων.

 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συμμετείχαν ενεργά, οι παρευρισκόμενοι και οι παρευρισκόμενες αναπτύσσοντας ένα  ουσιαστικό διάλογο με τα μέλη του πάνελ κι ενισχύοντας τη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών.

©Typologos.com 2025