Xρόνια Πολλά Ελλάδα του Φωτός!
Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Το όνομα αυτό έχει «αποτυπωθεί» στους πάπυρους της ιστορίας με πολύ αίμα, αγώνες και θυσίες, αλλά ακόμα εξακολουθεί να λαμπυρίζει φως- πολιτισμό από τα βάθη των αιώνων κι αντιστοιχεί μόλις σε 6 γράμματα: Ελλάδα!
Η επανάσταση του 1821
Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μόνο την απαρχή για την ανασύσταση και τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους κι όπως αν τη δούμε ως γεγονός,αποτελεί ένα μοναδικό επίτευγμα στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Οι λόγοι είναι οι εξής:
α. Πολιτική κοινωνική κατάσταση
και Φιλική Εταιρεία
Η επανάσταση του 1821 έγινε σε μια εποχή, κατά την οποία στην Ευρώπη επικρατούσαν κυρίως οι βασιλείς και οι αυτοκράτορες, παρά την «αύρα» της προγενέστερης Γαλλικής. Κυρίαρχες ήταν τότε οι βασιλικές αυλές, που δεν επιθυμούσαν να διαταραχθεί το υφιστάμενο «status quo» στην Ευρώπη.
Από προγραμματικής και οργανωτικής πλευράς στηρίχθηκε στη Φιλική Εταιρεία, η οποία αποτέλεσε μια από τις πρώτες οργανώσεις που λειτούργησαν με τους κανόνες «συνωμοτικού» χαρακτήρα. Άλλωστε, δε γινόταν αλλιώς λόγω της καταπίεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της επικρατούσας πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη. Η Φιλική Εταιρεία κατόρθωσε να συσπειρώσει Έλληνες ή Φιλέλληνες, που προερχόταν απ’ όλη τη κοινωνική διαστρωμάτωση.
β. Στρατιωτική και οικονομική οργάνωση
Η στρατιωτική δομή της επανάστασης του 1821 είχε ως αρχηγούς έμπειρους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν θητεύσει σε άλλους τακτικούς στρατούς ή διέθεταν πολεμική εμπειρία από τη δράση τους, στη σκλαβωμένη Ελλάδα.
Η οικονομική στήριξη δόθηκε από άνδρες ή γυναίκες , οι οποίοι και οι οποίες διέθεσαν πολύ χρήμα και προσωπική περιουσία (π.χ. πλοία) για την επιτυχία της επανάστασης. Φυσικά, δεν έφταναν αυτά για όλες τις στρατιωτικές ή τις άλλες ανάγκες και οι επαναστατημένοι Έλληνες χρειάστηκαν να δανειστούν από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες.
γ. Πολιτική Οργάνωση
Από πολιτικής πλευράς διέθετε ανθρώπους με διπλωματική εμπειρία και οι οποίοι-ανεξάρτητα από τις προσωπικές θεωρήσεις, τις απόψεις ή τις πολιτικές επιδιώξεις τους-κατόρθωσαν να «γυρίσουν το παιχνίδι» υπέρ των Επαναστατημένων Ελλήνων.
Η Φιλική Εταιρεία κατόρθωσε να διεισδύσει στην αριστοκρατία της Ευρώπης ( π.χ. ο Λόρδος Βύρων κι άλλοι), με αποτέλεσμα να την επηρεάσει καίρια και σε μεγάλο βαθμό.
Η δομή της πρώτης Εθνοσυνέλευσης και η συγκρότηση των πρώτων συνταγματικών αρχών των Επαναστατημένων Ελλήνων βασίστηκαν σε πολύ προχωρημένες θέσεις και ιδεολογικές πρακτικές για την εποχή τους, αν και η μετέπειτα ιστορική συνέχεια βασίστηκε στο βασιλικό πολίτευμα και όχι στο προεδρικό ή στο ομοσπονδιακό, που φαίνεται ότι ήθελαν οι ίδιοι και οι ίδιες.
Δεν ήταν περίπατος
Επανάσταση ήταν!
Όλα τα χρόνια της επανάστασης δεν ήταν ένας περίπατος. Δόθηκαν τιτάνιες μάχες. Έγιναν και λάθη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το τέλος της Επανάστασης. Τα έχει γράψει όλα και πολύ εύστοχα ο Εθνικός ποιητής μας, Διονύσης Σολωμός στο καταπληκτικό «Ύμνο εις την Ελευθερία», τον οποίο καλό είναι να τον διαβάσετε όλο.
Το θαυμαστό ιστορικό παράδοξο
Μα τίποτα, όμως, δε μπορεί να μειώσει το επίτευγμα της εθνικής αναγέννησης. Μη ξεχνάμε πως η ιστορία γράφεται από ανθρώπους, οι οποίοι και οι οποίες ποτέ δεν υπήρξαν τέλειοι ή τέλειες.
Εξάλλου, εμείς, οι Έλληνες αποτελούμε εκείνο το θαυμαστό ιστορικό παράδοξο κατά το οποίο ως νίκες γιορτάζουμε τις ήττες και τους νεκρούς μας.
Αυτή η παραδοξότητα επαληθεύτηκε γι’ ακόμη μια φορά στην Επανάσταση του 1821, γιατί κατά τη στιγμή που εκείνη «έπνεε τα λοίσθια» έγινε η ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου του 1827, η οποία βοήθησε καίρια να συσταθεί ξανά και να ολοκληρωθεί σταδιακά το Ελληνικό κράτος. Η ήττα μετατράπηκε σε νίκη και ο Γάλλος ακαδημαϊκός Πιέρ Αντουάν Λεμπρίν (1785-1873) έγραψε τότε:
«Η μάχη του Ναυαρίνου ήταν κατόρθωμα των λαών. Τα πυροβόλα του Ναυαρίνου έγιναν η αρχή μίας νέας περιόδου και ανήγγειλαν θριαμβευτικά την άνοδο της κοινής γνώμης και την ύψωσή της, επάνω από τους θρόνους».
Το φως της Ελλάδας
και ο Διονύσιος Σολωμός
Mε το Διονύσιο Σολωμό να μας θυμίζει στον Εθνικό Ύμνο πως το φως, η ελευθερία κι η Ελλάδα είναι ταυτόσημα:
«Α! το φως που σε στολίζει,
σαν ηλίου φεγγοβολή,
και μακρόθεν σπινθηρίζει,
δεν είναι, όχι, από τη γη·
λάμψιν έχει όλη φλογώδη
χείλος, μέτωπο, οφθαλμός·
φως το χέρι, φως το πόδι,
κι όλα γύρω σου είναι φως».
©Typologos.com 2023