Α’ ανάλυση 1ου ομίλου Μουντιάλ 2022
Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Ένα «ανοιχτό γκρουπ» με πολύ ενδιαφέρουσες αποκλίσεις και διαφορές δυναμικότητας «φαντάζει» ο 1ος όμιλος του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, του οποίου οι αγώνες θα διεξαχθούν τη Κυριακή 20, τη Δευτέρα 21, τη Παρασκευή 25 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου.
Οι ομάδες
Στον όμιλο αυτό συμμετέχουν:
🔴Το Κατάρ που είναι ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης.
🔴Το «αινιγματικό» Εκουαδόρ.
🔴Η «σφριγηλή» Σενεγάλη.
🔴Η Ολλανδία, η οποία δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι η χώρα με παρουσίες σε δύο τελικούς του Μουντιάλ (1974 και 1978).
Είναι η χώρα,η οποία με τους δυο Γιόχαν (τον αείμνηστο κορυφαίο Κρόιφ και το «Alter Ego» του, τον Νέσκενς) δίδαξε το πανέμορφο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο στο κόσμο.
Με μια πρώτη «ματιά»
Με μια πρώτη «ματιά» θα έλεγε κανείς λογικά πως σε αυτό τον όμιλο «το πάνω χέρι» για την πρόκριση στους 16 της τελικής φάσης έχουν η Ολλανδία με τη Σενεγάλη, ενώ το ρόλο του κομπάρσου αναμένεται να «παίξουν» το Κατάρ και το Εκουαδόρ. Είναι,όμως,έτσι τα πράγματα ;
Στο ποδόσφαιρο,όμως,«έχουν δει πολλά τα μάτια μας» κι όπως έλεγε ένας μεγάλος προπονητής ομαδικών αθλημάτων:«Σε μια δεδομένη ημέρα μπορεί μια καλύτερη ομάδα να χάσει από μια χειρότερη ή προφανώς πιο αδύναμη».
Το Κατάρ είναι ο άγνωστος «Χ»
Για τον υποφαινόμενο, το Κατάρ αποτελεί το μεγάλο άγνωστο «Χ» αυτού του Μουντιάλ. Παρότι είναι ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης δεν έχει «γράψει» ακόμα πολλές περγαμηνές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά ή και τίποτα.
Ας προσμετρήσουμε και το γεγονός ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών του Κατάρ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 48η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA,δηλαδή μια θέση παραπάνω από το δικό μας εθνικό γκρουπ. Άρα, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να το πάρει αψήφιστα καμία από τις αντίπαλες ομάδες του.
Μερικά αποτελέσματα
Άραγε, τι θα λέγατε κι αν μαθαίνατε τα εξής;
Το 2019 αγωνιζόμενο το Κατάρ στο τελικό του Ασιατικού Κυπέλλου νίκησε 3-1 την Ιαπωνία,η οποία συμμετέχει κι αυτή στο Μουντιάλ 2022 και η οποία ως εθνική ομάδα είναι πάντοτε υπολογίσιμη. Επίσης, στην ίδια διοργάνωση νίκησε την επίσης μουντιαλική Νότια Κορέα, ενώ από τη Βραζιλία σε φιλικό έχει χάσει μόλις με 2-0.
Το 2021 αγωνίστηκε το Κατάρ στο χρυσό κύπελλο της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής για να προετοιμαστεί για το Μουντιάλ 2022 και στη συγκεκριμένη διοργάνωση έφερε τα εξής αποτελέσματα:
⚽Ισοπαλία με το Παναμά (3-3).
⚽Νίκη με τη Γρενάδα (4-0).
⚽Νίκη με την Ονδούρα (2-0).
⚽Νίκη με το Ελ Σαλβαδόρ (3-2).
⚽Ήττα από τις Η.Π.Α, (1-0).
Μέσα στο 2022 (μέχρι και στιγμής) το Κατάρ έδωσε πολλά φιλικά ματς, στα οποία νίκησε 2-1 τη Βουλγαρία και τη Γκάνα, ενώ έφερε ισοπαλίες 0-0 με τη Σλοβενία, 2-2 με το Μαρόκο και 1-1 με τη Τζαμάικα.
Ας μη το «ξεγράψει» κανείς
Άρα, μη βιαστεί κανείς να «ξεγράψει» το Κατάρ σε αυτή διοργάνωση. Σαφώς δεν είναι η σούπερ- ομάδα, αλλά θα το πληρώσει «ακριβά» -ίσως και με αποκλεισμό από την επόμενη φάση-όποια αντίπαλος το υποτιμήσει.Ας ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το κοουτσάρει ο Ισπανός τεχνικός, Φέλιξ Σάντσεθ με προπονητική θητεία στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα για τον οποίο εκτιμάμε πως θα παρατάξει με ρεαλιστικό τρόπο την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών του Κατάρ μέσα στο γήπεδο με στόχο να πετύχει το «θαύμα» της υπέρβασης.
Το «αινιγματικό» Εκουαδόρ
Ο «αινιγματικός» Ισημερινός ή Εκουαδόρ βρίσκεται σε ένα όμιλο, ο οποίος «ταιριάζει» πολύ με τις φιλοδοξίες,που «τρέφει» για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Αρκεί βέβαια ως ομάδα να αποδώσει το ποδόσφαιρο, που ξέρει να «παίξει» και να αποφύγει το «στραβοπάτημα» (δηλαδή την ισοπαλία ή την ήττα) στον αγώνα της πρεμιέρας της 20ης Νοεμβρίου 2022 με το Κατάρ.
Μια αντιφατική ομάδα
Ο λόγος είναι ότι η ομάδα του Εκουαδόρ προβληματίζει με τις εμφανίσεις της,αφού δεν έχει καταφέρει μέχρι και τώρα να σταθεροποιήσει την απόδοσή της, από την οποία αποκομίζει τα πιο αντιφατικά αποτελέσματα, δηλαδή:
⚽Ήττα με 1-0 από τις Η.Π.Α στα προκριματικά του Μουντιάλ.
⚽Ήττα με 1-2 από το Περού στα προκριματικά του Μουντιάλ.
Αλλά:
⚽Νίκη 3-2 με το Μεξικό στο Κόπα Αμέρικα.
⚽Ισοπαλίες 1-1 με Αργεντινή και Βραζιλία, στην ίδια διοργάνωση!
Η διάθεση του Βαλένσια
και το «στοίχημα»
της αγωνιστικής ταυτότητας
Το Εκουαδόρ ως ομάδα διαθέτει προϊστορία συμμετοχής σε τελικές φάσεις Μουντιάλ (2002, 2006,2014), ενώ προπονητής είναι ο Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής,Γκουστάβο Αλφάρο.
Για τον προπονητή του Εκουαδόρ έγραψαν παλαιότερα οι δημοσιογράφοι της Αργεντινής ότι ως τεχνικός:«Δε δίνει μια ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα στις ομάδες», που αναλαμβάνει.
Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο επιθετικός Ένερ Βαλένσια που αγωνίζεται στη τουρκική Φενερμπαχτσέ κι είναι ο πρώτος σκόρερ της, με 35 γκολ.Πολλά θα κριθούν για το Εκουαδόρ από το κατά πόσο θα βρεθεί ο Βαλένσια σε τοπ φόρμα τις ημέρες των αγώνων του Μουντιάλ.
Τα «Λιοντάρια» της Αφρικής
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σενεγάλης αν και προκρίθηκε μετά από ένα επεισοδιακό αγώνα στα πέναλτι έναντι της Αιγύπτου δεν αποτελεί μια αμελητέα ομάδα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό «παλμαρέ».
Με παρελθόν στο Μουντιάλ
Ας θυμηθούμε ότι στο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ 2002 έκανε τότε τη μεγάλη έκπληξη κερδίζοντας με 1-0 τη Γαλλία.
Στο Μουντιάλ 2002 «ταξίδεψε» η ομάδα της Αφρικής έως και τα προημιτελικά, αφού στον όμιλο απέσπασε ισοπαλίες από τις Δανία και Ουρουγουάη.
Μάλιστα, «ξεπέρασε» και το εμπόδιο της Σουηδίας στην επόμενη φάση, αλλά «σκόνταψε» στην Τουρκία στα προημιτελικά.
Ο Σάντιο Μανέ
και παίκτες με ευρωπαϊκή εμπειρία
Αν προσέξει, διαθέτει όλα τα φόντα να έρθει πρώτη η Σενεγάλη στον 1ο όμιλο. Διαθέτει ποδοσφαιριστές, που παίζουν σε Ευρωπαϊκές ομάδες (ανάμεσά τους κι ο Φοντέ Μπαλό-Τουρέ της Μίλαν), αλλά θαρρούμε πως αν ο Σάντιο Μανέ (παίκτης της Μπάγερν Μονάχου) βρεθεί εκείνες τις ημέρες σε φουλ φόρμα, ίσως τότε στο τέλος αυτού του τουρνουά θα έχουμε να πούμε πολλά για τη Σενεγάλη.
Ο Αλιού Σισέ ως προπονητής έχει καταφέρει να «δέσει» την ομάδα και η Σενεγάλη «κατεβαίνει» με φιλοδοξίες στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.
Μια «βασίλισσα χωρίς στέμμα»
Η Ολλανδία
Μια «βασίλισσα χωρίς στέμμα» είναι σήμερα η Ολλανδία με το μεγάλο ιστορικό παρελθόν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Άραγε,πόσο μακριά μπορεί να «φθάσει» η Ολλανδία σε αυτό το Μουντιάλ; Ο Μέμφις Ντεπάι και η παρέα του, μπορούν να «παίξουν» σε ένα φρενήρη ρυθμό και να διαλύσουν-διασύρουν τον οποιοδήποτε αντίπαλο.
Στο Euro 2020, όμως, γρήγορα «ξεφούσκωσαν»,έμειναν από δυνάμεις και το «πλήρωσαν». Ο έμπειρος προπονητής, Λουίς φαν Γκάαλ το ξέρει και γνωρίζει πως αυτός ο όμιλος αποτελεί ίσως μια μεγάλη ευκαιρία για την Ολλανδία να φθάσει πολύ ψηλά και γιατί όχι μέχρι και τον τελικό. Η διάρκεια είναι το μεγάλο «στοίχημα» για τη «Πορτοκαλί Λεγεώνα» και ιδιαίτερα το να μη βρεθεί προ μεγάλης εκπλήξεως και με «βαρύ σκορ στη πλάτη» μετά από την πρεμιέρα της διοργάνωσης με τη Σενεγάλη.
Η πρώτη εικόνα
Ο 1ος όμιλος, λοιπόν, είναι μια «παρτίδα» για τρεις ομάδες με άγνωστο «Χ» το οικοδεσπότη Κατάρ.
Φαντάζει ως ο πιο «αδύναμος» απ’ όλους, αλλά ίσως αποδειχθεί το γκρουπ των εκπλήξεων και των θρίλερ. Η συνέχεια επί της οθόνης..
©Typologos.com 2022