Σε ανοδική πορεία o Τουρισμός στη Θεσσαλονίκη αλλά με τον «αυτόματο πιλότο»

Τι δείχνουν τα στοιχεία

της σχετικής έρευνας

της ΕΞΘ

και της GBR Consulting

jpeg-optimizer_Presentation_Satisfaction Survey

Το 97% των τουριστών θα πρότειναν το προορισμό της Θεσσαλονίκης και σε άλλους, ενώ το 95% δήλωσαν ότι επιθυμούν να την επισκεφθούν ξανά. Ωστόσο, για το 2022 οι ερωτηθέντες τουρίστες αξιολόγησαν τη Θεσσαλονίκη με συνολική βαθμολογία 7,9 που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών

Το 97% των τουριστών θα πρότειναν το προορισμό της Θεσσαλονίκης και σε άλλους, ενώ το 95% δήλωσαν ότι επιθυμούν να την επισκεφθούν ξανά. Ωστόσο, για το 2022 οι ερωτηθέντες τουρίστες αξιολόγησαν τη Θεσσαλονίκη με συνολική βαθμολογία 7,9 που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών.

Έρευνα για την

ικανοποίηση

των τουριστών

Πρόκειται για τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με την ικανοποίηση των τουριστών και την απόδοση των ξενοδοχείων ως προς το έτος 2022, που ανακοινώθηκαν από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «GBR Consulting», Στέφαν Μέρκενχοφ και η οποία έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).

Η σχετική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023  σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τουριστικών ή άλλων φορέων της πόλης, μελών της ΕΞΘ και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Presentation Statisfaction Survey_S.Merkenhof

Ο διευθύνων σύμβουλος της GBR Consulting, Στέφαν Μέρκενχοφ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας σχετικά με την ικανοποίηση των τουριστών και την απόδοση των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης για το έτος 2022

Τι έδειξαν

τα αποτελέσματα

της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι ένας προορισμός που παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις επιλογές των τουριστών, καθώς όσοι- όσες  την επισκέπτονται επιθυμούν όχι μόνο να το επαναλάβουν, αλλά και να τη συστήσουν σε άλλους:  Συγγενείς ή φίλους.

Ο κ. Μέρκενχοφ παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία, που «σκιαγραφούν» τα προφίλ των ταξιδιωτών της Θεσσαλονίκης και τα οποία εντοπίστηκαν στην έρευνα, ενώ ανέλυσε την απόδοση των ξενοδοχείων της περιοχής κατά τη διάρκεια της περσινής  χρονιάς.

Μεγάλη η διαφορά

συγκριτικά με τα

στοιχεία της Αθήνας

Επίσης, αναφέρθηκε στα στοιχεία του πρώτου τετράμηνου του 2023 για τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι ναι μεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία της Αθήνας.

Presentation Statisfaction Survey_Panel

Το πάνελ της εκδήλωσης. (Από τα αριστερά προς τα δεξιά): ο Πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΞΘ κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ κ. Αλέξανδρος Θάνος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κα Μαρία Καραγιάννη και ο κ. Αλέξανδρος Κουλουκούρης της εταιρείας Kouloukouris+Associaties

Ο χαιρετισμός

 του προέδρου

της ΕΞΘ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΞΘ,  Ανδρέας Μανδρίνος, ο οποίος επισήμανε το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που υφίσταται  ως προς την αεροπορική συνδεσιμότητα της Θεσσαλονίκης  με τους προορισμούς του εξωτερικού.

Ακόμη, τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με τη σύνδεση του αεροδρομίου με το υπό κατασκευή μετρό. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα πως όταν το μετρό ξεκινήσει τη λειτουργία του,  τότε επί  σημαντικό χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν οι επισκέπτες από το αεροδρόμιο να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.

«Καμπανάκι»

για τα ξενοδοχεία

των πιο μικρών κατηγοριών

Ο κ. Μανδρίνος τόνισε ότι τα ξενοδοχεία των πιο μικρών κατηγοριών των 2 αστεριών και του 1 αστεριού αρχίζουν να κινδυνεύουν άμεσα λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που δέχονται από τα καταλύματα τύπου Airbnb.

Άμεση ανάγκη

η εκπόνηση

ενός ολοκληρωμένου

στρατηγικού σχεδίου

Ο  πρόεδρος της ΕΞΘ υπογράμμισε ότι παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να είναι ένας πολύ αγαπημένος προορισμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό καθιστά επιτακτικό το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των τοπικών φορέων για την άμεση δημιουργία ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου σχετικά με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού.

Ευθύνες προς

Περιφερειάρχη

και Δήμαρχο

Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στο περιφερειάρχη και στο δήμαρχο αν σε αυτό δε δημιουργηθεί έως και τη λήξη της θητείας τους. Κατά τον ίδιο, με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου θα επιτευχθεί μια στοχευμένη προβολή του προορισμού της Θεσσαλονίκης, που θα βασίζεται  σε μια σύγχρονη τεχνοκρατική μελέτη προώθησης και το οποίο θα σκοπεύει στη προσέλκυση νέων αγορών.

 «Όλη η πόλη γνωρίζει πλέον ότι πάμε με τον «αυτόματο πιλότο» και είναι αλήθεια – ότι εκτός από τις αεροπορικές συνδέσεις- πάει καλά αυτή την εποχή ο «πιλότος», αλλά παράλληλα ξοδεύονται εκατομμύρια δημοσίου χρήματος που ξοδεύονται κατά βούληση, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει σχέδιο», σημείωσε ο κ. Μανδρίνος.

Η άσχημη εικόνα

της πόλης

Από τη πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΞΘ, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας μίλησε για τη πολύ άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη,  τόσο σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα πάρκινγκ που «σημειώνεται| στο κέντρο της πόλης, όσο με τη νυχτερινή ηχορύπανση και με τη καθαριότητά της.

Παριστάμενοι

Στην εκδήλωση παρέστησαν:

🔵Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

🔵Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ, Αλέξανδρος Θάνος.

🔵Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.

🔵Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.

🔵Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Στυλιανός Αγγελούδης και Σπύρος Πέγκας, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και τοποθετήθηκαν στα συμπεράσματα της έρευνας.

Παρέστησαν

Ακόμη, παρέστησαν:

🔵Ο  αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων Και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Αηδονόπουλος.

🔵Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καλαμαριάς, Βασιλική Νικολέττου-Σκάρλιου.

🔵Η προϊσταμένη ΠΥΤ Κ. Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού, Περσεφόνη Τρίχα.

🔵Η διευθύντρια του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού, Ξένη Γερνά.

🔵Ο πρόεδρος του MOMus, Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

🔵Η γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γκαδόλου.

🔵Η διοικήτρια του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Αικατερίνη Ματθαίου.

🔵Ο γενικός διευθυντής της «SKY express», Γιώργος Λιούμπης.

🔵Ο πρόεδρος του TCB, Γιάννης Ασλάνης.

🔵Ο πρόεδρος της «Taxiway», Θεόδωρος Σταυρίδης.

Τέλος, παραβρέθηκαν μέλη της ΕΞΘ κι εκπρόσωποι των τουριστικών,  των πολιτιστικών και των  άλλων φορέων της Θεσσαλονίκης.

©Typologos.com 2023