Δέκα περιπετειώδη φιλμ για Χριστούγεννα
Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Το να δεις μια ταινία δράσης ή περιπέτειας δε σημαίνει απαραίτητα πως θα «χάσεις την ώρα σου». Στη ζωή χρειάζονται όλα με μέτρο και το να αφεθείς καμία φορά στη γοητεία των έντονων κινηματογραφικών σκηνών δράσης είναι κάτι, που το χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Δεν είναι κακό
το να χαλαρώνεις
Δεν είναι κακό το να δεις ένα φιλμ μόνο και μόνο για να χαλαρώσεις, αφού δε χρειάζεται σε κάθε ταινία να ψάχνεις πάντοτε τα βαθυστόχαστα νοήματα και τις «κρυφές» αναφορές. Ε! Πως να το κάνουμε, καμιά φορά χρειάζεται και λίγη χαλάρωση. Ούτε θα πρέπει να σκεφτείτε: «Αχ, έχασα το χρόνο μου, επειδή παρακολούθησα το τάδε ή το δείνα φιλμ». Μπορεί οι στιγμές να είναι πολύτιμες για όλους- όλες μας, αλλά ποτέ μη «ματαιοπονείτε» για κάτι, που ανήκει πλέον στο παρελθόν και το οποίο πράξατε ήδη. Απλά, κοιτάξτε το παρόν και ατενίστε το μέλλον.
Α, ξεφύγαμε πάλι από το θέμα μας, που δεν είναι άλλο από τα δέκα περιπετειώδη φιλμ, τα οποία «αγαπάμε» και σας προτείνουμε να δείτε τα Χριστούγεννα του σωτήριου έτους 2022. Γι’ αυτό, ας αρχίσουμε τη «περιήγησή» μας:
1.Η σειρά των έργων
του Ιντιάνα Τζόουνς
Περιμένοντας την τελευταία ταινία με ήρωα τον Ιντιάνα Τζόουνς, μπορείτε ν’ αφεθείτε στη ροή της δράσης των προηγούμενων φιλμ. O Χάρισον Φορντ είναι ένας απολαυστικός ηθοποιός και σε όλα τα κινηματογραφικά έργα της σειράς έχουν ενσαρκώσει ρόλους πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες ή σταρ. Προσωπικά, θεωρώ τη συμμετοχή και την ερμηνεία του αλησμόνητου Σον Κόνερι ως μια από τις μεστότερες ερμηνείες του.
2.Ένα διαμάντι
που «λάμπει παντοτινά»
Αν θέλετε να δείτε ένα φιλμ, που να «ακονίζει» το μυαλό, τότε ενδείκνυται οπωσδήποτε το ασπρόμαυρο αριστούργημα «Το γεράκι της Μάλτας» του Τζον Χιούστον (1941) με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Μαίρη Άστορ, Γκλάντις Τζορτζ, Πίτερ Λόρε και Σίντνεϊ Γκρίνστριτ.Είναι ό,τι το καλύτερο ως κατασκοπευτικό κι αστυνομικό φιλμ! Στο είδος του νουάρ είναι αξεπέραστο και ως έργο μεταδίδει τόσα πολλά μηνύματα μέχρι και σήμερα, αν και «γυρίστηκε» πριναπό 80 χρόνια. Θαυμάστε την απαράμιλλη υποκριτική δεινότητα των Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Πίτερ Λόρε, που «σημάδεψε» αυτή τη καταιγιστική ιστορία του Ντάσιελ Χάμετ.
3.«Ο Επαγγελματίας»
με το ονειρικό «Chi Mai»
Στην ίδια κατηγορία του συνδυασμού σκέψης και διασκέδασης είναι το φιλμ «Ο Επαγγελματίας» (1981) του Ζωρζ Λοτνέρ με τον αείμνηστο Ζαν Πολ Μπελμοντό στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το ονειρικό θέμα «Chi Mai» του αλησμόνητου, Ένιο Μορικόνε .Το όλο έργο αποτελεί ένα σχόλιο επάνω στην εξουσία, στις «κρυφές» διαδρομές, στην επιλογή μιας ασυμβίβαστης πορείας και της θυσίας.
4.Πως μια νουβέλα
γίνεται κινηματογραφικό ποίημα
Η ταινία με τίτλο: «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» (1975), την οποία σκηνοθέτησε πάλι ο Τζον Χιούστον θεωρείται πλέον κλασσική με τους Σον Κόνερι , Μάικλ Κέιν, Σαΐντ Τζάφρι και Κρίστοφερ Πλάμερ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ροή της ιστορίας σχολιάζει εύστοχα το θέμα της αποικιοκρατίας, της υπέρμετρης επιμονής των ανθρώπων για εξουσία, την εξαπάτηση, το δόλο και τις συνέπειες αυτών. Φανταστική είναι η γραφή του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ που «σκιαγραφεί» το καμβά των δρώμενων, ενώ ποτέ δε θα μάθουμε τι θα γινόταν αν οι Κλαρκ Γκέιμπλ και Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, «ενσάρκωναν» τους δυο πρωταγωνιστικούς ρόλους, αφού ο θάνατος του δεύτερου το 1957 ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό του Τζον Χιούστον.H ερμηνεία του Μάικλ Κέιν ίσως είναι η καλύτερη της πολύ σπουδαίας καριέρας του!
5.Ένας Μπρους
με τις απίστευτες ατάκες
Από την άλλη πλευρά, η σειρά ταινιών «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» με τον Μπρους Γουίλις βλέπεται ευχάριστα και έχει «πνευματώδεις διαλόγους». Η δράση σε «κρατά» σε εγρήγορση κι εμμέσως οι ιστορίες κάνουν νύξεις για τη τρομοκρατία, την αρρενωπότητα, τους ρόλους των φύλων, τη γραφειοκρατία, καθώς για και τη διείσδυση των πολυεθνικών εταιρειών.
6.To «Μάτριξ»
που προέβλεψε πολλά
Η σειρά ταινιών «Μάτριξ» των αδελφών Γουατσόφσκι (ιδίως η πρώτη) προέβλεψε εμμέσως και πλην σαφώς πολλά από αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μας. Πέρα από την ερμηνεία των Κιάνου Ριβς, Λώρενς Φίσμπερν και Κάρι-Αν Μος ως σειρά φιλμ καταδεικνύουν τη σχέση του διαδικτύου στο σύγχρονο κόσμο, το φαινόμενο των πολλαπλών διαστάσεων που αδυνατεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, το καλό, το κακό, τη διαδοχή και τη θρησκεία.
«Είδες ποτέ ένα όνειρο, Νίο, που ήσουν τόσο σίγουρος ότι ήταν αληθινό; Κι αν δε μπορούσες να ξυπνήσεις από αυτό το όνειρο; Πώς θα γνώριζες τη διαφορά από το πραγματικό κόσμο και το κόσμο των ονείρων;»: Φοβερή ατάκα για το πραγματικά νοητό, που αναζητά ακόμα ο άνθρωπος.
7.Οι επικοί Επτά Σαμουράι
Το αριστούργημα «Επτά Σαμουράι» (1954) του μεγάλου φιλοσόφου του σινεμά, Ακίρα Κουροσάβα είναι μια ταινία, που αντανακλά το νόημα της θυσίας μαζί με τη φρικαλεότητα του πολέμου και διατυπώνει τις βασικές ανθρώπινες αλήθειες. Προσωπικά, τη θεωρώ όχι ένα κλασσικό γουέστερν, αλλά μια διατύπωση του Κουροσάβα επάνω στη φιλοσοφία της Άπω Ανατολής και στην αρχαία Ελληνική τραγωδία. Ως φιλμ αποτελεί μια «κραυγή» για τις εκατόμβες των άγνωστων πολεμιστών, που χάθηκαν σε γνωστούς κι άγνωστους πολέμους μέσα στην αδυσώπητη κλεψύδρα του χρόνου.
8.H «Νικίτα»
της δράσης
Το φιλμ «Νικίτα» του Λικ Μπεσόν το προτείνουμε όχι μόνο για την ερμηνεία της Ανν Παριγιό, αλλά γιατί αναδεικνύει εύστοχα τα φαινόμενα της κοινωνιολογικής ευπάθειας, της εξάρτησης, της αυτονομίας, τον «κρυφό» πόλεμο που ισοπεδώνει προσωπικότητες και της βίας.
9.Το τραίνο της μεγάλης φυγής
και της ελευθερίας
«Το τρένο της μεγάλης φυγής ή Runaway Train» (1985) του Αντρέι Κοντσαλόφσκι είναι ένα ποίημα επάνω στην ελευθερία του ανθρώπου, τη ψυχολογία, το εσώτερο από ψυχαναλυτική ματιά, τη ζωή και το θάνατο. Είναι μια απλή ιστορία, που μιλάει ίσως πολύ ειλικρινά για το τρένο της πορείας του κάθε ανθρώπου, που έχει πάντοτε το ίδιο τέλος. Ένα τέλος από το οποίο δε μπορεί να ξεφύγει κανείς. Ο Τζον Βόιτ ενσαρκώνει ένα μοναδικό χαρακτήρα ισορροπώντας επάνω στη διπλή όψη της ανθρώπινης φύσης.
10.Κι ένας τρελός Μαξ
Η σειρά ταινιών «Mad Max» και ιδίως η πρώτη (1979) με το Μελ Γκίμπσον αναφέρεται στη βαρβαρότητα, στη κοινωνική τηλεθέαση και στην ισοπέδωση των πάντων. Δεν τη θεωρούμε ως το απάνθισμα της κινηματογραφικής έμπνευσης, αλλά βλέπεται πάντοτε λόγω της ερμηνείας του Γκίμπσον.
Το υπέροχο
το ωραίο
και η μαγεία του σινεμά
Εννοείται πως σε αυτό τον κατάλογο των κινηματογραφικών ταινιών είχαν κι έχουν θέση και πολλά άλλα δημιουργήματα τη 7ης τέχνης, αλλά συμπεριλάβαμε αυτά, που βλέπουμε ή μας αρέσουν περισσότερο, γιατί το καθένα από αυτά έχει την ιδιαιτερότητά του. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσετε μαζί μας και μη ξεχνάτε ότι:
«Ο κινηματογράφος είναι, όπως ο έρωτας: όταν είναι καλός είναι κάτι το υπέροχο, και όταν δεν είναι καλός, είναι, πάλι, κάτι το ωραίο» (Τζορτζ Κιούκορ, 1899-1983, Αμερικανός σκηνοθέτης).
Αφεθείτε, λοιπόν, στη μαγεία της μεγάλης οθόνης.
©Typologos.com 2022