Χρήστος Αρώνης +
Εις μνήμην
Ο αείμνηστος σκηνοθέτης και δημιουργός, Χρήστος Αρώνης γεννήθηκε το 1952 στη Θεσσαλονίκη, όπου απεβίωσε στις 14 Μαΐου 2014 μετά από γενναία μάχη με την επάρατο νόσο.
Σπουδές
Τα χρόνια 1970, 1971 και 1972 σπούδασε ελεύθερο φωτορεπορτάζ και διαφημιστική φωτογραφία, παράλληλα με τη σχολή κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.
Τα έτη 1998 -2001 εκπαιδεύτηκε στη «Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία» και στη «Βιοενεργειακή Θεραπεία» στο Hellenic Natural Therapy School. (Απόκτηση πτυχίων 2001).
Τα χρόνια 2003- 2006 εκπαιδεύτηκε ως σύμβουλος Συστημικών Λύσεων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης Berτ Hellinger με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο.
Το 2008 απέκτησε το πτυχίο «Συστημικής Αναπαράστασης».
Επαγγελματική ταυτότητα
Την τριετία 1974-1976 συνεργάστηκε με τη διαφημιστική εταιρεία «Norbe-Comet» (Βουδούρης Κωνσταντινίδης Κυριαζής).
Την περίοδο 1981-1982 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής διαφημιστικών ταινιών «Target Film EE» σε συνεργασία με την Stefi Film.
Τα έτη 1982- 2003 διετέλεσε διαχειριστής της εταιρείας παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων «Target Film ΕΠΕ» στην Αθήνα.
Το 2003 ίδρυσε το Εργαστήριο Βελτίωσης Ανθρωπίνων Σχέσεων «Μέθεξις» και το ομώνυμο γραφείο παραγωγής ταινιών-τηλεοπτικών προγραμμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Σκηνοθεσίες
Σκηνοθέτησε τις εξής ταινίες μικρού μήκους:
«Παρουσία» 1975, «Πρόσωπα στον Τοίχο» 1976,«Ζωγραφική Μαρτυρία» 1978, «Ένας…. Κόσμος» 1979 και «Εσωτερικό Δίδυμο», 1986.
«Γύρισε» το φιλμ «Το Ταξίδι του Πυθέα στη Βαλτία- ποιητικό οδοιπορικό στη Νορβηγία». (Ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών για τη Νορβηγική TV) 2002.
Διετέλεσε βοηθός σκηνοθέτης στο κινηματογραφημένο σήριαλ «Ναυτικές Ιστορίες» του Μάριου Ρετσίλα (1977) και στην ταινία «Το Εργοστάσιο» του Τάσου Ψαρά (1981).
Σκηνοθέτησε 26 διάφορα τηλεοπτικά (πολιτιστικά κυρίως) ντοκιμαντέρ.
Διετέλεσε σκηνοθέτης και παραγωγός πολλών διαφημιστικών ταινιών ή βιομηχανικών ντοκιμαντέρ.
Παραγωγές- συγγραφές σεναρίων
Έγραψε το σενάριο του τηλεοπτικού σόου 13 επεισοδίων με τίτλο: «Χαμογελάστε Λοξά», το οποίο παρήγαγε και σκηνοθέτησε ο ίδιος με συντελεστές τους Λογο-Σπύρο Ορνεράκη-Τάσο Παλαντζίδη και Κώστα Τσάκωνα.
Παρήγαγε, έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε:
⚫12 ντοκιμαντέρ: «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΘΙΑΣΟΙ». ET.2
⚫9 ντοκιμαντέρ: «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ». ET.2
⚫13 ντοκιμαντέρ: «ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ» .ET.2
⚫13 ντοκιμαντέρ: «ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΞ». ET.2
⚫13 ντοκιμαντέρ: «ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ». ET.2
⚫7 δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ».ΟΠΠΕΘ
Διακρίσεις
Έλαβε το Βραβείο Δημιουργίας Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ για την σειρά με τίτλο:«Δημιουργοί Πολιτισμού» στο Α΄ φεστιβάλ πολιτιστικού ντοκιμαντέρ νέας τεχνολογίας 16:9 που συνδιοργάνωσε ο ΟΠΠΕΘ 97 με το Μουσείο Κινηματογράφο και την ΕΡΤ 3, που έγινε από τις 13 έως και τις 18 Δεκεμβρίου του 1997 στην Θεσσαλονίκη.
Εκπαιδευτική Ταυτότητα
Παρέδωσε σειρά μαθημάτων κινηματογράφου στην Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Β.Ε. (ΛΓΤΒΕ).
Ήταν εισηγητής στα σεμινάρια κινηματογράφου, που έγιναν στα πλαίσια της ΟΠΠΕΘ 97 με τον Συνεταιρισμό Ελλήνων Σκηνοθετών (ΣΥΝΕΣΠΕ).
Κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης υλοποίησε σεμινάρια κινηματογράφου στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2001-2003 και στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο:«Πάμε Σινεμά» για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Θράκη και στην Ήπειρο.
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος παρείχε σκηνοθετική επιμέλεια και συμβουλευτική σε 35 ταινίες.
Επισήμανση
Μία εξ αυτών («Λευκές Ιθάκες») απέσπασε το 2ο Πανελλήνιο Βραβείο στο φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών «Χαμηλές Πτήσεις 2002 και την 1η τιμητική διάκριση στο 3ο Βαλκανικό φεστιβάλ Νέων 2002.
Μια άλλη ταινία, η πομάκικη «Ο έμπορας η γυναίκα του & η μαγική Φλογέρα» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας της Θράκης, ενώ το φιλμ «Δύο Καλές Φίλες» πήρε τιμητική διάκριση στο μαθητικό φεστιβάλ 2002.
Το 2008 παρείχε σκηνοθετική επιμέλεια μαζί με συμβουλευτική, σε 7 ταινίες ισάριθμων σχολείων στη Χαλκιδική στο πλαίσιο του προγράμματος «Mini Doc» (συνδιοργάνωση: Π.Ο.Χ.- Νομαρχία Χαλκιδικής -Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Διδασκαλία στο «Μέθεξις»
Στο Εργαστήριο Βελτίωσης Ανθρωπίνων Σχέσεων «Μέθεξις» δίδαξε τα κάτωθι προγράμματα:
«Ψυχοσκηνοθεσία», «Θεραπευτικό Σινεμά» και «Εκπαίδευση στο Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ».
Συγγραφή Σεναρίων
για ταινίες μεγάλου μήκους
Ο αείμνηστος Χρήστος Αρώνης συνέγραψε τα σενάρια για τις εξής ταινίες μεγάλου μήκους:
«Κρυφή Μεταβλητή» , «Σάλτσα Μανιτάρια» και «Το Άλλοθι».
Εκδόσεις
Εξέδωσε 3 ποιητικές συλλογές, ήτοι:
«Πορείες- Σπείρες», «Μήτρα-S» και «Δεσμώτης Κλώνος».
Συνέγραψε 2 ανέκδοτα μυθιστορήματα: «Το Μυστικό Πέρασμα» και «Το Έπος των Αρχικών».
Εκθέσεις
Πραγματοποίησε πέντε ατομικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής μεγάλου μεγέθους, με υπολογιστή και με τίτλο: «Προ των Πυλών».
Πραγματοποίησε μία έκθεση γλυπτικής 12 γλυπτών διαφόρων μεγεθών σε ξύλο ελιάς και ρείκια, με τίτλο: «Σύμμαχοι – Πουλιά».
Σε φορείς
Διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών-ΕΕΣ (έτος εγγραφής 1975).
Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος -μέλος του Συνεταιρισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων Θεατρικών Συγγραφέων και Σεναριογράφων
Μικρός Επίλογος
Ο αλησμόνητος Χρήστος Αρώνης ήταν ένας καρδιακός φίλος επάνω απ’ όλα με κοινές πολιτιστικές και δημιουργικές αναζητήσεις.
Από την πρώτη στιγμή ενστερνίστηκε το όραμα ετούτης της ιστοσελίδας ως αρθρογράφος.
«Κινηματογράφησε» και το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο της.
Ετούτος, εδώ ο χώρος, είναι αφιερωμένος σε αυτόν:
Στη μνήμη ενός ανθρώπου και φίλου επάνω απ’ όλα.
©Typologos.com 2022