Διεθνές Συνέδριο για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις 15-16 Μαΐου 2024 στο ΑΠΘ
Για μια ουσιαστική ανάλυση
των προκλήσεων
που αντιμετωπίζει
η Ευρωπαϊκή Ένωση
Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή δημοκρατία ενόψει των ευρωεκλογών του 2024» θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ «European Studies (ESIS)» την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 στην 2η αίθουσα του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συν-διοργανωτές
Συν-διοργανωτές είναι:
♦Το Τμήμα Πολιτισμού, Πολιτικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο.
♦Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
♦Το Κέντρο Μελέτης της Πολιτικής (Cevipol) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών- Université Libre de Bruxelles (ULB).
Οι σκοποί του συνεδρίου
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι σκοποί του διήμερου συνεδρίου είναι οι εξής:
♦Να προσφέρει μια ουσιαστική ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
♦Να προσφέρει μια ουσιαστική ανάλυση του ρόλου της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως μοντέλου για τον υπόλοιπο κόσμο.
♦Να διερευνήσει τις ευκαιρίες που μπορεί να «γεννήσει» μια επανεξέταση του ρόλου της δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Οι θεμελιώδεις αξίες
της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδεις τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, αντιπροσωπεύουν μία από τις βαθύτερες δημοκρατικές εμπειρίες στο κόσμο και αποτελούν πρότυπο για άλλες χώρες ή περιφέρειες.
Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας και οι ανεξάρτητες και διαφανείς εκλογικές διαδικασίες είναι ζωτικής σημασίας για ένα ανταγωνιστικό εκλογικό περιβάλλον που εγγυάται την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς και μεγιστοποιεί τη νομιμότητα», επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Η σημαντική πρόκληση
για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τους ίδιους, παρά τη ρήση του Ζαν Μονέ ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα «σφυρηλατηθεί» μέσα από κρίσεις φαίνεται ότι οι πολλαπλές και βαθιές κρίσεις στην Ευρώπη και σε ολόκληρο το κόσμο κατά τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντική πρόκληση για τις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι κρίσεις αυτές δοκιμάζουν τα θεσμικά και τα πολιτικά όρια της Ένωσης, καθώς και αυξάνουν τη πολιτικοποίηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν επιδεινώσει τις προκλήσεις για τις δημοκρατικές αξίες και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο το συχνά αναφερόμενο δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Η προώθηση των ελεύθερων
δίκαιων εκλογών
«Η προώθηση των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, η ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει, συνεπώς, να καταστούν βασικές προτεραιότητες για όλους τους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και υπό-εθνικούς φορείς της πολιτικής.
Παράλληλα, το διεθνές πλαίσιο για τις δημοκρατικές αξίες επιδεινώνεται καθώς οι ανελεύθερες προτάσεις διακυβέρνησης ενισχύονται σε όλο το κόσμο και γίνονται ελκυστικές ακόμη και εντός της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 θα αποτελέσουν κρίσιμη δοκιμασία για την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», τονίζουν οι διοργανωτές.
Κεντρικός ομιλητής
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής του Πανεπιστημίου «Sciences Po» του Παρισιού, Λουκάς Τσούκαλης.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από τριάντα Έλληνες ή ξένοι ομιλητές και ομιλήτριες.
Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Η γλώσσα των εργασιών θα είναι η αγγλική.
©Typologos.com 2024