Δέκα λεπτά μασάζ ή ανάπαυσης θα βοηθήσουν το σώμα σας
Αυξάνουν σημαντικά
την ψυχική
και τη
σωματική χαλάρωση
Δέκα λεπτά μασάζ ή ανάπαυσης θα βοηθήσουν το σώμα σας, να καταπολεμήσει το άγχος! Αυτό έδειξαν οι έρευνες, που έγιναν από τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας (Γερμανία) και οι οποίοι μέτρησαν υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής και φυσιολογικής σωματικής χαλάρωσης σε ανθρώπους, που έκαναν ένα δεκάλεπτο μασάζ.
Έντονη μείωση του άγχους
Ακόμη και δέκα λεπτά απλής ανάπαυσης φαίνεται πως αύξησαν τη χαλάρωση, αν και αυτό σημειώθηκε σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το μασάζ. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports . Παρέχουν, δε, μία πρώτη ένδειξη ότι οι βραχυπρόθεσμες θεραπείες μπορούν να μειώσουν έντονα το άγχος στο ψυχολογικό και στο φυσιολογικό επίπεδο, ενώ ενισχύουν τη κύρια μηχανή χαλάρωσης του σώματος, που είναι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS).
Το άγχος και η υγεία
Το άγχος είναι γνωστό ότι επιφέρει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Ωστόσο, τα ανθρώπινα σώματα έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα αναγέννησης, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, για να αποτρέψουν το άγχος σε περιόδους απειλής.
Η έναρξη μιας απάντησης χαλάρωσης αποτελεί το «κλειδί» για τη προστασία της υγείας και την αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα μας.
Το μασάζ χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της χαλάρωσης.
Ωστόσο, δεν υφίσταται μια συστηματική προσέγγιση, που να επιβεβαιώνει δυναμικά την επίδραση του μασάζ στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κι εάν αυτό θα μπορούσε ή όχι να χρησιμοποιηθεί ως αποκατάσταση για ασθενείς που πάσχουν από ασθένεια, η οποία συσχετίζεται με το στρες (π.χ. τη κατάθλιψη).
Ενισχύοντας το «κινητήρα»
του σώματος
για χαλάρωση
Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι το μασάζ είναι μια εύκολη εφαρμόσιμη παρέμβαση που μπορεί να ενισχύσει το κύριο «κινητήρα» του σώματος για χαλάρωση – δηλαδή, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα – και καταδεικνύει πως δύναται να «οδηγήσει» σε μείωση του αντιληπτού ψυχικού στρες.
Δήλωση καθηγητή
«Για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους, θα πρέπει να κατανοήσουμε το αντίθετο, δηλαδή τη χαλάρωση», λέει ο καθηγητής Νευροψυχολογίας και μέλος του Κέντρου Προηγμένης Μελέτης Συλλογικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, Γενς Πρέσνερ (Jens Pruessner).
«Οι θεραπείες χαλάρωσης υπόσχονται πολλά ως ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες, αλλά απαιτείται πιο συστηματική επιστημονική αξιολόγηση αυτών των μεθόδων», σημειώνει ο καθηγητής Νευροψυχολογίας.
Τυποποιημένη προσέγγιση
δοκιμών
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας ανέπτυξαν μια τυποποιημένη προσέγγιση με δοκιμές, για το εάν η διέγερση της αφής θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική και τη σωματική χαλάρωση.
Δυο διαφορετικά μασάζ
διάρκειας δέκα λεπτών
Στις δοκιμές εφαρμόστηκαν δύο διαφορετικά μασάζ δέκα λεπτών σε ανθρώπους, ήτοι:
♦Ένα μασάζ κεφαλής και λαιμού σχεδιάστηκε για να διεγείρει ενεργά το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα . Εφαρμόστηκε,δε, μία μέτρια πίεση στο μεγαλύτερο νεύρο που «τρέχει» στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα .
♦Ένα μασάζ του αυχένα και του ώμου υλοποιήθηκε με απαλές κινήσεις μαζί με χάδια, προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο μπορεί η απλή αφή να είναι χαλαρωτική.
Παράλληλα, μια ομάδα ελέγχου των συμμετεχόντων, που κάθονταν ήσυχα σε ένα τραπέζι, δοκιμάστηκε για το αποτέλεσμα της ξεκούρασης χωρίς τη διέγερση μέσω της αφής.
Πως μετρήθηκε
η φυσιολογική χαλάρωση
Η φυσιολογική χαλάρωση μετρήθηκε με παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων και μέτρηση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (HRV), που δείχνουν πόσο ευέλικτα το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί σε αλλαγές στο περιβάλλον.
Όσο υψηλότερη είναι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού,τότε φαίνεται πως τόσο πιο χαλαρό είναι το σώμα. Η ψυχολογική χαλάρωση μετρήθηκε βάσει απαντήσεων από τους συμμετέχοντες, αφού τους ζητήθηκε να περιγράψουν σε ερωτηματολόγια το πόσο χαλαρά ή άγχος αισθάνονται.
Οι διαπιστώσεις
Για τα δέκα λεπτά ανάπαυσης ή της λήψης ενός μασάζ διαπιστώθηκε πως είχαν ως αποτέλεσμα την ψυχολογική και τη φυσιολογική μείωση του στρες. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο χαλαροί-χαλαρές και λιγότερο στρες, σε σύγκριση με ότι ένιωθαν πριν από τις χαλαρωτικές συνεδρίες.
Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες του πειράματος έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, γεγονός που δείχνει ότι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιήθηκε και το σώμα χαλαρώθηκε φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της 10λεπτης ξεκούρασης. Μάλιστα, το φυσιολογικό αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν το μασάζ. Εντούτοις, δεν ήταν σημαντικό, εάν ήταν μαλακό ή μέτριο το μασάζ, αφού γενικά φάνηκε πως η απτική επαφή βελτιώνει τη χαλάρωση του σώματος.
Μικρές στιγμές
με μεγάλο αντίκτυπο
«Με ενθαρρύνουν πολύ τα ευρήματα ότι οι μικρές χρονικές περίοδοι αποσυμπλοκής αρκούν για να χαλαρώσουν όχι μόνο το μυαλό, αλλά και το σώμα», λέει η πρώτη συγγραφέας του άρθρου της μελέτης Μαρία Μάιερ (Maria Meier).
Μια συμβουλή
«Δε χρειάζεσαι επαγγελματική θεραπεία, για να χαλαρώσεις. Το να «μαλάζει» κάποιο ή-κάποια απαλά τους ώμους σου, ή ακόμα και επί 10λεπτο να στηρίζεις το κεφάλι στο τραπέζι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσεις τη φυσιολογική «μηχανή» χαλάρωσης του σώματός σου», υπογραμμίζει η ίδια.
©Typologos.com 2024