Άγνωστες και συγκλονιστικές «πτυχές» των συνεπειών του 1974
Αναδείχθηκαν στο συνέδριο
για τα 50 χρόνια
από την τουρκική εισβολή
στην Κύπρο
Άγνωστες-συγκλονιστικές «πτυχές» των συνεπειών του 1974 αποκαλύφθηκαν στο τριήμερο συνέδριο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Διοργανωτές
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν:
- Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
- Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
- Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.
Το πλαίσιο των εργασιών
Στο πλαίσιο των εργασιών έγιναν 14 συνεδρίες, δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, τρεις κεντρικές ομιλίες και δημοσιοποιήθηκαν 57 επιστημονικές ανακοινώσεις. Σε αυτό συμμετείχαν συνολικά 76 σύνεδροι. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό σχετικά με τα δεδομένα της ιστορικής έρευνας, που αφορά στη συγκεκριμένη περίοδο και γενικότερα στη νεότερη και στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.
Έτσι, η διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες (και τις πιο ουσιαστικές) εκδηλώσεις του επετειακού έτους 2024.
Η έναρξη
και οι κύριες ομιλίες
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού προηγήθηκε ο χαιρετισμός του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και καθηγητή, Τάσου Χριστοφίδη.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι τρεις κύριες ομιλίες του συνεδρίου.
Ο Αλέξης Παπαχελάς «σκιαγράφησε» το ρόλο του Δημήτρη Ιωαννίδη στην κυπριακή τραγωδία, ο Πολύβιος Γ. Πολυβίου μίλησε για τις αναμνήσεις του από τις δραματικές ημέρες της Διάσκεψης της Γενεύης, που έγινε τον Αύγουστο του 1974, και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου ανέλυσε τις στρατηγικές του Κυπριακού στις δεκαετίες του 1960, καθώς και του 1970.
Οι δύο στρογγυλές τράπεζες
Οι δύο στρογγυλές τράπεζες του συνεδρίου ανέδειξαν άγνωστες και συγκλονιστικές πτυχές των συνεπειών του 1974.
Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα μίλησαν οι: Λήδα Κουρσουμπά, Ηλίας Γεωργιάδης, Συμεών Μάτσης και Κυριάκος Χριστοφή, οι οποίοι εξιστόρησαν τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες των πρώτων μηνών μετά την Εισβολή, τον τρόπο αντίδρασης της κρατικής μηχανής και του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και το τιτάνιο έργο που επιτελέστηκε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κομβικό ρόλο της Στέλλας Σουλιώτη και του Γιώργου Ιακώβου.
Στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν οι θυγατέρες δύο αγνοουμένων, η Άντρη Μάρκου Χριστοδουλίδου και η Ειρήνη Μάντολες, οι οποίες συζήτησαν για τα βιώματά τους με τη Μαργαρίτα Κουλουμή Χριστοφόρου, «ασυνόδευτη μαθήτρια» στην Ελλάδα το 1974-1975 και τον Βάσο Χρίστου, πρόεδρο του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974.
Οι ποικίλες «πτυχές»
του πραξικοπήματος
και της τουρκικής εισβολής
Παράλληλα, καταξιωμένοι επιστήμονες και νέοι ερευνητές και νέες ερευνήτριες, από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν τις ποικίλες πτυχές του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και των συνεπειών τους σε διάφορες διαστάσεις: Στρατιωτικές, διπλωματικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, εσωτερικές και διεθνείς, εκπαιδευτικές, μνήμης και των μνημειακών απεικονίσεων, δημοσιογραφικές αποτυπώσεις, αγνοούμενοι και εγκλήματα πολέμου, κ.ά.
Η συμμετοχή με ανακοίνωση στο συνέδριο προέκυψε μετά από ανοικτή προκήρυξη ενδιαφέροντος, γεγονός που βοήθησε στη μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων ερευνητών- ερευνητριών.
Αθρόα προσέλευση
του κοινού
Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι η αθρόα προσέλευση του κοινού στις εργασίες του συνεδρίου και το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων αποτέλεσε το πιο ελπιδοφόρο συμπέρασμα της τριήμερης επιστημονικής συνάντησης.
«Παρά τις δεδομένες δυσκολίες με τις αρχειακές ενότητες, οι οποίες παραμένουν απρόσιτες (και δυστυχώς οι πλείστες εξ αυτών είναι ελληνικές, στην Ελλάδα και στην Κύπρο), διαπιστώθηκε ότι η επιστημονική κοινότητα «στρέφει» το ενδιαφέρον της στα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, γεγονός που μακροπρόθεσμα αναμένεται να επηρεάσει θετικά, τόσο τη βιβλιογραφία, όσο και τη δημόσια συζήτηση για το 1974 και τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου», σημείωσαν οι διοργανωτές.
Ευχαριστήριο
Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ευχαρίστησαν θερμά όσες και όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου.
©Typologos.com 2024