Lifeforce- πρόγραμμα προ-εκπαίδευσης μαθητών 6-10 ετών στη ΚΑΡΠΑ και στις πρώτες βοήθειες
Να ενταχθεί η ΚΑΡΠΑ
στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση
«LIFEFORCE» ονομάζεται το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των μαθητών ηλικίας 6-10 ετών στην εφαρμογή της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και στις πρώτες βοήθειες, ώστε αργότερα να μάθουν ολοκληρωμένα τη ΚΑΡΠΑ. Το όλο πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με εθνικό φορέα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Η σωτήρια ΚΑΡΠΑ
Στην ανακοίνωση αυτή προέβησαν τα στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ) μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, που έγινε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης και η οποία δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της ημερίδας για την παρουσίαση του προγράμματος «LIFEFORCE» , που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου 13 Μαΐου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες χαρακτήρισαν«σωτήρια» την εκπαίδευση των πολιτών στην εφαρμογή της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ΚΑΡΠΑ, γιατί μέσω αυτής επιβιώνουν όσοι- όσες παθαίνουν καρδιακή ανακοπή.
Τα ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη, επειδή υπέστησαν καρδιακή ανακοπή σε χώρο εκτός του νοσοκομείου. Οι 100.000 από αυτούς θα μπορούσαν να σωθούν, αν τους γινόταν ΚΑΡΠΑ μέσα στα πρώτα 2-3 λεπτά από τους παρευρισκόμενους.
Ο καθοριστικός παράγοντας
για την αύξηση
της επιβίωσης
Την ίδια στιγμή παραδέχονται όλοι οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς που ασχολούνται με τη χάραξη οδηγιών για την καρδιακή ανακοπή ότι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της επιβίωσης είναι η εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών σχολικής ηλικίας.
Η εμπειρία
του γιατρού
«Ως γιατρός του δρόμου με 7,5 χρόνια εργασίας στο ΕΚΑΒ έζησα από κοντά εκατοντάδες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% αυτών των περιπτώσεων, υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, δηλαδή συγγενείς, περαστικοί και συνάδελφοι.Ωστόσο, μόλις στο 13% των περιπτώσεων επιχείρησαν να κάνουν μία καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με όποιες γνώσεις είχαν», τόνισε ο χειρουργός-διευθυντής του ΕΣΥ στο γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, Κώστας Φορτούνης.
Τι δείχνει
η μοναδική μελέτη
που έγινε
στην Ελλάδα
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μοναδική μελέτη συστηματικής καταγραφής συμβάντων καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου στην Ελλάδα και έγινε το 2000-2004 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η μελέτη έδειξε ότι σε 1.470 περιπτώσεις παρευρίσκονταν μάρτυρες, αλλά μόνο σε 203 από αυτές επιχειρήθηκαν προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Το ποσοστό αυτό φαίνεται πως είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη!
Πρότυπο η Δανία
στην εφαρμογή
της ΚΑΡΠΑ
Πρότυπο αποτελεί το παράδειγμα της Δανίας, η οποία από το 2005 θέσπισε την υποχρεωτική εκμάθηση της ΚΑΡΠΑ σε μαθητές σχολείων από τους δασκάλους τους, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν τα ποσοστά επιβίωσης από ανακοπή, που συνέβη εκτός του νοσοκομείου. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι μόνον 1 στους 20 επιβιώνει, όταν οι παρευρισκόμενοι δεν επιχειρούν μία καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Επιβιώνει, όμως, ο 1 στους 5, όταν επιχειρούν οι παρευρισκόμενοι με ό,τι θυμούνται από ΚΑΡΠΑ, είτε λόγω εκπαίδευσης σ’ αυτήν, είτε εκ των εικόνων που έχουν δει.
Η «στρατηγική στροφή»
προς τη κοινότητα
«Το παράδειγμα της Δανίας έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική στροφή προς τη κοινότητα, αφού οι συστηματικές προσπάθειες εκπαίδευσης των μαθητών και των πολιτών «οδήγησαν» σε θεαματική αύξηση των ποσοστών της ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους. Αυξήθηκαν από το 19,3% το 2001 στο 65,3% το 2013 με αντίστοιχη αύξηση χρήσης των αυτόματων απινιδωτών από το 1,4% στο 10% και της επιβίωσης από 3,8% στο 12,1%», τόνισε ο κ. Φορτούνης.
Το πρόγραμμα
«KIDS SAVE LIVES
– ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ»
Στη παράλληλη ανάπτυξη του προγράμματος «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», αναφέρθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος του «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», Αναστάσιος Στεφανάκης. Το όλο πρόγραμμα έγινε με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (2017-2020).
Ο κ. Στεφανάκης είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «οδήγησε» σε πρωτοφανή αποτελέσματα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς εκπαιδεύτηκαν 52.898 παιδιά από τους δύο φορείς με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών εκπαιδευτών.
Συνεχίστηκε και
τη περίοδο της πανδημίας
Κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας συνεχίστηκε η εκπαίδευση 33.000 μαθητών και εκπαιδευτικών με την ανάπτυξη διάφορων προγραμμάτων τεχνολογίας (το application iSAVElives, το διαδικτυακό εθνικό χάρτη απινιδωτών και το κανάλι πρώτων βοηθειών στο YouTube).
Ακόμη, μειώθηκε το κόστος των απινιδωτών κι αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών «οδήγησε» σε μαζική τοποθέτηση απινιδωτών σε σχολεία και σ’ άλλους δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα να επιβιώσουν συνολικά 29 θύματα καρδιακής ανακοπής.
«Η εκπαίδευση παιδιών και εφήβων είναι η πιο θαρραλέα, αποδοτική, καινοτόμα, εθνικής προτεραιότητας δράση για τη δημόσια υγεία και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», επισήμανε ο κ. Στεφανάκης.
Ο συντονιστής
του προγράμματος
«LIFEFORCE»
Από την πλευρά του, ο συντονιστής του προγράμματος «LIFEFORCE» (Learning Initiative For Elementary School Fun Oriented Resuscitation Coaching Europewide) και μέλος του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Ιωάννης Κόζαρης εξήγησε ότι η όλη προσπάθεια υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με εθνικό φορέα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το πρόγραμμα αφορά στη προπαρασκευαστική εκπαίδευση των μαθητών ηλικίας 6-10 ετών, ώστε να προετοιμαστούν για μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ αργότερα.
Έκτακτες ανάγκες
και παιδιά
«Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να αντιδράσουν σωστά, να παρέμβουν για να σώσουν τη ζωή κάποιου άλλου. Βασίζεται σε καινοτόμες μεθόδους, προσαρμοσμένες στις ηλικιακές ικανότητές τους με εκπαιδευτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν διαδραστικά παιχνίδια, επιτραπέζιο παιχνίδι συναισθημάτων, παραμύθι και τραγούδια.
Το εκπαιδευτικό υλικό αναπτύχτηκε από τους φορείς που συμμετείχαν στο έργο. Έγινε υπό την επίβλεψη του εργαστηρίου κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης του τμήματος προσχολικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και στην έρευνα καινοτόμων μορφών εκπαίδευσης», είπε ο Δρ. Κόζαρης.
Εκπαίδευση στη ΚΑΡΠΑ
από τα 12 έτη
Ο εθελοντής εκπαιδευτής, Θοδωρής Καλύβας εξήγησε ότι «η εκπαίδευση στη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση προτείνεται να αρχίζει από την ηλικία των 12 ετών, επειδή τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δε διαθέτουν τη σωματική διάπλαση και την αντίληψη που απαιτούνται, ώστε να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη ΚΑΡΠΑ».
Η εμπειρία
μιας εκπαιδεύτριας
Η εθελόντρια διασώστρια- λογοθεραπεύτρια, Σεβαστιάνα Ετμεκτσόγλου διευκρίνισε ότι για τις ανάγκες μιας ποικιλόμορφης, πολυπολιτισμικής σχολικής τάξης, επιλέχθηκαν εκπαιδευτικά μέσα, όπως είναι:
🔴Η μουσική.
🔴Η κιναισθητική (σ.σ. έγκειται στην ικανότητα να χρησιμοποιεί κάποιος το σώμα για να εκφράσει τα συναισθήματα, τις ιδέες, καθώς και στην ικανότητα να παράγει ή να μεταμορφώνει τα πράγματα με τα χέρια).
🔴 Διαδραστικά παιχνίδια.
Με τους παραπάνω τρόπους έγινε αποτελεσματική η διδασκαλία και σε παιδιά με προβλήματα όρασης, ακοής, κατανόησης λόγου, μαθησιακών δυσκολιών, αδύναμης μνήμης, ελλειμματικής προσοχής ή υπέρ-κινητικότητας.
6 αυθεντικές μασκότ
«Δημιουργήσαμε 6 αυθεντικές μασκότ με τους ήρωες και τις ηρωίδες που εμφανίζονται στο εκπαιδευτικό υλικό του LIFEFORCE, όπου κάθε ήρωας και ηρωίδα παρουσιάζει κάποια κινητική ή αισθητηριακή-μαθησιακή δυσκολία, προκειμένου να νιώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες ότι μπορούν να γίνουν ένας κρίκος στη αλυσίδα επιβίωσης, καθώς και να σώσουν μια ζωή», διηγήθηκε η κ. Ετμεκτσόγλου.
Πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό
«Το πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήσαμε περιλαμβάνει ένα παραμύθι με τίτλο «Η δύναμη είναι μέσα μας», 200 εκπαιδευτικές κάρτες (90 μαθητών και 110 εκπαιδευτικών), εγχειρίδιο μαθητή με ασκήσεις, εγχειρίδιο εκπαιδευτικού, επιτραπέζιο παιχνίδι συναισθημάτων, 5 τραγούδια, 4 αφίσες, εργαλεία αξιολόγησης, πλατφόρμα e-learning και εκπαιδευτικά βίντεο», σημείωσε η ίδια.
Ένταξη της ΚΑΡΠΑ
στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση
«Απώτερος στόχος του LIFEFORCE είναι:
🔴Η ανάδειξη της ανάγκης συμπερίληψης του μαθήματος της βασικής υποστήριξης της ζωής και των πρώτων Βοηθειών στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
🔴Η πιστοποιημένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στις πρώτες βοήθειες και η προαγωγή μιας κουλτούρας πρόληψης και αλληλεγγύης».
Αυτό υπογράμμισε το στέλεχος του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναζωογόνησης -εμπνευστής του προγράμματος KIDS SAVE LIVES καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής Αναισθησιολογίας κι Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας, Bernd Böttiger, ο οποίος είναι ο επίσημος προσκεκλημένος της ημερίδας.
Πως ιδρύθηκε το
KIDS SAVE LIVES
Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος και του οργανισμού KIDS SAVE LIVES «στάθηκε» το περιστατικό ενός 12χρονου κοριτσιού που έπαθε καρδιακή ανακοπή στο σχολείο και το κράτησε στη ζωή ένα 15χρονο κορίτσι κάνοντας ΚΑΡΠΑ.
Τότε ο ίδιος ο κ. Böttiger μαζί με τα παιδιά επισκέφθηκαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα σχολεία, τα υπουργεία και κατάφερε να δημιουργήσει τον οργανισμό KIDS SAVE LIVES.
Το πρόγραμμα αυτό υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και έκτοτε υπάρχει σύσταση να εκπαιδεύονται παιδιά τουλάχιστον 2 ώρες τον χρόνο στη ΚΑΡΠΑ.
©Typologos.com 2023