Χ. Μπιλλίνης «Το ΠΘ, μετά από χρόνια, σε τροχιά προόδου – Επάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ στο ΠΘ το 2024»
Δηλώσεις του πρύτανη
του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Σε «συνεχή τροχιά προόδου» βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο εντός του 2024 «ήρθαν» έως και τώρα χρηματοδοτήσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας -καθηγητής Ιολογίας και Ιογενών νοσημάτων, Χαράλαμπος Μπιλλίνης μιλώντας την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 σε συνέντευξη τύπου. Το πάνελ της συνέντευξης τύπου «πλαισίωσαν» οι αντιπρυτάνεις, τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης, οι διευθυντές της τεχνικής υπηρεσίας και της Βιβλιοθήκης.
Οι δηλώσεις του Πρύτανη
«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά από χρόνια, βρίσκεται σε συνεχή τροχιά προόδου. Στόχος μας είναι να δώσουμε οριστικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξωστρέφεια και κύρος που του έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.
Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα συναντήσουμε εμπόδια, κάθε αλλαγή συναντά αντιδράσεις από κάποιους. Αλλά, δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Μόνο μέσα στο 2024 φέραμε χρηματοδοτήσεις επάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τετραπλάσια από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί συστηματική δουλειά πολλών ανθρώπων» τόνισε ο πρύτανης.
Εξωστρέφεια αριστεία
καινοτομία και διεθνοποίηση
«Εξωστρέφεια, αριστεία, καινοτομία, διεθνοποίηση, σύνδεση με την έρευνα και την αγορά, βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στους φοιτητές και στη κοινωνία είναι οι στόχοι, τους οποίους υπηρετεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η κοινωνία αλλάζει, το πανεπιστήμιο αλλάζει. Το νομικό πλαίσιο διοίκησης άλλαξε και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε αυτό, ώστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να «μη μείνει πίσω».
Η διεθνοποίηση με αυτονόητη προστασία των συμφερόντων της ακαδημαϊκής κοινότητάς μας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Οι υποδομές απαιτούν αναβάθμιση και εργαζόμαστε προς τη κατεύθυνση αυτή. Εργαζόμαστε με επιμονή για να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα», συμπλήρωσε ο κ. Μπιλλίνης.
Για την αξιοποίηση
της χρηματοδότησης
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην πλήρη αξιοποίηση της μέχρι και τώρα χρηματοδότησης που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία ανέρχεται στα 40 εκατομμύρι ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», για πρώτη φορά από το 2013 εξελίσσονται έργα τακτικής συντήρησης των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε όλες τις πόλεις, που διαθέτει έδρες ή τμήματα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για πρώτη φορά μετά από την ίδρυσή του έχει χρηματοδοτηθεί με 14,5 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά εργαστηριακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, γεγονός που θα αναβαθμίσει σημαντικά την εκπαιδευτική-ερευνητική δραστηριότητά του.
Ο κ. Μπιλίνης μίλησε και για τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας. Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ), που αφορά στις εργασίες ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών της χώρας. Μέσω αυτού του πλαισίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λαμβάνει τη 2η μεγαλύτερη χρηματοδότηση με 116 εκατομμύρια ευρώ για τη κατασκευή φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ στην παλιά βαμβακουργία στο Βόλο και στο campus της Λαμίας. Έκανε, δε, αναφορά στις δυσκολίες, τις οποίες «συναντά» η νέα διοίκηση λόγω παραλείψεων του παρελθόντος και ελλείψεων, που παρέλαβε.
«Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, γιατί «προχωράμε» και ολοκληρώνουμε πράγματα που δεν έγιναν επί πολλά χρόνια, ενώ θα έπρεπε να είχαν γίνει» είπε ο πρύτανης, ο οποίος ενημέρωσε για το τι ισχύει πραγματικά σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η αλήθεια
για τη
Κεντρική Βιβλιοθήκη
Έτσι, αναφέρθηκε ο ίδιος για την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στο Βόλο και η οποία παραμένει κλειστή μετά από τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».
Για τη Κεντρική Βιβλιοθήκη είπε ο κ. Μπιλλίνης ότι η μελέτη παραδόθηκε πριν από 10 ημέρες, ενώ υπάρχει ήδη συμφωνία με το υπουργείο να εγκρίνει 2,6 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Μετά από την εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του έργου και εφόσον χρειαστεί, θα ζητηθεί και εγγράφως η συνδρομή της Περιφέρειας, όπως αποφάσισε το συμβούλιο διοίκησης στις 27 Αυγούστου 2024. Μόλις συμβασιοποιηθεί το έργο θα υπάρξει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.
Η διευκρίνιση
του Πρύτανη
«Αυτά που λέγονται με μεγάλη ευκολία για «Πανεπιστήμιο χωρίς βιβλιοθήκη» κ.ά. είναι και ανακριβή και άδικα για το προσωπικό μας. Η συλλογή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης εξυπηρετεί 12 από τα 35 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (δηλαδή το 1/3) και 22 από τα περίπου 90 (δηλ. περίπου το 1/4) από τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», είπε ο κ. Μπιλλίνης.
Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 11 κτιριακές εγκαταστάσεις σε 5 πόλεις από τις οποίες λειτουργούν πλήρως οι 9 (δε λειτουργεί η Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Παράρτημα του Ιστορικού Αρχείου στο Βόλο.
Παράλληλα λειτουργούν, υποστηρίζονται και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, τόσο η ηλεκτρονική συλλογή (ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλία, βάσεις δεδομένων, ιδρυματικό αποθετήριο), όσο και όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης (eClass, Turnitin, ejournals, δημοσίευση των προσβάσιμων βιβλίων, ψηφιοποιήσεις και τεκμηρίωση των ψηφιακών συλλογών και τεκμηρίων στα πληροφοριακά συστήματα του ιστορικού σρχείου) για όλες τις πόλεις του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβανομένου του Βόλου»,υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αναζήτηση χώρου
για αναγνωστήριο
στο Βόλο
Ο κ. Μπιλλίνης δημοσιοποίησε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου για χρήση από τους φοιτητές στο Βόλο ως αναγνωστήριο μέχρι και να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. «Για το 2024 μόνον, έχουμε διαθέσει 440.000 ευρώ για τις έντυπες και τις ηλεκτρονικές πηγές για όλους τους φοιτητές του Ιδρύματος», ανακοίνωσε ο πρύτανης,
Η αλήθεια
για το
Ινστιτούτο «Κομφούκιος»
Ακόμη, ο κ. Μπιλλίνης ξεκαθάρισε ότι η λειτουργία του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» βρίσκεται σε αναστολή και δεν έκλεισε. «Καταρχήν μιλάμε για αναστολή και όχι κλείσιμο, όπως ανακριβώς γράφτηκε σε κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης». Η συμφωνία με τα κεντρικά του Ιδρύματος «Κομφούκιος» στη Κίνα παραμένει σε ισχύ. Αναστείλαμε μόνο τη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο CUFE λόγω καταστροφών στο κτίριο «Τσικρίκη» στο οποίο στεγάζονταν. Βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και με την Πρεσβεία της Κίνας για το θέμα αυτό, αλλά και με το Πανεπιστήμιο CUFE στο πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας μας σε μια ευρύτερη θεματολογία πέραν των οικονομικών, που θα εξασφαλίζει συνέργειες με ένα μεγάλο αριθμό μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία για όλους στο πανεπιστήμιό μας για αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε», σημείωσε ο κ. Μπιλλίνης.
Η αλήθεια
για τη
«Κίτρινη Αποθήκη»
Σχετικά με τη «Κίτρινη Αποθήκη», διευκρίνισε ο πρύτανης ότι η αποκατάστασή της μέσω της προγραμματικής σύμβασης, που υπογράφηκε το 2018, έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει αναλάβει και τη χρηματοδότηση του έργου.
Σε ότι αφορά στις εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου της πρώην καπνοβιομηχανίας «Ματσάγγου» ανακοίνωσε ο πρύτανης ότι έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του αναδόχου στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες μετά από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας.
©Typologos.com 2024