Εκδήλωση Ιωνικής Εστίας για τα 100 χρόνια μνήμης

Με ομιλία για τη

Μικρασιάτισσα Γυναίκα

από τη δρα Αδελαΐδα Ισμυρλιάδου

και συναυλία  acapella 

του σχήματος Motetii

jpeg-optimizer-ioniki-estia-logo

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια μνήμης από τη μικρασιατική καταστροφή με ομιλία για τη Μικρασιάτισσα Γυναίκα από τη δρα  Αδελαΐδα Ισμυρλιάδου και συναυλία μελωδιών του Γιάννη Κωνσταντινίδη θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Σμυρναίων – Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2022  στην αίθουσα εκδηλώσεων του, στη Θεσσαλονίκη

Οι θύμησες θα «αναδυθούν» μέσα από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια μνήμης από τη μικρασιατική καταστροφή με ομιλία για τη Μικρασιάτισσα Γυναίκα από τη δρα  Αδελαΐδα Ισμυρλιάδου και συναυλία μελωδιών του Γιάννη Κωνσταντινίδη θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Σμυρναίων – Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2022  στην αίθουσα εκδηλώσεων του, στη Θεσσαλονίκη (συμβολή των οδών Μιχαήλ Ψελλού 16 και Βιτσέντζου Κορνάρου). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το πρώτο μέρος

της εκδήλωσης

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα μιλήσει η διδάκτωρ Ιστορίας και επίτιμη σχολική σύμβουλος φιλολόγων, Αδελαΐδα Ισμυρλιάδου, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Η Μικρασιάτισσα Γυναίκα».

Το δεύτερο μέρος

της εκδήλωσης

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα εμφανιστεί το φωνητικό σύνολο «Motetii», το οποίο υπό τη διεύθυνση του μαέστρου χορωδίας, ενορχηστρωτή και πιανίστα, Ιωάννη – Ραφαήλ Τομπαζίδη θα αποδώσει «Τα Μικρασιατικά» του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Βιογραφικό

της  Δρος Αδελαΐδας Ισμυρλιάδου 

Η Δρ. Αδελαΐδα Ισμυρλιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα, όπου έκανε και τις εγκύκλιες σπουδές της.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα την « Ένταξη των Μικρασιατών – Προσφύγων στην Ελληνική Κοινωνία». Ως διδακτορικό θέμα πραγματεύτηκε η ίδια τον «Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου» και ειδικά της πόλεως Κορυτσάς και τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.Έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διακρατικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Αλβανίας για τα σχολικά βιβλία. Aπό την Ακαδημία Αθηνών έχει βραβευθεί για το σύνολο του έργου της.

Έχει διδάξει «Ιστορία και Διδακτική» στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.

Μετείχε επί πολλά χρόνια στο Κέντρο Έρευνας Σχολικού Βιβλίου και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με πρόεδρο τον καθηγητή, Π. Ξωχέλλη.

Έχει υπηρετήσει επί σειρά  ετών ως σχολική σύμβουλος φιλολόγων,  από όπου και αφυπηρέτησε.

Βιογραφικό

του Μικρασιάτη συνθέτη

Γιάννη Κωνσταντινίδη

jpeg-optimizer-Kostas-Giannidis-Giannis-Konstantinidis

Ο  αείμνηστος Έλληνας Μικρασιάτης συνθέτης, Γιάννης Κωνσταντινίδης (21 Αυγούστου 1903 – 17 Ιανουαρίου 1984)

Ο  αείμνηστος Έλληνας Μικρασιάτης συνθέτης, Γιάννης Κωνσταντινίδης (21 Αυγούστου 1903 – 17 Ιανουαρίου 1984) έγινε  περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης διαπρέποντας στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού.

Με το πραγματικό του επώνυμο υπέγραφε τα έργα του στη «σοβαρή» (συμφωνική) μουσική. Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης ήταν ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες, μαέστρους και πιανίστες.

Λίγα λόγια για το  

«Motetii Vocal Ensemble»

Το φωνητικό σύνολο «Motetii» ιδρύθηκε το 2019 και αποτελείται από έντεκα μέλη, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τελειόφοιτοι και απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 Το ρεπερτόριο του συνόλου εκτείνεται χρονολογικά από τον 16ο αιώνα μέχρι και τον 21ο, με έμφαση στην αναγεννησιακή και νεοελληνική εργογραφία.

 Στόχος του καλλιτεχνικού γκρουπ είναι η ανάδειξη του πλούτου του πολυφωνικού acapella τραγουδιού ανά τους αιώνες, μέσα από τη μελέτη και την ερμηνεία του.

Η πρώτη εμφάνιση του συνόλου πραγματοποιήθηκε το 2019  στα πλαίσια των εργασιών  του 7ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Ε στην Αθήνα. Την 11μελή ομάδα μουσικών διευθύνει ο μαέστρος χορωδίας, ενορχηστρωτής και σολίστ πιάνου, Γιάννης-Ραφαήλ Τομπαζίδης.

Πρόγραμμα

Εκδήλωση για τα

100 χρόνια μνήμης

Που

Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2022  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Σμυρναίων – Μικρασιατών «Η Ιωνική Εστία» (συμβολή των οδών Μιχαήλ Ψελλού 16 και Βιτσέντζου Κορνάρου) στη Θεσσαλονίκη.

Α’ Μέρος

Ομιλία της κ. Αδελαΐδας Ισμυρλιάδου.

(Διδάκτωρ Ιστορίας, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων) με θέμα: Η Μικρασιάτισσα Γυναίκα.

Β’ Μέρος

Συναυλία του Φωνητικού Συνόλου MOTETIΙ με «Τα Μικρασιατικά» του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Υπό την διεύθυνση του μαέστρου, Ιωάννη – Ραφαήλ Τομπαζίδη.

(Μαέστρος χορωδίας, Ενορχηστρωτής, Πιανίστας),

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρατεθεί μικρή δεξίωση- μπουφές.

©Typologos.com 2022